Választás 2024

2 órája

Megalakult Tiszaújvárosban a roma önkormányzat

Öt fővel hivatalosan is megalakult a Tiszaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete Tiszaújvárosban.

Boon.hu

Megalakult a roma kisebbségi önkormányzat Tiszaújvárosban

Forrás: tiszaujvaros.hu

A június 9-én megválasztott testület az alakuló ülés után kezdhette meg a munkát. Az új Tiszaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagjai esküt tettek, és átvették esküokmányukat Horváthné dr. Vámosi Margittól, a Tiszaújvárosi Helyi Választási Bizottság elnökétől. Farkas Sándor, Farkas Sándorné, Ifj. Farkas Sándor, Bordás Károly és Barna Gyula.  

- A Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei szervezete jelöltjeiként öt személyt vettek nyilvántartásba. A roma nemzetiségi választói névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 304 fő volt, ebből 137-en voksoltak, ami 45 százalákékos részvételt jelent - mondta választási beszámolójában a tiszaujvaros.hu-nak a bizottság elnöke. Az alakuló ülésen esküt tettek a roma képviselők és átvették esküokmányukat. Elnöknek újra Farkas Sándort választották meg, az elnökhelyettes személye sem változott, Bordás Károlyra voksoltak a képviselők. A testület új tagja Farkas Sándorné, a többiek az előző ciklusban is képviselők voltak.

Keresik a lehetőségeket 

- Mivel sikerült az országos roma önkormányzatba is bekerülnöm, én úgy gondolom, hogy lesznek lehetőségek, amiket a közeli településeken meg tudunk majd valósítani, itt ugye tanfolyamokban, képzésekben gondolkodunk, és folytatnánk az eddigi munkánkat. A tiszaújvárosi önkormányzattal jó a kapcsolatunk, nagyon jól működik a szociális ellátás, ami egyedi és példaértékű - nyilatkozott az alakuló ülést követően a grémium régi-új elnöke, Farkas Sándor. A napirendek között némi módosítással elfogadták a Szervezeti és Működési Szabályzatot. 

- Egyetlen érdemi változás a korábbiakhoz képest, hogy bizonyos kérdésekben az elnökre ruháztak át véleményezési jogköröket, ami egyébként a normál önkormányzati működéssel is kapcsolatos. Ezek praktikus gyakorlati szempontból történtek, hogy ne kelljen minden apró kérdésben testületi ülést tartaninyilatkozta dr. Juhos Szabolcs, Tiszaújváros jegyzője. A roma alakuló ülésen megállapították a képviselők tiszteletdíját is. Az elnökét 77 ezer forintban, az elnökhelyettesét 45, a képviselőkét havi 23 ezer forintban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában