Fesztivál

2024.10.15. 19:22

Múzeumok Őszi Fesztiválja idén is izgalmas programokkal

Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatot immáron 19. alkalommal rendezik meg a Minőségét megőrzi! mottóval szeptember 30. és november 10. között. A Múzeumok Őszi Fesztiválja célja, hogy a folyamatosan alakuló és az elmúlt években forradalmi változásokat megélő gasztronómiai kultúra összetett kérdéskörét, és ennek múzeumi vonatkozásait állítsa a figyelem középpontjába. A programsorozathoz természetesen idén is csalatkozott a miskolci Hermann Ottó Múzeum és intézményei.

20241015 Miskolc A 125 éves Herman Ottó Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatát bemutató sajtótájékoztatója. Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország

Az országos programsorozat keretében a Szentendrén található Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ arra invitálja a muzeális intézményeket, hogy múzeumi keretek között szórakoztató és „könnyen fogyasztható” módon mutassák be a témával kapcsolatos gyűjteményüket, műtárgyaikat, kutatási eredményeiket, múzeumpedagógiai, illetve múzeumandragógiai fejlesztéseiket. A Múzeumok Őszi Fesztiválja fő célkitűzése, hogy a programokat szervező múzeumok a jelenben hívják fel a figyelmet arra, hogy mi mindent tanulhatunk elődeinktől ezen a téren is, például hagyományos ételkészítési technikák, ezekhez kapcsolódó használati tárgyak és mesterségek, idényjellegű és helyi zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, ősi gabonák újrafelfedezése, fermentálás, komposztálás tekintetében. 

Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatát bemutató sajtótájékoztató
 Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatát bemutató sajtótájékoztató. Szolyák Péter igazgató és Bay Judit, a múzeum kommunikáció és marketing projektvezetője.

Az életmód bemutatásához kevésbé szorosan kapcsolódó múzeumok részére pedig adódik a lehetőség, hogy a gasztronómiának a zenében, irodalomban vagy képzőművészetben történő megjelenítésére reflektáljanak. A múzeum és gasztronómia kapcsolódási pontjait feltérképező programsorozaton belül is kiemelt figyelmet szentelnek a fenntarthatóságot és az egészséges életmódot támogató gasztronómiai tudás múzeumi népszerűsítésének. A Múzeumok Őszi Fesztiválja esetében fontos hívószó az őszi termények, például a gyümölcsök, tök, a szüret, borkóstolók vagy az őszi jeles napokhoz kötődő ételek és szokások. Mindezek kapcsolódási lehetőséget jelentenek a gasztronómiai témához a muzeális intézmények számára, valamint a téma a látogatók egy új körét vonzhatja a múzeumokba. 

Múzeumok Őszi Fesztiválja miskolci programok

A Herman Ottó Múzeum rendhagyó múzeumi menüt kínál az érdeklődőknek. A programokon ezúttal a gasztronómia az apropó, és hogy ez hogyan jelenik meg a Képtár, vagy a Régészeti Látványraktár kiállításaiban arról dr. Szolyák Péter igazgató, valamint Bay Judit, a múzeum kommunikáció és marketing projektvezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit. 

„Mindig van egy hívó szó, ami jellemzi a rendezvény tematikáját, jelen esetben a múzeum és gasztronómia. Sokszor mi magunk is meglepődünk, hogy mennyi információt hordoznak a múzeumok magunkban a témával kapcsolatban. Gyűjteményeink, műtárgyaink, a leleteink most így kerülnek fókuszba. A programsorozat reflektál a képzőművészetben, régészetben, történettudományban, néprajzban fellelhető tényekre. Több helyszínen várjuk az érdeklődőket színes programokkal, többek közt a Pannon-tenger Múzeumban, a Miskolci Galériában és kiállítóhelyein is egyedi témákkal készülünk a Múzeumok Őszi Fesztiváljára. Megtalálható egy külső helyszín is a programok kapcsán, ami nem más, mint Cserépvár. Összesen 17 programmal készültünk és jelen leszünk az online térben is” – nyilatkozta dr. Szolyák Péter igazgató a boon.hu-nak.

Majd ezt követően Bay Judit, a múzeum kommunikáció és marketing projektvezetője felhívta a figyelmet néhány különösen egyedi program lehetőségre, amelyet megtekinthetünk a Múzeumok Őszi Fesztiválján. A Hermann Ottó Múzeum időszaki kiállító termében, a bor és szakralitás témakörében Vámosi Katalin művészettörténész tárlatvezetése nyílik meg a Görögkatolikusok évszázados öröksége címmel, november 7-én négy órától. A tárlatvezetés során a bor és szakralitás kapcsolatát, illetve a szentírásban a szőlő és a bor említését, előfordulását keresik meg a látogatókkal a kiállított tárgyak révén. Ezt követően a Hangavári Pincészet mutatja be borait, a rendezvény borkóstolással zárul. 

„Személyes kedvencem és kiemelném a HOMe-szakácskönyv programunkat, melynek keretén belül létrehoztunk egy facebook-csoportot, hogy megörökítsük múzeumbarátaink receptjeit, melyek hosszú ideje öröklődnek vagy kedves emlékek kötődnek hozzájuk. Én is szeretek sütni, főzni és keresem azokat a családi, régi recepteket, amelyeket feltöltök és fotóval illusztrálom. Mindenkit arra bíztatok, hogy kutakodjon régi szakácskönyvek között, hiszen izgalmas ez a téma. Terveink szerint a legjobb receptekből elektronikus kiadványt készítünk” – tette hozzá Bay Judit, a múzeum kommunikáció és marketing projektvezetője.

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja – családi és gyermekeknek szóló egyedi programok

A programok mind felnőttek, mind gyermekek részére is aktív szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget kínálnak, bőven tudunk válogatni a Múzeumok Őszi Fesztiválján. Családi programok tekintetében említésre méltó a dinókölyök és tápláléklánc elnevezésű rendhagyó tárlatvezetés, amely során a gyerekek megismerkedhetnek Zebulonnal, az időutazó sárkánykölyökkel, aki bemutatja a részvevőknek a dinók táplálékláncát, mindez október 21-én tekinthető meg a főépületben. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválján további izgalmak várnak az ide látogatókra a „Csend el a csendélet gyümölcseit” címet viselő programon is, ahol is miután végigjártad az észpörgető képtári labirintust és teljesíted a feladatokat egyénileg vagy akár családdal, elkészítheted kedvenc gyümölcsitalodat a csendéleteken szereplő gyümölcsökből – tudtuk meg Szabó Attila, kulturális szervezőtől. A programsorozatról részletesebb információkat a Hermann Ottó Múzeum hivatalos honlapján találhatunk. 

muzeum_sajtaj014
 Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatát bemutató sajtótájékoztatója. A képen: Szabó Attila kulturális szervező, Rónyai Krisztina, a múzeumpedagógiai osztály vezetője, Fölföldi Boldizsár régész, Szolyák Péter igazgató és Bay Judit, a múzeum kommunikáció és marketing projektvezetője

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában