Múltidéző – Reiman Zoltán írása

1 órája

Miskolc: Ezek voltak a gondok a két világégés között

Egy nagyon érdekes beszámolót hoztam mára Lichtenstein Lászlótól, aki Miskolc törvényhatósági bizottságának volt a tagja, városunk közismert polgáraként komoly véleményformáló erővel bírt. Miskolc akkori – 1927 – problémáit veszi sorra.

Reiman Zoltán

Miskolc a két világháború között

Az átlagos polgárok, de talán a mai városi vezetők is sokat tanulhatnak ebből a beszámolóból...  Miskolc problémái a téma a boon.hu múltidéző sorozatában. Reiman Zoltán írása.

Miskolc
Lichtenstein László felsőházi tag, Miskolc képviselője

Természetesen az írásban Trianon is szóba került, mint abban az időben szinte minden esetben, hiszen a napi politika része volt. De szó esik a kultúráról, Nagy-Miskolcról, a közművekről, a villamosról, a tapolcai fürdőről, a szállodákról, a gázról és a gömöri sorompóról.

Miskolc: Lichtenstein László felsőházi tag nyilatkozik a város legaktuálisabb problémáiról  

"Véglegesen meg kell oldani a vízvezetéki kérdést – A város nagy előnyökhöz juthat a villamosügy rendezésével – A villamosvasút kapcsolja a városhoz kultúrában és gazdaságilag a községeket – Tapolca fejlődése vasút nélkül elképzelhetetlen – A Korona átépítése nem oldja meg a szállodakérdést, új és modern szállót kell építeni – Egyesíteni a tapolcai és városi strandfürdőt, valamint az Erzsébet gőzfürdőt – A gázkérdés rendezésének gyakorlati módja. A gömöri vasúti sorompó ügye."
(A R. H. munkatársától.)  

"Évtizedek óta beszélnek, vitatkoznak, tanácskoznak arról, hogy miképpen, milyen utakon lehetne a valóság felé közelebb vinni Nagy-Miskolc gondolatát. A város fejlődési lehetőségei adva vannak, de éppen a trianoni tragédia óta megnehezültek a fejlődési feltételek és a csonka országgal együtt Miskolcot is visszadobták a haladás útján. Ezzel az akadállyal szemben is azonban Miskolcra ma történelmi feladat vár, mert hiszen a trianoni határ közelsége folytán itt kell leginkább felfejlődnie annak a kultúrának, melynek fölénye egyik fegyver a kezünkben a békeszerződés ellen. Különös gondot kell tehát fordítani már történelmi kötelességből is Miskolc fejlesztésére, különös szeretettel kell foglalkozni azokkal az eszmékkel, azokkal a tervekkel, amelyek Miskolc fejlődését vannak hivatva előmozdítani." 

"A városnak sok olyan problémája van, amely megköveteli, hogy szinte napról napra foglalkozzunk vele. Ezek közül a problémák közül érdeklődtünk néhány iránt Miskolc közéletének egyik legtekintélyesebb, legsúlyosabb szavú reprezentánsánál, homrogdi Lichtenstein László felsőházi tagnál, aki hosszú esztendők óta élénken részt vesz nem csupán figyelmével, de munkájával, egyéni értékeinek kifejtésével a város közéletének irányításában, és szavai mindenkor döntő súllyal nehezednek a vitákba. A Reggeli Hírlap munkatársa felkereste Lichtenstein László felsőházi tagot, és arra kérte, szíveskedjék tájékoztatni véleményéről ezekben a város közönségét. A választ, amelynek minden sora külön figyelemre érdemes, egész terjedelmében közöljük annál inkább, mert abban nem csupán a már eddig is vita alatt álló problémákra nézve ad gyakorlati, közérdekű útmutatást, de olyan új gondolatokat is vet fel, amelyeknek megvalósítása a város közönségének képezi az érdekét. Kérdéseinkre az alábbi nyilatkozatot kaptuk."

A múlt alkotásai  

"Dr. Hodobay Sándornak polgármesterré történt egyhangú megválasztása ezelőtt öt évvel – mondotta Lichtenstein László – Miskolc thjf. város reformkorszakának hajnalát jelentette. A polgármesternek képessége és akaratkészsége új eszméket teremtett, és városunk aránylag rövid idő alatt új formát nyert. A lefolyt öt év bizonyságot tesz arról, hogy a választás annak idején szerencsés volt, az elért eredmény azonban nem kevésbé érdeme a közönségnek is, mely a haladás időszakát megértve, támogatta polgármesterünket a kitűzött céljaihoz szükséges eszközök megszerzésében."  

Hodobay Sándor dr. egy merőben új városi fejlődésnek vetette meg alapját. – Minden biztosítékunk meg van arra nézve, hogy városunkat továbbra is a haladás útján fogja vezetni. Aki a közületek ügyének sokszoros változásait és alakulásait ismeri és elfogulatlanul ítél, kell, hogy továbbmenőleg megállapítsa azt, hogy nem köznapi feladat különösen napjainkban, egy gyors tempóban haladó város követelményeinek eleget tenni, mert míg egyrészt mindent el kell követni a felelős vezetőnek a népjólét és a kultúra emelése érdekében, mert ezzel szolgálja nemcsak a város lakosságának, de közvetve a magyar nemzetnek kulturális fejlődését és haladását is, másrészt számolnia kell azzal, hogy az adóalanyok teherbírása a mai idők nehéz gondjai közepette a velük szemben támasztott igényekkel összhangba hozassanak, mert ettől függ a háború, a forradalmak és Trianon által tönkretett Magyarországának gazdasági talpra állítása." 

"Polgármesterünk e nehéz problémát ügyes kézzel megoldotta, és reméljük, hogy a jövő működése méltó folytatása lesz a múltnak. Az előbbiekben elfoglalt elvi álláspontomnak fenntartása mellett kérésükre készséggel megkíséreltem nagy vonásokban körvonalazni néhány, a város további fejlesztése szempontjából fontos kérdésre vonatkozó nézetemet, abból indulván ki, hogy ezzel a köznek szolgálatot teszek , hogy dacára a lefolyt évek teljesítményének, még igen sok közérdekű, fontos probléma vár a jövőben megoldásra."

Külföldi szakértők vizsgálják meg a vízvezetéket 

"Sorrendben első és jelentőségében mindent megelőző közérdekű kérdés a vízvezeték ügyének mielőbbi gyökeres rendezése. Azok közé tartoztam és tartozom ma is, akik azt az álláspontot foglalták el, hogy mindaddig, amíg városunkban ez a kérdés, a közegészségnek mindenek felett álló magasabb szempontjából radikálisan meg nem oldatik, nagyobb szabású beruházásoktól, bármennyire is indokoltak azok, tartózkodnunk kell. Nem nyugtat meg egyáltalán a kisegítésként bekapcsolni szándékolt tapolcai 3-as melegforrás terve sem, nem pedig azért, mert elképzelhetetlennek tartom, hogy a közönség, különösen a város lakosainak túlnyomó részét képező szegényebb sorsú népo­sztály meleg vizet kapjon, mely utóbbinak lehűtésére sem alkalma, sem pedig lehetősége nincsen." 

"Nem az utolsó és számbaveendő szempont e kérdésnél nézetem szerint az sem, hogy semmi komoly biztosíték nincsen arra, hogy a tapolcai 3-as melegforrás vize nem fog-e megzavarodni esetenként és az a körülmény, hogy e forrásnak foglalása teljes illuzórikussá teheti Tapolca-fürdő jelentőségét, melynek fenntartása elsőrangú egészségügyi érdeke a hetvenezer lakost számláló Miskolcnak és környékének és melynek érdekében eddig is több százezer pengőt kitevő városi vagyon invesztáltatott." 

"Feltétlenül jogosult a város minden egyes polgárának az az óhaja, hogy a közönség tiszta, élvezhető vizet kapjon, és ne legyen állandóan a lakosságnak az a nyugtalanító érzése, hogy a vízvezetéki víz járványokat is terjeszthet. A kérdés mai stádiumában szükségesnek tartanám – bárminő áldozattal járjon az – elsőrangú külföldi szakértők meghívását, akik annak egész komplexumát vizsgálat tárgyává tennék, és annak megtörténtéig felfüggesztendőnek vélnék minden újabb és véleményem szerint feltétlenül célt tévesztett nagyobb beruházást. Ma már túlhaladott álláspont az, hogy ki vagy mi az oka a szomorú állapotnak. Itt cselekedni kell, míg újabb, később már helyre nem hozható bajok állanak be. "

Folytatjuk

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában