Programajánló

2024.08.27. 15:31

A CineFest közönségének is bemutatkozik a titokzatos "Borsodi Warhol"

Egy bogácsi víkendház palatetője alól kerültek elő azok a hetvenes években készült színes moziplakátok, amelyeket most a CineFestre látogatók is megcsodálhatnak.

Boon.hu

Még nem tudják, kinek a munkája

Fotó: MW

Az egyedi, kézzel festett, nagyméretű plakátok - úgynevezett pannók - nemcsak a megtalálásuk körülményei miatt különlegesek: egyelőre homály fedi az alkotójuk kilétét is. Az 1970 és '75 között készült képeken az akkoriban futó keleti és nyugati filmekből láthatunk részleteket, többnyire a film egyik nagyjelenetét vagy főszereplőjét. Olyan sikerfilmekhez gyártott plakátokat az eleddig ismeretlen alkotó mint például a West Side Story, A 22-es csapdája, az Öt könnyű darab, a Chato földje, a Kis nagy ember, A kaktusz virága, A munkásosztály a paradicsomba megy vagy A szerelem anatómiája.

 

A két gyűjtő - Badits Marcell, alias Plakátfiú és Sombor András - megvásárolta a kuriózumnak számító plakatokat, azok egyedi, erőteljes színvilága miatt vontak párhuzamot az amerikai festőikon, Andy Warhol és a borsodi alkotó között. A filmplakátok meghatározó kulturális lenyomatai voltak a Kádár-korszaknak. A hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években olyan művészek készítettek ilyeneket, mint például Csernus Tibor, Herpai Zoltán, Kakasy Éva vagy Máté András. Mindannyian a Moképnek dolgoztak, ami forgalmazója volt a legnagyobb magyar és külföldi filmeknek.

 

Pannókból mindig csak egy-egy darab készült, ezek pedig mozik homlokzatán, villamosok és buszok oldalán, nagyobb kerítéseken és házfalakon jelentek meg. Ilyen pannókat készítettt a "borsodi Warhol" is, akinek munkássága három évvel ezelőtt, egy bogácsi víkendház felújítás során került napvilágra: a tetőszerkezet bontásakor a palatető és az álmennyezet között találták meg a vastag papírra festett plakátokat, amelyek ebben az újrahasznosított minőségükben több évtizeden át hang- és hőszigetelőként szolgáltak – valójában ennek köszönhetik az enyészettől való megmenekülésüket is.

 

A "borsodi Warhol" eredeti moziplakátjait bemutató kiállítás szeptember 7-én, szombaton 18 órakor nyílik a Sub Rosa Cafe emeleti kiállítótermében (Miskolc, Széchenyi utca 21.). 

A megnyitó után kerekasztal-beszélgetés lesz, amelyen Bakos István festő-tervezőgrafikus és Árendás József grafikustervező, valamint a plakátgyűjtemény két tulajdonosa, Badits Marcell alias Plakátfiú és Sombor András vesz részt 

A tárlat szeptember 8-14-ig tekinthető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában