Helyi közélet

2015.03.25. 16:39

Lányok Napja

Miskolc - Léteznek-e férfias foglalkozások? Van-e helye egy nőnek egy techcégnél? Mennyire rombolóak a sztereotípiák? Hogyan győzzük meg a lányokat arról: mérnöknek lenni vonzó és izgalmas?

Miskolc - Léteznek-e férfias foglalkozások? Van-e helye egy nőnek egy techcégnél? Mennyire rombolóak a sztereotípiák? Hogyan győzzük meg a lányokat arról: mérnöknek lenni vonzó és izgalmas?

Lányok Napja időpontja: 2015. április 23.

Programra való jelentkezés: 2015. március 24. - április 13. között

„Hölgyek nélkül nem sokra mennénk” – mondta Dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) hagyományos éves konferenciáján a Wigner Adatközpontban, ahol hivatalosan is megnyílt a lehetőség arra, hogy a középiskolás lányok jelentkezzenek az evopro Holding Zrt. támogatásával megvalósuló Lányok Napjára.

Mindezt a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és a program harminc fiatal nagykövete együtt egy piros szalag átvágásával nyomatékosította. Az érdeklődő lányok március 24-től egészen április 13-ig jelentkezhetnek a különböző helyszínekre és programokra a www.lanyoknapja.hu oldalon. A 2015-ös Lányok Napja akcióban országos szinten 11 egyetem és kutatóintézet valamint 21 vállalat vesz részt 34 programmal 10 városból.

A rendezvény észak-magyarországi regionális megnyitójára ugyancsak ezen a napon a Miskolci Egyetemen került sor. A megnyitón Óváriné Dr. Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes kiemelte a Lányok Napjához hasonló programok fontosságát, melyek a természettudományos pályák felé orientálják a fiatal lányokat. A Miskolci Egyetem hallgatóinak csaknem fele lány (47% összes hallgatói létszám alapján), de a műszaki karokon ez az arány jóval kevesebb, csak 18%. Az oktató-kutató egyetemi alkalmazottak 36%-a nő.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében Dr. Kaptay György professzor méltatta a női kutatók tevékenységét, véleménye szerint sokkal kitartóbbak és célratörőbbek a hölgyek a tudományos kutatómunkában.

Számel Zoltán hangsúlyozta, hogy a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. elkötelezett a férfiak és nők közötti egyenjogúság megvalósításában a kutatásfejlesztés és az innováció területén. Ehhez szükségesek az olyan pozitív akciók, mint a Lányok Napja, amelyen az idén a miskolci gyár ismét részt vesz.

A megnyitón az Avasi Gimnázium és a Kós Károly Szakközépiskola tanítványai is részt vettek, akiket kerekasztal beszélgetés keretében a szervező intézmények a tavalyi rendezvényen szerzett tapasztalataikról kérdezték, és akiktől az idei programhoz gyűjtöttek új ötleteket.

Roneczné Ambrus-Tóth Judit a Miskolci Egyetem ezévi programjairól tájékoztatta a jelenlévőket, amelyeket idén a Műszaki Anyagtudományi Kar és a Gépészmérnöki és Informatikai Kar közös szervezésében valósítanak meg. 2015. április 23-án megnyílnak az egyetemi laboratóriumok az érdeklődő 14-17 éves lányok számára. Az érdeklődők interaktív bemutatókon ismerhetik meg például a világító kovászos uborka titkát, választ kaphatnak arra, hogy milyen összefüggés van a lányok és az ipari formák között, valamint megtudhatják azt is, hogy a kristálycukortól nem csak hízni lehet, a mésszel pedig nem csak festeni.

Kapcsolattartó a Miskolci Egyetem részéről: Roneczné Ambrus-Tóth Judit 

„A számítástechnika túl fontos ahhoz, hogy a férfiakra hagyjuk."

(Karen Spärck Jones, a Cambridge-i Egyetem néhai professzora)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában