2024.11.12. 13:30
Medvegulyást szolgáltak fel egy étteremben
Egy népszerű tátracsorbai (Tatranská Štrba) étterem kínálatában a mindenszentek hétvégéjén bukkant fel a knédlivel felszolgált medvegulyás és a medvetepertős kenő. Botrány lett a medvehús menüből.
Forrás: Shutterstock
Fotó: JirkaVo
Az esetről elsőként a tvnoviny.sk számolt be, a Markíza hírportálját egy vendég értesítette a szokatlan fogásokról. Medvehús mégsem minden nap kerül a tányérra. Míg nálunk kerülik a medvét, a határ másik oldalán inkább elejtik és megeszik.
A természetvédők rámutattak, hogy a Szlovákiában is érvényes állatvédelmi törvények értelmében tilos védett állatokkal, illetve az ilyen állatokból készült termékekkel kereskedni. Kivéve, ha erre a környezetvédelmi minisztérium külön engedélyt ad. Hogy Tomáš Taraba tárcája adott-e engedélyt a vendéglátóipari egységnek, a Markízának nem sikerült kiderítenie.
Medvehús: a nemzeti park tagadja
Erős kétségeink vannak afelől, hogy ez a tevékenység összhangban van-e a törvénnyel. Megdöbbentő, hogy az étterem dolgozói azt állítják, hogy a medvehús megszerzéséhez elég, ha vannak megfelelő kapcsolatok a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóságával, amelyet egy jogerősen elítélt, farkasokat elejtő orvvadász vezet
– mutatott rá Michal Haring, a My sme les civil szervezet munkatársa – írja a https://napunk.dennikn.sk.
A TANAP Igazgatósága a Markízának nyilatkozva tagadta, hogy az étterem által felszolgált medvét a nemzeti parkhoz tartozó vadászterületeken ejtették el. Az ügyben vizsgálódik a poprádi Regionális Közegészségügyi Hivatal, valamint a környezetvédelmi felügyelőség is. Az eset kapcsán a My sme les rámutatott: a környezetvédelmi minisztérium azon igyekezete, hogy enyhítse a nagyragadozók védelmét, a védett állatokkal való illegális kereskedelem elterjedéséhez vezethet.
A teljes cikk elolvasható a napunk.dennikn oldalán.