Helyi közélet

2012.01.13. 11:08

Tényleg szerencsétlen péntek 13-a?

Ez a világ egyik legismertebb és legelterjedtebb babonája, amihez számos hiedelem kötődik. Vajon jogosan?

Ez a világ egyik legismertebb és legelterjedtebb babonája, amihez számos hiedelem kötődik. Vajon jogosan?

Ez a világ egyik legismertebb és legelterjedtebb babonája, aminek eredetét a legendák olyan régmúlt eseményekre vezetik vissza, mint Jézus keresztre feszítése, a templomos lovagok rendjének felszámolása, sőt, az özönvíz, vagy a kiűzetés a Paradicsomból.

 Valójában a babona messze nem ilyen ősi: a péntek tizenharmadika balszerencsés mivoltáról a legrégebbi írásos említés 1869-ből való, a híres zeneszerző, Gioachino Rossini életrajzából (Rossini egyébként 1868. november 13-án halt meg, ami péntekre esett). Ezelőtt a babona legfeljebb közszájon forgott, de nem volt különösebben elterjedt. A hiedelmekkel, népszokásokkal, babonákkal foglalkozó híres Brewers Dictionary of Phrase and Fable enciklopédia még az 1898-as kiadásában sem emlékezik meg a szerencsétlen péntek tizenharmadikáról; az elátkozott 13-as szám, és a balszerencsés péntek azonban külön-külön szócikket kap benne.

Péntek tizenharmadika legendája a néprajzkutatók szerint valószínűleg két egymástól független - az elátkozott 13-as szám, és a balszerencsés péntek - babona összeolvadásából jött létre, valamikor a huszadik század elején.

 

A pénteki napot a VI. századtól kezdve a boszorkányok vagy a pogányok idejének tartották a keresztény hitterjesztők, ez volt az általuk üldözött ősi vagy nomád istenségek titkos imádásának napja. A 13-as számnak pedig régi megfigyelések rossz tapasztalatait tulajdonítják a kultúrtörténészek.

 Dan Brown A da Vinci-kód című regénye hívta fel újra a figyelmet arra a hiedelemre, hogy 1307. október 13-án, pénteken végeztette ki a nagyhatalmú Templomos Lovagokat IV. Fülöp király.

Az angolszász, a német és a dél-európai kultúrákban a legerősebb a félelem, nemcsak a 13-i péntektől, hanem a 13-as számtól is. New Yorkban és más amerikai nagyvárosokban alig találni felhőkarcolót, amelynek lenne 13.-nak hívott emelete, a 12. után ugyanis rögtön a 14.-re lehet menni.

A babonások számára nem volt meglepő, amikor az Apolló 13-nak 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es indítóállványról meghiúsult - 39 ugyanis 3-szor 13.

Van, aki szerint szerencsés

 

Akárhogy is: szép számmal akadnak olyanok, akik hisznek a péntek 13-i szerencsétlenségben, és még többen akik szerint ugyanolyan nap, mint a többi. De egyre többen gondolják: éppen az ellenkezője igaz erre a napra: nagyon is szerencsés. Szóval: miért is szerencsétlen ez a nap?

Több évtizede kutatják a választ, és számos tanulmány igyekezett statisztikai adatokkal alátámasztani, vagy megcáfolni a hidelmet, néha igen vicces eredményeket produkálva.

Egy holland tanulmány 2008-ban a biztosítótársaságok adatbázisai alapján azt állapította meg , hogy míg egy átlagos pénteken 7800 közlekedési baleset történik, ha az a péntek tizenharmadikára esik, ez a szám 7500-ra csökken, ugyanakkor egy 93-as másik tanulmány ennek az ellenkezőjét igyekszik bizonyítani. Míg egy harmadik tanulmány, ami egy finn pszichiáter, bizonyos Dr. Simo Nayha kutatásaiból született 2002-ben azt állítja, hogy az 1971 és 1997 közötti halálos közúti balesetek statisztikája szerint - egy átlagos naphoz képest - péntek 13-án a férfiaknak 2, míg a nőknek 63 százalékkal nagyobb az esélyük, hogy közlekedési balesetet szenvednek.

Abban azonban mindenki egyetért, hogy a babonával mindent meglehet magyarázni, akár több, akár kevesebb a baleset a neves dátumkor azért egyaránt a babona "terhelhető". 

Érdekességek

 

A szerencsétlen péntek babonája angolszász területeken a legerősebb. A mai napig tartja magát a legenda a HMS Friday nevű csatahajóról, amivel a haditengerészet azt akarta bebizonyítani, hogy a péntekkel valójában nincs semmi baj. A Péntek nevű vitorlást pénteken bocsátották vízre, a kapitány neve James Friday volt - aztán az első útján elsüllyedt, és a teljes legénység odaveszett. Szép történet, kár hogy egy szó sem igaz belőle, legalábbis a brit királyi hajózási múzeum archívuma szerint sosem létezett ilyen nevű hajó.

És még két érdekesség, amik viszont igazak:

A Gergely-naptárban egyébként egy négyszáz évente ismétlődő mintázatban követik egymást a napok és dátumok párosai, és pech, vagy sem, de több tizenharmadika esik péntekre, mint bármilyen más napra.

Számmisztikusok szerint a 13-as azért balszerencsés, mert a 12-es után következik, márpedig ez utóbbi teljes szám: ennyi hónapja van az évnek, tagja a csillagjegyeknek, isten az Olimposzon, feladata Herkulesnek, törzse Izraelnek, apostola Jézusnak, napja a karácsonynak és 12 egy tucat is. S végül még egy dolog: a tarotkártya tizenharmadik lapja a halált ábrázolja.

Néhány "ellenszer" szerencsétlenség ellen

  • Vess 2x13 keresztet – 13-at ahogy a katolikusok csinálják, 13-at pedig „fordítva”, ahogy a görög-keleti vallásban szokás. A kereszt megvéd minden ártástól. 
  • Köpj a földre a keresztúton – amikor senki nem veszi észre, köpj a földre, ez odaköti a démonokat.
  • Ballábbal kezdj ma mindent: a boltba, a hivatalba, illetve bármilyen más épületbe bal lábbal lépj be, ahogyan a jármű lépcsőjére is.
  • Ma nem érvényes a fekete macska babona, ha fekete macskát látsz, az mindenképpen szerencsét hoz
  • Ma tedd próbára szerencsédet, mindenképpen páratlan számú sorsjeggyel, szelvénnyel játssz!
  • Gyújts 13 db mécsest otthonodban, rakd körbe vele a szobákat és még napnyugta előtt meditálj egy keveset! Ez nem csak Téged óv, az otthonodat is.
  •  

     

     

     

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában