boon.hu video

4 órája

Napfényes zsibongás Tokajban

Október 12-én, szombaton már hatodik alkalommal rendeztek régiségpiacot és zsibvásárt a festői szépségű Tokajban. A régiségvásár sok különlegességet tartogatott az érdeklődők számára.

Gárdonyi Edina

A tokaji régiségvásáron

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Tokaji Zsibongás nevű eseményt a Paulay Ede Színház melletti parkolóban a Tokaj Kincsei Egyesület szervezte. A régiségvásár standjai között a látogatók számos régi kincset fedezhettek fel, amelyek többsége egy-egy történetet hordoz magában.

tokaj, régiségvásár
Tokajban régiségvásár volt a program
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A régiségvásár különlegessége: egy kétszáz éves mozsár

Azonnal feltűnt egy hatalmas rézmozsár, amelyről megkérdeztük az eladót, Börcsök Csabát, aki Nyíregyházáról érkezett. „Ez a mozsár kétszáz éves, tizenegy kilós, és kétszázezer forintba kerül” – mondta, majd a boon.hu kérésére elmesélte a mozsár történetét:

Ez a darab 1826-ban készült Székelyudvarhelyen, és körülbelül hatvan évig a földben rejtőzött. A szabadságharc idején, amikor a harangokat be kellett szolgáltatni ágyúöntés céljából, a család elásta ezt a mozsarat, hogy megőrizze. Az 1920-as években Magyarországra költöztek, Szomolyára, Nógrád megyébe. A gazdája, Pista bácsi – aki a Magyar Lóverseny Vállalatnál dolgozott patkolókovácsként és a barátom volt – mesélte el a történetét, hiszen eredetileg az ő nagyapjáé volt. Később nekem ajándékozta, azzal a feltétellel, hogy míg ő él, nem adhatom el. Három éve hunyt el Pista bácsi, és bár számomra is kedves emlék, a tárgyakhoz már nem ragaszkodom. 

Modellautóktól a kézműves sajtokig

Dávid, aki szintén Nyíregyházáról érkezett, különleges modellautókkal várta a gyűjtőket. Régóta hódol ennek a szenvedélynek, de mostanra csak egy bizonyos típusra koncentrál, így kollekciója nagy részét eladásra kínálja. Az érdeklődők értékes darabokat találhattak nála; a legdrágább autó jelenleg negyvenezer forintba kerül a kínálatában.
Bárány Attiláné Rakamazról jött, hogy saját készítésű ékszereit és kézműves tárgyait árulja. A standoknál antik varrógépeket, retró játékokat, és sok egyedi kézműves terméket találhattak az érdeklődők. Sőt, kézműves szörpök és sajtok is kaphatók voltak ezen a szombaton Tokajban.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában