Helyi közélet

2015.07.25. 23:31

Fotók: Újra elkészítették a Vizsolyi Bibliát

Vizsoly - Nagy fába vágták a fejszéjüket Vizsolyban: 425 év után elkészítették az első magyar biblia tökéletes mását.

Vizsoly - Nagy fába vágták a fejszéjüket Vizsolyban: 425 év után elkészítették az első magyar biblia tökéletes mását.

Szombaton mutatták be azt a bibliát, amelyet két év áldozatos előkészítő munka árán készített el egy lelkes csapat Daruka Mihály, helyi vállalkozó vezetésével. A Károlyi-biblia, vagy vizsolyi biblia a legrégibb fennmaradt, teljes, magyar nyelvre lefordított Biblia. A fordítást Károlyi Gáspár és lelkésztársai végezték.

Most felkutatva az eredeti eljárás elkészítették a Károlyi-biblia tökéletes mását. A bőrkötéshez a bőrt is az eredetei eljárással készítették, ahogy a merített papír is a megépítet papírmalomban készült az 1590-ben használt eljárással. A nyomtatás is az akkori ólombetűs technikával készült el, a könyvben pedig minden ugyanúgy van, ahogy az eredeti bibliában.

Az elkészült példány kiállítási darab lesz két évig, miközben újabb 199, tehát összesen 200 darab készül el a tervek szerint, melyeket azok a támogatók kapják meg, akik anyagilag hozzájárultak az elkészítéshez.

Ezt követően beolvasztják az 50 ezer darab, mintegy másfél tonna súlyú ólombetűt, így több nem készülhet majd Vizsolyban a hagyományos eljárású biblia-másolatból.

ÉM-HI



Vizsoly - Jeles egyháztörténeti eseményre emlékeztek vasárnap Vizsolyban, amely egyúttal a magyarság számára is meghatározó: 425 évvel ezelőtt, 1590. július 20-án fejezték be a magyar nyelvre fordított, Károli Gáspár-féle biblia nyomtatását. tovább »

Vizsoly, 2015. július 19., vasárnap (MTI) - Jeles egyháztörténeti eseményre emlékeznek vasárnap Vizsolyban, amely egyúttal a magyarság számára is meghatározó: 425 évvel ezelőtt, 1590. július 20-án fejezték be a magyar nyelvre fordított biblia nyomtatását. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában