Új tárlat

2024.02.09. 13:00

Családban marad

A Miskolci Galéria Enyém-tiéd-miénk sorozatának új tárlatát nyitja Oltai Kata jövő heti előadása.

Boon.hu

Miskolci Galéria Rákóczi-ház

Fotó: Ádám János

Oltai Kata művészettörténész előadását hallgathatják meg az érdeklődők február 14-én, szerdán 17 órától a Miskolci Galéria Rákóczi-házában (Miskolc, Rákóczi u. 2.) – a kortárs kiállítótér Enyém-tiéd-miénk című sorozatának Családban marad című tárlatát nyitja az ismert szakemberrel. A szervezők idézik Oltai Katát, azzal kapcsolatban, hogy mire számíthat a közönség. 

Gombrich híres művészettörténet-könyvében, A művészet történetében, amely alapműnek számít, egyetlen nő neve sem szerepel. A hagyományos művészettörténet megközelítése szűkre szabta témáját, megközelítésmódját és az alkotó és befogadó szerepét. Az előadásban azt vezetem végig, mi volt az a modernista hagyomány, amihez képest a hatvanas években elkezdtek máshogy beszélni, hogyan tágították ki a mezőket, a felelősséget. Hogyan változott a beszélő, a néző, a bevonás. Mit jelent az „új intézményiség”, ami teljesen más feladatokat rótt az elitkultúra intézményrendszerére és szereplőire. Ebben a felvetésben a női szempont, alárendelt hangok, kulturális örökség, non-whiteness (nem fehér tapasztalat) és egyéb kategóriák hangsúlyosan szerepelnek

– fogalmaz Oltai Kata. 

Az esemény egyben a MissionArt Galéria, a Miskolci Kulturális Központ és a Miskolci Galéria által közösen indított Művészettörténet testközelből című előadás-sorozat része – a kurátor Kishonthy Zsolt művészettörténész. A széria először Bán András művészettörténésszel, képzőművészeti szakíróval kínált találkozási lehetőséget. A márciusi vendég Várkonyi György művészettörténész lesz – ő a Művészetek Házában készül az előadására-tájékoztatták a szervezők a boon.hu hírportálunkat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában