Helyi közélet

2016.04.24. 22:09

Miért duális? Mert a diplomához szakmai tapasztalat is jó, ha jár…

Miskolc - Ki a kutatásban, ki az iparban, de mindannyian anyagmérnökök szeretnének lenni.

Miskolc - Ki a kutatásban, ki az iparban, de mindannyian anyagmérnökök szeretnének lenni.

Alexandra édesapja műszaki ember, együtt szereltek már autót, motort, sőt együtt hegesztettek is. Így aztán nem csoda, ha az érettségi előtt álló diáklány úgynevezett „fiús” szakmát választott a műszaki szakok közül.

Gyerekkorom óta imádok autót szerelni, öntész leszek.

Strázsa Bence

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának Duális Workshopján találkoztunk Hardi Alexandrával, aki jelenleg a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium végzős diákja. Tudatosan készül a továbbtanulásra: három éve vesz részt az egyetemen zajló Lányok Napján, ahol a lányok számára kívánják vonzóvá tenni a műszaki pályákat. A nyílt napokra is ellátogat, és most, a duális képzést népszerűsítő programon is itt van.

„Ez érdekel”

– Nagyon tetszik az anyagmérnöki kar. Azért is, mert kis létszámú, nem olyan, mint egy nagyobb kar, ahol akár 250-en is ülnek az előadásokon, és az oktatók nem ismerik személyesen a hallgatókat. Engem legjobban a fémtechnológia érdekel. Lehet, hogy fiús szakma, de engem mindig is ez vonzott. Nagyon szeretem a fizikát, a kémiát és a matematikát, úgyhogy egyáltalán nem félek az egyetemi tanulmányoktól – érvel Alexandra. Hozzáteszi: hetedik osztályos volt, amikor kaptak egy nagyon jó fizikatanárt, azóta ez a kedvenc tantárgya.

Elárulja, duális képzésre jelentkezett, a gyakorlati képzést a Takatánál szeretné folytatni. Eddig ugyan gondolkodott, hogy a jelentkezési sorrendben a gépészmérnöki vagy az anyagmérnöki képzés legyen-e az első helyen, de most már bizonyos, hogy az anyagmérnökit sorolja az első helyre.

„Itt maradok”

Schweitzer Bence is a Kossuth Lajos Gimnáziumba jár, csak a sátoraljaújhelyibe. Vele szintén a Duális Workshopon találkoztunk, és rögtön az első mondatából kiderül, hogy ő bizonyára nem fogja elhagyni a megyét.

Nem szeretnék máshol élni, szeretem ezt a régiót.

Schweitzer Bence

– Nem szeretnék Budapesten vagy a Dunántúlon élni, szeretem ezt a régiót, és szeretem Miskolcot is. Itt szeretnék egyetemre járni. Már tavaly eldöntöttem, hogy az anyagmérnöki pályát választom – mondja Bence. Úgy véli, a tanulás nem okoz majd neki gondot, hiszen a reál tárgyak jól mennek. Hozzáteszi: az édesanyja és a nagypapája is matek-fizika szakos tanár, úgyhogy műszaki érdeklődésén nem kell csodálkozni. És hogy miért pont az anyagmérnöki képzés tetszett meg neki?

– Ez a szak különleges, egyedi, a kar pedig családias. Azt persze még nem tudom, hogy milyen szakirányt választok majd, nyitott vagyok minden irányba. De az biztos, az anyagmérnöki pályának van jövője, egyre keresettebbek az itt végzett szakemberek. A duális képzésen azonban nem gondolkodom, mert inkább a kutatás érdekelne, nem pedig az ipar – jegyzi meg Bence.

Az autóiparban

Jelenleg gépgyártás-technológusnak tanul Strázsa Bence Tibor, aki szintén vállalkozott egy kis beszélgetésre a duális napon. Mint mondta, most az Andrássy Gyula Szakközépiskola diákja, de szeretne szeptembertől az egyetemen tanulni. És bár a gépészet terén már vannak ismeretei, de mégis szívesebben választaná az anyagmérnöki képzést. Megismerte ugyanis az öntészetet, és ez, mint fogalmazott, nagyon megfogta.

– Gyerekkorom óta imádok autókat szerelni, az öntészetnek pedig köze van az autókhoz. Nem is kérdés, az autóiparban szeretnék dolgozni. A duális képzéshez a gyakorlati helyet is ennek megfelelően választottam. A Sicta Kft.-hez jelentkeztem, ahol autóöntészettel foglalkoznak – tudtunk meg többet Bence terveiről. Megjegyzi: a duális képzés alatt komoly gyakorlati tapasztalatot szerezhet majd.


Fizetés és gyakorlat

A Műszaki Anyagtudományi Kar Duális Workshopján dr. Palotás Árpád Bence, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánja köszöntötte a diákokat. Mint mondta, ezen napon bemutatkoznak azok a vállalatok is, melyek a duális képzés gyakorlati helyét biztosítják a hallgatók számára. Szeptemberben 13 hallgatójuk kezdte el ebben a formában a tanulást, és ma már a kar 43 olyan céggel van kapcsolatban, mely biztosítja a diákok gyakorlati képzését és fizetését.

Hiszen a duális képzés azt jelenti, hogy a diákok a tanulmányok felét az egyetemen, másik felét a munkahelyen töltik, és ezért egész évben fizetést kapnak. Az pedig nagy előny lesz számukra, hiszen friss diplomásként már 3 év ipari tapasztalattal rendelkeznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában