Egészség

6 órája

Őszi séta közben vadgesztenyét gyűjtött? Készítsen belőle kenőcsöt, mutatjuk, hogyan!

Sok gyógynövény gyűjtésének ősszel van a szezonja, többek között a vadgesztenye termésének is, melyből kiváló kenőcsöt készíthetünk házilag is. A vadgesztenye krém készítésének rejtelmeit Pászk Norbert gyógynövényszakértő osztotta meg.

Boon.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: FP media

A vadgesztenye régóta ismert gyulladáscsökkentő és vérkeringés-javító hatásairól, amelyek különösen hasznosak lehetnek a visszér és a lábdagadás kezelésében. Külsőleg alkalmazva a vadgesztenyés kenőcs kúraszerű használata elősegítheti a fájdalom csökkentését és a lábak egészségének megőrzését. A vadgesztenye kenőcs kizárólag külsőleg alkalmazható, leginkább visszerek kezelésére ajánlott a használata, kúraszerűen – osztotta meg a boon.hu-val Pászk Norbert.

vadgesztenye, Pászk Norbert, kenőcs
A vadgesztenye otthon könnyen feldolgozható.
Fotó: Bujdos Tibor

A vadgesztenye kenőcs elkészítése házilag többféleképpen is történhet, Pászk Norbert ezt a receptet használja:

Összegyűjtjük a vadgesztenye termését, kibontjuk a külső zöld héjából – ha még nem esett ki belőle – majd összetörjük például egy kalapáccsal a terméseket, hogy jobban kioldódjon belőle a hatóanyag. Felmelegítünk egy serpenyőben jó minőségű sertészsírt, majd beletesszük az összetört vadgesztenye terméseket. 

Vadgesztenye kenőcs készítés

Kevergetés mellett körülbelül 5 percig főzzük a zsírban (jól fel fog habzani), majd lezárjuk alatta a gázt. Egy napig lefedve ázni hagyjuk, hogy még több hatóanyag kioldódjon belőle. Másnap felmelegítjük, hogy folyékony legyen, gézlapon keresztül átszűrjük, és jól zárható üvegbe töltjük. Amikor kihűlt, hűtőbe tesszük. Két évig felhasználható a kenőcs, hűtőben tárolva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában