Természetesen

2024.11.10. 12:30

Csodafegyverek dobják fel a hangulatot

Három bogyós „csodafegyverrel” legyőzhető az ősz sötétsége és a rengeteg meghűléssel járó betegség. Az ősz gyógynövényei feldobják az ember hangulatát. A bogyós gyümölcsök az ősz legjobb gyógynövényei, amelyek számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek. Lássuk, melyek a legfontosabb őszi gyógynövények Miskolcon!

Édes Richárd

A természet mindenre gyógyírt kínál

Milyen gyógynövények segítik a megfázás, az ősz évszakában gyakran kialakuló fáradtság enyhítését? Erről beszélt nekünk a miskolci Pászk Norbert gyógynövényszakértő.

ősz, gyógynövények, hazai gyógynövények, Miskolc, miskolci
Pászk Norbert szerint a bogyós gyógynövényekkel könnyebb az ősz átvészelése 
Fotó: gysztk.hu

Ősz idején a Bükk a bogyós gyümölcsök kincsestára

A bogyós gyümölcsök számos hatóanyagot tartalmaznak, emellett bővelkednek vitaminokban és ásványi anyagokban, rengeteg festékanyagban. A bogyós gyógynövények akár teaként, akár lekvárként remekül használhatóak a megfázás elleni küzdelemben ősz idején.

Magyarországon a galagonya, a kökény és a csipkebogyó a legjelentősebb bogyós gyümölcsök az őszi évszakban. Ezek a hazai gyógynövények elérhetőek Miskolcon, és rengeteget javítanak az ember kedélyállapotán, nagyszerű hatással vannak a megfázás ellen

- hívta fel a figyelmet a bogyós gyümölcsök fontosságára Pászk Norbert. - „A legtöbb bogyós gyümölcs az erdőszéleken, a legelők mentén nő, emellett a tisztásokon is sokat találunk belőlük.”

A szakember kiemelte: ez a három gyümölcs szinte bárhol megtalálható a Bükkben, érdemes minél többet gyűjteni belőlük az őszi időszakban, ezek a hazai gyógynövények legjobbjai ősz idején. 

A galagonya erősíti a szívet és csökkenti a vérnyomást

A galagonya termését gyűjtsük be, ha a természetben járunk, és felfigyelünk erre a gyógynövényre. Egy flavonioidnak nevezett festékanyag található benne, ami hatékony vérnyomáscsökkentő és szíverősítő hatású – hangsúlyozta gyógynövényszakértő. Itt még többet olvashatunk a galagonya várnyomáscsökkentő szerepéről. 

A galagonyát teaként, lekvárként is felhasználhatjuk. Emellett tinktúrát ugyancsak készíthetünk belőle, mert ez a felhasználási mód töményebben tartalmazza a hatóanyagokat, intenzívebb hatást fejt ki a szervezetre.

A kökény segíti a téli fogyókúrát

A kökény valósággal dúskál az ásványi anyagokban és a vitaminokban, rendkívül jó immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik.

A kökény termésének anyagcserefokozó hatása van, megkönnyíti a téli fogyókúrát. A régi fogyókúrákhoz előszeretettel használtak kökényteát. Érdemes fogyasztani a kökény virágát,  finom tea készíthető belőle

 - hívta fel a figyelmet Pászk Norbert. A kökénylekvárban ugyancsak lényeges a cserzőanyag, összehúzó és vérzéscsillapító hatással (emellett bakteriális hasmenés esetén szintén alkalmazzák). A gyógynövényekkel foglalkozó szakember kiemelte: a kökényben és a bogyós gyümölcsökben rengeteg festékanyag található, erős immunerősítő hatással. Ezek a festékanyagok kulcsszerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében, a kiegészítő terápiákban szintén alkalmazhatóak. E tekintetben fontos a fekete áfonyában lévő mirtillum nevű festékanyag, de a berkenyében is számottevő mennyiség található ebből.

A csipkebogyó világszinten a harmadik legnagyobb C-vitamin tartalmú növény

A csipkebogyó jól ismert lázcsillapító, vesetisztító és immunerősítő hatásairól, igazi bogyós csodafegyver az őszi évszakra. Jelentős a C-vitamin tartalma. Olyannyira, hogy Pászk Norbert szerint világviszonylatban a csipkebogyó a harmadik helyezett ezen a képzeletbeli dobogón:

A második legnagyobb C-vitamin tartalom tekintetében megoszlanak a vélemények a tudományban, fej fej mellett áll a goji bogyó és a homoktövis. A legtöbb C-vitamint tartalmazó azonban vitán felül az acerola, más néven a barbadosi cseresznye.

Pászk Norbert hangsúlyozta: a csipkebogyó egyike azon kevés növénynek, amiket hidegáztatással készítünk el. Nagyjából 8-10 órányi hidegáztatás szükséges a csipkebogyó esetében. Semmiképpen sem szabad felforrósítani ezt a növényt, mert 40-50 fokon károsodik benne a C-vitamin, egy rendkívül hőérzékeny vitaminról beszélünk.

Érdemes még dércsípés, vagyis a komolyabb őszi fagyok előtt csipkebogyót szedni, ha teát akarunk készíteni belőle, mert ilyenkor még jóval több benne a C-vitamin

 - javasolja a szakember. - „Az őszi fagyok után akkor jó csipkebogyót gyűjteni a természetben, ha lekvárt vagy szirupot tervezünk készíteni belőle, ugyanis a fagytól sokkal finomabbá válik a csipkebogyó íze.”

Korábban itt írtunk arról, hogy érdemes körülnézni a természetben, mert megesik, hogy az orvosság a kertünkben nő. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában