Programajánló

2024.07.18. 10:30

Útjára indult az idei Déryné Fesztivál (fotókkal)

A sátoraljaújhelyi rendezvénysorozat hetven programot kínál a minőségi kultúra kedvelőinek.

Bódisz Attila

A Déryné Fesztivál nyitóünnepsége

Fotó: Vajda János

A sátoraljaújhelyi Déryné Fesztivál az egész éves Déryné Program összefoglalója – mondta Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató az idei programsorozat megnyitóján a sátoraljaújhelyi Latabár Színházban megtartott megnyitón szerdán este. A Déryné Társulat által színpadra vitt Heltai Jenő: A tündérlaki lányok című nyitóelőadás előtt tartották a megnyitót, amin az igazgató hozzátette: a fesztivál otthonra lelt Sátoraljaújhelyen, azért már az első közös program óta úgy érzik, „haza jönnek”, amikor a zempléni városba érkeznek. Ezúttal negyedszer indították útjára azt a hetven programot, amelyek öt napon át kínálnak minőségi szórakozást a térségben élőknek. Hozzátette: a Déryné Fesztivál célja ugyanaz, ami az egész éves programé, vagyis elérhető, minőségi kultúrát biztosítani minden korosztály számára. Úgy értékelte: a program és a fesztivál is sikeres, az évek során igazi mintává, modellé vált a kultúraközvetítés terén. Kiemelte, a Rákóczi Szövetséggel közös KultUp programjukat, amely a fesztivált a tehetségkutatással köti össze. Ugyancsak felhívta a figyelmet a záróprogramra is, amely – mint mondta – a Móricz Zsigmond műve alapján készült Nem élhetek muzsikaszó nélkül című színdarab a tervek szerint táncházzá alakul majd. A fesztivál programjait eljuttatják hat környékbeli településre is – közölte Kis Domonkos Márk.

Példa és siker

Novák Irén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára beszédében méltatta céljait a Déryné Program és Fesztiválnak, amely hidat épít a kulturális előadó intézmények és a befogadók között. A szervezők és az előadók a kistelepülések mindennapjait teszik szebbé, ezáltal élhetőbbé – fogalmazott. 

Ez a fajta kulturális misszió példa és siker 

– erősítette meg a helyettes államtitkár. Fontos elemnek nevezte azt, hogy a szervezők megidézik az egykori vándor színtársulatok semmihez sem hasonlítható világát. A program és a fesztivál kínálta programok ráadásul elérhetőek bárki számára – hangsúlyozta Novák Irén. Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Zemplén ismét az összmagyarság figyelmét élvezheti, a térségbe látogatók éppúgy, mint a Rákóczi táborok résztvevői, ugyanis a szélrózsa minden irányába viszik hírét annak a sok jónak, amiben Sátoraljaújhelyen részesülhetnek. „Az elkövetkező napok programkavalkádja során a számos kedves szerepet emlékezetessé tenni képes művész, Besenczi Árpád juttatja el Petőfi örökbecsűjét, a Helység kalapácsa című darabot Filkeházától Füzérkajatáig. A Zsólyomkai pincesoron hallgathatjuk meg az ötvenöt éves Kalákát, az Ungvári pincekertben a méltán híres Boban Markovic zenekarát, és a Völgyszínház ad helyet Rejtő Jenő vagy Szép Ernő műveinek. Emellett az Ungvári pincekertben és a Zsólyomkán Újhelyben termett szőlőből készült tokajit ihatnak a résztvevők, ez pedig jó hangulatúvá, emlékezetessé teszi a közösen eltöltött órákat” – sorolta a honatya. Hozzáfűzte: a fesztivál családias jellege miatt adott a lehetőség arra, hogy lélekben közelebb kerüljünk az alkotókhoz is, és meggyőződhetünk ezáltal arról, hogy a színházművészet igencsak sokszínű. Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere annyit mondott: „fantasztikus öt nap előtt állunk, mindenkinek jó szórakozást kívánok!” Ezt követően átadta a város legrangosabb kulturális elismerését, a Közművelődési díjat Kis Domonkos Márk fesztiváligazgatónak.

Programfüzet itt található.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában