Ars Sacra

2023.09.19. 20:30

Miskolc legöregebb temploma mutatkozott be

Az „ötödik evangélista”, Bach kantátái és orgonazenéje tették fenségessé az Ars Sacra programját.

Detzky Anna

Fotó: Detzky Anna

A Templombemutatók sorozatába illeszkedett a Miskolci Ars Sarca Fesztiválon a hétfő esti csodálatos kantáta est a műemlék Avasi Református Templomban. A házigazda református közösség lelkipásztorának templomismertetője után Johann Sebastian Bach zenéje csendült fel, amely önmagában is csodás szakrális élményt nyújt. A közönség először két kantátát hallhatott a német zeneszerzőtől. Ezekben szólót énekelt: Bordás Mária (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Kolozsi Balázs (basszus), dr. Soós Gábor pedig hegedűszólót játszott. A barokk orgonamuzsika illusztrálásaként pedig Bach monumentális a-moll prelúdium és fúgája hangzott fel Andrássyné Mátyus Gabriella orgonaművész játékával. A zenei műsorban közreműködött: a Camerata Miskolc, a Cardinal Mindszenty Kórus és a Cantus Agriensis Énekegyüttes. Vezényelt, Gergely Péter Pál.

Miskolc Notre Dame-ja

„A Miskolci Ars Sacra Fesztivál egyik lényeges célkitűzése, hogy a város templomaiban ne csak szép zeneművek szólaljanak meg, hanem maguk a templomok is még ismertebbekké váljanak” – ismertette Flach Antal zeneművész tanár, a fesztivál zenei programfelelős szervezője. „Mai műsorunkat az országos Ars Sacra Fesztivál, Keresd a békét! mottója jegyében állítottuk össze a béke témáját feldolgozó Bach művekből, akit az ötödik evangélistának is mondanak.”

„Az Avasi Református Templomról mi miskolciak úgy érezzük, hogy a város Notre Dame-ja, hiszen abban a korban, a 12. században épített szent hely. Ez Miskolc legöregebb használatban lévő temploma” – hívta fel a figyelmet Hangóné Birtha Melinda, a Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkipásztora. „Az 1400-as évek végén bővült ki jelenlegi három hajós gótikus csarnoktemplom formájára. 1544-ben, amikor Miskolcot felgyújtották a törökök, az avasi templom tetőszerkezete is leégett, amit 1563-ban készítettek el újra hajóácsok. Az akkori tetőszerkezet máig épségben maradt és látogatható. A mellette álló temető és harangtorony is eredeti formájában őrződött meg. A régebbi, Angster-orgona 1896-ban épült egyetlen adományból. Az újabb pedig 2004 és 2006 között önkormányzati támogatással, amely a másikkal össze van hangolva. 2020-ban fejeződött be a templom felújítása. Ennek részeként néhány kazetta is felkerült a mennyezetre, jelezve az eredeti állapotot. A gyülekezet zászlaján a 46. zsoltár verse található: Isten, a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban.”

Zenés Templombemutatók lesznek még „Könnyek, imák, harangok” címmel szeptember 20-án, szerdán, 18 órától a Miskolci Szent Háromság Ortodox Templomban és „Oltalmazz minket áldott Szűz!” címmel szeptember 22-én, pénteken 19 órától a Diósgyőr-vasgyári római katolikus templomban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában