Helyi közélet

2017.11.05. 12:48

Virághagyma-ültetés, -felszedés – de nem mindegy, hogyan csináljuk

Borsod-Abaúj-Zemplén - Szeptembertől a fagyos éjszakák beköszöntéig aktuális az őszi virághagymák elültetése.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Szeptembertől a fagyos éjszakák beköszöntéig aktuális az őszi virághagymák elültetése.

Ehhez először a kívánt látványtervet kell átgondolni, hová, mit, hogyan ültessünk. Több variációs lehetőség közül választhatunk. Első szempont, hogy kertbe ültetünk-e vagy lakásban, esetleg a teraszon, virágcserépben, virágládában vagy dézsában kívánunk gyönyörködni a nyíló virágok látványában, illatában.

Ne tartogassuk a virághagymákat, ültessük ki minél hamarabb!" Meleg Sándor

Válasszunk gondosan

– Már tervezés során érdemes betérni a Kertész Áruházba vagy a www.kerteszaruhazak.hu weboldalon tájékozódni a növények jellemzőiről, az ajánlott tőtávolságról, az ültetési mélységről, a színválasztékról, a virágzó növény magasságáról, stb. A Kertész Áruházban egy teljes falhosszban kínáljuk a virághagymák kavalkádját. Bár sok helyen kínálnak különböző eredetű és csomagolású, esetleg olcsóbb virághagymákat, de szem előtt tartva a minőséget, és figyelembe véve a vevői visszajelzéseket, már évek óta a Holland Park virághagymáit ajánljuk.

Bár fontos és informatív a csomagoláson szereplő kép, továbbá a piktogramokat is tartalmazó termékleírás, érdemes megvizsgálni a csomagban található hagymák méreteit és állagát. A kicsi, puha virághagymából nem, vagy csak satnyácska virág fog kifejlődni – mondja Meleg Sándor, a Kertész Áruházak Kft. ügyvezetője.

A vásárlás után sohasem érdemes sokáig tárolgatni a virághagymát, amikor elmúlnak a nyárias melegek, érdemes mielőbb elültetni azokat. Amennyiben átmenetileg mégis tárolni kell, akkor azt száraz, viszonylag hűvös helyen tegyük. Bármilyen minőségi virághagymát is vásároltunk, ha nem jókor, nem megfelelően előkészített talajba és nem kellő igényességgel ültettük el őket, bizony elmarad a kívánt eredmény. Azért érdemes megvárni a hűvösebb időt, mert akkor már csökken a földben tanyázó kártevők aktivitása, így kevesebb kárt okozhatnak az elültetett hagymákban.

A jellemzően fagyos talajállapotot pedig azért kell megelőznie az ültetésnek, hogy megfelelően tudjon gyökeresedni a virághagyma. A gyökeresedést segíti, ha ültetéskor porhanyós, és megfelelő tápanyagtartalmú a talaj.

– Mindig hangsúlyozzuk, hogy a tápanyagok túladagolása éppúgy ártalmas a növényeknek, mint a tápanyaghiány. A csomagoláson található instrukciók szerint szélességében és mélységében megfelelő méretű ültetőgödröt készítsünk, amelyben gondosan el tudjuk helyezni a virághagymát. Fontos az elhelyezés kifejezés tudatosítása, hiszen könnyen megállapítható a kezünkben lévő virághagymáról, hogy merre kíván gyökeret ereszteni és merre kívánja a szárat fejleszteni, tehát ennek megfelelően kell elültetni – magyarázza az ügyvezető.

Ezt követően már nincs dolgunk a kertben elültetett virághagymákkal, várjuk a tavaszi élményt. Az őszi virághagymák virágzásának alapvető feltétele a téli hideg- vagy fagyhatás, ezért aki az ültetésről ősszel lemarad, tavasszal már csak a „bűvészmutatványokban” bízhat, már ha van hagymája, hiszen novemberben a szaküzletek polcairól is eltűnnek az őszi virághagymák.

Felszedés, tárolás

Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy az ősszel ültetendő virághagymák között van néhány faj, ami a telet csak takarással tudja átvészelni a szabadban, akár a kertben, akár virágládában vannak. A tavaszi ültetésűek között pedig akad olyan is, amit fel kell szednünk ősszel a virágzás után, annak érdekében, hogy nem télálló lévén fedett helyen várja ki a tavaszi ültetés időpontját.

A tavaszi virághagymákat akkor is felszedhetjük ősszel, ha télálló, de más helyen szeretnénk gyönyörködni bennük a következő évben. A felszedésnek, ugyanúgy, mint az ültetésnek, megvan a megfelelő technikája, amit mindenképpen be kell tartani a hagymák megfelelő termőképességének megtartása érdekében. Ehhez a művelethez válasszunk egy meleg, csapadékmentes őszi napot, ássuk ki a hagymákat, tisztítsuk meg a földtől és tegyük meleg, száraz, jól szellőző helyre száradni néhány napig. Ha felszedés előtt még nem száradt vissza a levélzet, akkor azt mindenképpen csak a teljes száradás után távolítsuk el.

Nagyon fontos a virághagymák gondos átválogatása és a penészedés, rothadás legkisebb jelét is mutató virághagymák eltávolítása. Mielőtt ládába tennénk őket, tisztítsuk meg a hagymákat a száraz buroklevelektől és az esetleg rajtuk maradt földtől, vizsgáljuk át még egyszer, hogy biztosan csak egészséges virághagymákat tegyünk el télire. A hagymáink tárolására legmegfelelőbb egy farekesz, amibe tehetünk egy réteg homokot, fűrészport vagy tőzeget, erre tegyük a hagymákat úgy, hogy ne érintkezzenek egymással.

– A rekeszt tegyük jól szellőző, körülbelül 10°C-os sötét helyre, például a pincébe. Tavasszal is érdemes átvizsgálni az elültetni kívánt hagymákat, és csak a megfelelő minőségű és állapotú hagymákat ültessük el. Ha a megfelelő gondossággal teleltetjük és ültetjük virághagymáinkat, biztosak lehetünk a színpompás virágzásban – teszi hozzá Meleg Sándor.

- ÉM -


Krókusz, nárcisz, jácint

Kertben elhelyezkedése szerint kitölthetünk virágokkal egy zárt mértani alakzatot vagy nyíló virágokkal övezhetünk műtárgyakat, nagyobb terjedelmű növényeket.

Tervezéskor arra mindenképpen figyelni kell, hogy ezek a virágok jellemzően fényigényesek és rosszul viselik a pangó talajnedvességet. Az ősszel ültetendő virághagymák közül leggyakoribbak a krókusz, a nárcisz, a jácint és a kerti tulipán.

Ez a felsorolás megegyezik kora tavaszi nyílásuk idősorrendjével is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában