boon.hu video

2 órája

Szent Kinga Óvoda: megnyílt a város új intézménye

Az óvoda névadója Árpád-házi Szent Kinga, IV. Béla lánya lett, aki Szent Margit és Boldog Jolán nővére. A Bocskai István Katolikus Gimnázium, Technikum és Óvoda tagintézménye, a Szent Kinga Óvoda Szerencs történelmi belvárosában működik, a Rákóczi-vár szomszédságában.

Édes Richárd

Átadták a Bocskai István Katolikus Gimnázium, Technikum és Óvoda Szent Kinga Tagóvodáját. A képen: Kiss Attila, dr. Koncz Zsófia, Ternyák Csaba, Soltész Miklós, Gaszperné Tilman Edina főigazgató és Tarnóczi Erzsébet óvoda igazgató

Fotó: Vajda János

A szerencsi római katolikus Plébánia egykori 250 négyzetméteres épületéhez 750 négyzetméter alapterületű épületrész hozzáépítése valósult meg a Szent Kinga Óvoda falai között. 

szent kinga óvoda
Átadták a Bocskai István Katolikus Gimnázium, Technikum és Óvoda Szent Kinga Tagóvodáját
Fotó: Vajda János

Szent Kinga Óvoda: egy védőszentről, IV. Béla lányáról kapta a nevét az intézmény

Az óvodások műsorából a nyitóünnepség vendégei megismerhették Szent Kinga történetét. IV. Béla legidősebb lánya lengyel királynővé vált, és a szegények, betegek védőszentjeként vált ismertté. Az egykori Plébánia falai között a Szent Kinga óvodásai arra kérték dalukban Szent Kingát, hogy vigyázzon az óvodájukra. 

Kiss Attila, Szerencs polgármestere nagy eseménynek nevezte a Szent Kinga Óvoda létrejöttét Szerencsen:

„2010-ben a magyar kormány családbarát fordulata lendületet adott a családokat segítő kezdeményezéseknek. Ebbe a szerencsi óvoda építése is bekapcsolódott, ahol lelki és szellemi táplálékkal gyarapodnak a gyermekek. Így működhet immár a szerencsi óvoda 4 csoporttal, összesen 85 gyermekkel.”

A rendezvényen leleplezték a szárnyas oltárt, amely megörökíti a névadó Szent Kinga életét. Ternyák Csaba egri érsek szerint az óvoda létrejötte számos kihívást tartogatott. Létrehozói mélypontokat is átéltek, ahogyan az a nagy dolgok létrehozása előtt lenni szokott:

„Szenvedés, küzdelem, áldozatvállalás, újrakezdések sora szerepel ebben a történetben, ahogyan Szent Kinga életében is. Mindez azért fontos, mert ha valamiért szenvedünk, annak sokkal nagyobb értéke lesz számunkra”.

Szarvas Péter szerencsi plébános megnyitó beszédében elmondta: már az elkészülése után átsétált az új óvodába, hogy gyönyörködjön az épületben. Csendesen végigjárta és nagyon tetszett neki, azonban hiányoztak belőle a gyermekek, akik élettel és fénnyel töltik meg az épületet. 

„Nagy örömmel tölt el, amikor csillogó szemeket látok, és tipegő léptek zaja tölti be az óvodát: a mesevilágot felfedező gyermekekért készült az óvoda. Ilyenkor értjük meg, miért állítja elénk példaképként a gyermekeket Jézus: mert tiszta, szerető szíveké az Isten országa” – foglalta össze gondolatait a szerencsi plébános.

Dr. Koncz Zsófia: 2010 óta 17 ezer óvodai férőhely jött létre

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, milyen szép nevet visel a szerencsi óvoda, és az intézmény címerén Szent Kinga életének motívumai is megjelennek. 

„Az óvoda különlegességét részben az adja, hogy a főegyházmegyén belül ez az egyetlen óvoda, amit egy Plébániából alakítottak óvodaépületté. Rengeteg szerencsi intézmény újult meg az utóbbi időben. Épül a görögkatolikus bölcsőde, ökumenikus szellemiségben épül-szépül a város” – hívta fel a figyelmet Szerencs innovációjára az államtitkár. 

Dr. Koncz Zsófia aláhúzta: 2010 óta 17 ezer új óvodai férőhely jött létre, és a bölcsődei térítési díj támogatása is nagy segítséget jelent a magyar családoknak. 

Emellett szintén lényeges, hogy a létrejövő bölcsőde és óvoda új munkahelyeket hoz létre Szerencs városában, és most már óvoda, iskola és gimnázium is működik a településen. Itt még többet tudhatunk meg az új szerencsi óvodáról. 

Soltész Miklós: Az óvoda lelkisége megragadja az embert

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte az óvoda szépségét és azt is, kivitelezés is kimagaslóan sikerült:

„Mégis az épületben érezhető lelkiség ragadja meg a legjobban az embert. Szinte érezzük a tatárjárás korában élő Szent Kinga nehéz életét, a tatárjárás dúlását, amivel a lengyeleknek és a magyaroknak is szembe kellett néznie ebben a korszakban. Menekülniük kellett a tatárok elől, és ebben a időben a vész után újjá kellett építeni az országot. Az óvoda hangulata megidézi, micsoda erő lehetett Szent Kingában és családjában”.

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta: ezt a katolikus szellemiséget szeretné átadni kicsiknek és nagyoknak a katolikus óvoda. Az intézmény szeretetteli légköre nyilvánult meg abban is, amikor Soltész Miklós látta, hogy az egyik ovisnál a rendezvényen eltörött a mécses, halkan pityeregni kezdett, és ekkor egy nagyobb iskolás megfogta a kezét, hogy megvigasztalja. 

„A katolikus óvodaprogram fantasztikus épületek megvalósítására, felújítására adott lehetőséget. A programban 26 óvoda épült és 6 óvodát felújítottak, 13 ezer óvodai férőhely létrehozásával. Ez azt jelenti, hogy 32 kis- és nagyvárosban ezek az intézmények lelki központok kiindulópontjaivá válnak a jövőben. Minden ilyen támogatás sokszorosan térül meg, nemcsak az egyháznak, hanem az egész nemzetnek is” - összegezte a katolikus óvodaprogram eredményeit Soltész Miklós. Itt írtunk korábban az óvodai fejlesztésekről.

Az államtitkár szerint az egyház, az óvoda és az iskola egysége a lehető legtöbbet hozza ki a gyermekekből Szerencsen és környékén.

  1. Megnyílt a Szent Kinga Óvoda Szerencsen. 
  2. 2010 óta 17 ezer új óvodai férőhely létesült. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában