Anno

2 órája

Tizenöt méter magasból omlott a kő a lillafüredi vízesésnél

A fagyok, a földmozgás és a csapadékhiány együtt okozott földomlást negyven évvel ezelőtt Lillafüreden.

A szépséges lillafüredi vízesés több évtizede bűvöli el az arra kirándulókat

Fotó: BOON

„Néhány nappal ezelőtt – eddig pontosan nem ismert időpontban – leomlott a lillafüredi Palotaszállónál lévő nagy Szinva-vízesés vízoszlopa mögötti kőzet" – jelent meg a hír 40 évvel ezelőtt, 1984. október 16-án az Észak-Magyarországban. A cikk beszámolt róla, hogy mintegy 100–150 köbméter kő zúdult 15 méter magasból a vízesés alatti kis tóba. Arról is írtak, hogy a vízesés akkori gazdája, a városi tanács szakértői (1984-et írtak akkor), helyreállítási bizottságot alakított. A bizottság a lap megjelenését megelőző napon tartotta első helyszíni szemléjét, ahol megállapította, hogy a vízesés mögötti természetes kőfal további omlásától nem kellett tartani, és azonnali beavatkozásra sem volt szükséges. 

Ez lehetett az oka

Az omlásnak valószínűleg több oka lehet, de eddig még csak feltételezések vannak róla. Szinte biztosan nagy szerepet játszott benne a többszöri csapadékhiány, és az ezzel együtt járó mederkiszáradások, továbbá a fagyok és a földmozgások

– részletezte a lap a vélt okokat. Mint kiderült, tervet terveztek készíteni arra, hogy a vízesés rövid idő alatt visszakapja eredeti szépségét. Arról is írtak, hogy a munkát rövid időn belül elkezdik. Bizonyára így is volt, hiszen a lillafüredi vízesés ma is kedvelt kirándulóhelye mind a miskolciaknak, mind a turistáknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában