boon.hu video

2 órája

Tanösvényt fogadott örökbe a Magyar Bank Holding (fotókkal, videóval)

Miskolcra érkezett október 14-én, hétfőn Balczó Bertalan, agrárminisztériumért és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár. A rendezvény a Magyar Bank Holding és az Agrárminisztérium közös szervezésében valósult meg, melynek témája a Bükki Nemzeti Park területén található tanösvény örökbefogadása volt.

Szőke Ariadné

Tanösvényt fogadott örökbe a Magyar Bank Holding - Aranyfokozatú Vállalati Önkéntes Partnerévé fogadta az MBH Bankot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Fotó: Vajda János

A sajtótájékoztatót Balczó Bertalan, helyettes államtitkár nyitotta meg beszédével a Szeleta Park Látogatóközpont épületében.

Tanösvényt fogadott örökbe a Magyar Holding Bank
Tanösvényt fogadott örökbe a Magyar Bank Holding - Aranyfokozatú Vállalati Önkéntes Partnerévé fogadta az MBH Bankot a Bükki Nemzeti Park.  A képen  Balczó Bertalan, AM természetvédelemért felelős helyettes államtitkára

„Az Agrárminisztérium és a Magyar Bank Holding 2023. decemberében kötött közös szándék nyilatkozatának célja, hogy egy átfogó együttműködés kezdődjön el a nemzeti park igazgatóságokkal karöltve. Ez a szándék mára már gyakorlati szinten is megvalósult. Ennek köszönhetően vagyunk ma itt”- nyilatkozta Balczó Bertalan, agrárminisztériumért és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár. Ezt követően kitért a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkájára és kiemelte az ökoturisztikai infrastrukturális hálózat jelentőségét. Az igazgatóság területén 64 bemutatóhelyet, 33 látogatóközpontot, 40 idegenforgalmi hasznosítási barlangot és több mint 180 tanösvényt foglal magában ez az infrastrukturális hálózat, melynek fő célja, hogy azok számára, akik kedvelik a természetet élményszerűen és tartalmasan tölthessék el az idejüket – tette hozzá a helyettes államtitkár. 

„Több, mint 180 projekt keretén belül, 130 ezer hektárnyi területen sikerült a természeti környezetnek az állapotát javítani, ez mintegy 39 milliárd forintnak a bevonásával valósult meg – 2020-ig a projektek száma 88 volt - 37 milliárd forint bevonásával, így pedig újabb 180 ezer hektáron valósult meg az infrastrukturális változás. Ezt követően 2027-ig tartó időszakban 61 projektet fogunk megvalósítani a Környezet és Energiahatékonysági Operatív plusz program keretén belül, és ezzel újabb 125 ezer hektárnyi területen zajlanak a munkák, mintegy 42 milliárd forintból – nyilatkozta a helyettes államtitkár. 

2019-ben létrejött egy olyan globális jelentés, amely néhány tendenciát közzé is tett, mint például, hogy 1 millió faj a kihalás szélén áll, a szárazföldi területeink 70 százalékát drasztikusan átalakítottuk – egy ökológiai válsággal nézünk szembe és ahhoz, hogy ezt kezelni tudjuk, jelentős változásokra van szükség. Az együttműködések abban az esetben lesznek stabilak, ha azon a felismerésen alapulnak, hogy a természet védelme nem egy szűk szakmának az önző érdeke, hanem mindenkié – mondta Balczó Bertalan helyettes államtitkár. 

Tanösvényt fogadott örökbe a Magyar Bank Holding

Ezt követően Szege György, a Magyar Bank Holding ESG (MBH) fenntarthatóság terület vezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit a létrehozott új tanösvény kapcsán. „Magyarország második legnagyobb bankja, kiemelten odafigyel a szemléletformálásra és az edukációra. Ezért is támogatjuk az ilyen típusú projekteket, mint a mostani tanösvény megalakulását. Az idén számos nemzeti parkkal és erdészeti társasággal együttműködve a Magyar Bank Holding mintegy 100 millió forinttal járul hozzá, a fajvédelmi, erdővédelmi és vízvédelmi programhoz. Ezzel példát szeretnénk mutatni, a felelős nagyvállalatok részéről, hogy a minket körbe vevő környezettel és társadalommal is szükséges foglalkozni. A Bükki Nemzeti Park ezen tanösvény projektje, az elsők között szerepel, amely kiemelt figyelmet kap – nyilatkozta Szege György, a Magyar Bank Holding ESG fenntarthatóság terület vezetője. 

„A társadalom és a gazdaság gyors ütemben történő fejlődése, az újabb projektek kidolgozása során a hatékonysági és az eredményességi szempontokat veszik figyelembe a beruházók. A Magyar Bank Holding aktívan szerepet vállal a fenntarthatósági kezdeményezésekben. A természetvédelem területén egyre nagyobb kihívásokkal kell szembe néznünk. Örömmel fogadjuk, hogy a Magyar Bank Holding közvetlen részvétellel és a környezetvédelmi tudatosság jegyében vesz részt ezen projektek megvalósulásában. Örömmel számolok be arról, hogy a Magyar Bank Holding és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Szeleta Park látogató központ közös munkájának eredményeképpen - az Agrárminisztérium és a Magyar Bank Holding stratégiai együttműködésének keretén belül az MBH örökbe fogadta a Bükki Nemzeti Igazgatóság felsőtárkányi-várhegyi, valamint a Szinva tanösvényt, és ehhez kapcsolódóan két millió forint támogatást nyújtott annak tovább fejlesztésére” – nyilatkozta Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója a boon.hu-nak.

Tanösvény örökbefogadásáért elismerő oklevél 

Ezáltal, a Magyar Bank Holding az aktív természetvédelmi és társadalmi felelősség vállalása révén, kivívta az aranyfokozatú vállalati partner elismerő címet. Rónai Kálmánné Bükki Nemzeti Park igazgatója, ünnepélyes keretek között átadta az elismerő oklevelet Bíró Tibor, a Szeleta Park látogatóközpont intézményvezetőjével karöltve. Az együttműködési oklevelet örömmel vette át Szege György, a Magyar Bank Holding ESG fenntarthatóság terület vezetője. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában