boon.hu video

9 órája

Európában egyedülálló attrakció - fotók, videó

Az ózdiak hangban is üzentek a világűrbe, látványos lézershow is kísérte az eseményt.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Hivatalosan is felkapcsolták Ózdon azt a lézerkéményt, amelyet a borsodi település önkormányzata egy turisztikai pályázat keretében valósított meg. 

Hasonló attrakció hazánkban, sőt még a kontinensen sem található, az Egyesült Államokig kell utaznia annak, aki hasonlót szeretne látni.

Az alapötletet - mint sok más fejlesztés esetében - az egykori kohászat adta. A Gyár út mentén ugyanis hosszú évtizedekig kilenc kémény állt, amely kiszolgálta a gyáróriást. A vasgyár bezárása után azonban ezeket az építményeket le kellett bontani, mert éleveszélyessé váltak. Az egyik talapzat azonban megmaradt, az Ózdi Ipari Örökségvédők Egyesülete pedig több ezer téglát megmentett az egykori kéményekből. Most ebből építettek vissza egy öt-hat méteres “torzót”, amely a látványos lézert is magába foglalja.

Az ünnepség elején ÓMI Zenés Színáz adott elő kulturális műsort, majd Ózd Város Polgármestere köszöntötte a csípős hideg ellenére a térre kilátogató nagyszámú közönséget. Janiczak Dávid kiemelte, hogy a város életében fontosak a jelképek, amelyekből most egy újabbat sikerült visszaadni a lakosság számára.

Újabb jelkép  

- A ‘90-es években a kohászattal együtt a jelképeinket is elvették. Néhány évvel ezelőtt a településre jellemző gyári fújást már sikerült újra beindítani, most pedig a Gyár úton magasló kéményeknek állítunk emléket - fogalmazott Janiczak Dávid. - Tesszük mindezt úgy, hogy segítségül hívtuk a modern kor technikáját. Egy olyan látványosságot sikerült Ózdon megvalósítani, amely hazai és Európai szinten is egyedülálló. Természetesen ettől még nem állítom, hogy a turizmus központja leszünk, de egy nagyon fontos lépést ismét megtettünk. Hisszük ugyanis, hogy már van annyi látnivalónk, hogy két teljes napot bárki hasznosan el tud tölteni Ózdon. A környékkel együtt pedig ettől  jóval többet.

Időkapszula, üzenetek  

A felkapcsolás előtt egy időkapszulát is elhelyeztek az egykori gyárkémény talapzatánál, amelybe olyan dokumentumok kerültek, amik az utókort emlékeztetik erre a napra. A közönség visszaszámlálása után pedig felkapcsolták az égig hatoló lézernyalábot, amelyet egy látványos lézer show-val fűszereztek  meg Ózdon. A program végén pedig több hangüzenet is elhangzott, amit a modern rendszer a világűrbe továbbított.

Esténként

A lézerkémény ezentúl minden nap világítani fog az egykori kohászvárosban. Az esti időszakban óránként 15 perces időtartamban lehet majd megcsodálni az égig érő fénynyalábot, amely több kilométer távolságból is jól látható, és talán a messziről érkező vendégeknek is irányt mutat a település felé.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában