Színház

2024.08.25. 20:36

A tatárok Magyarországban koreográfiája a Színikritikusok díjának várományosai között

Fantasztikus hírrel kezdődött az új évad a Miskolci Nemzeti Színház számára. A tatárok Magyarországban című előadás koreográfiáját jelölték a Színikritikusok díjára, mégpedig a Különdíj kategóriában.

Gárdonyi Edina

A tatárok Magyarországban című előadást tavaly augusztus 24-én láthatta a közönség a kétszáz éves színházban

Fotó: Bujdos Tibor

A szerdai évadnyitó társulati ülés után megkezdődtek a színházban az új évad próbafolyamatai. Az előző évad egyik nagy sikerű előadása azonban még hatalmas elismerést hozhat a színháznak. A tatárok Magyarországban előadás koreográfiájáért Tókos Attila, Kocsis Andrea és Lukács Ádám feleltek, így ők hárman a különdíj várományosai.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 45. alkalommal adja át a Színikritikusok díját, amely 14 kategóriában ismeri el a színházi világ legjobbjait. A szavazásban 19 színikritikus vett részt, akik közül teljes értékkel azok szavazhattak, akik legalább 90 új magyar színházi bemutatót láttak az évadban. Azok a kritikusok, akik 50-90 bemutatót tekintettek meg, szintén szavazhattak, de az ő voksaik feleakkora pontértékkel estek latba.

A díjátadó gálát szeptember 17-én tartják, ahol kiderül, hogy A tatárok Magyarországban koreográfiája elnyeri-e a Különdíjat. Az összes szavazólap és az indoklások a díjátadót követően nyilvánosak lesznek a szinhaz.net oldalon.

A 2023/24-es évadban fennállásának kétszázadik évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház a bicentenáriumi szezon nyitóelőadásaként az alapítók emléke előtt azzal tiszteleg, hogy ugyanazt a színdarabot mutatja be, amellyel elődei a teátrumot annak idején megnyitották. A Tatárok egy ideális világról mesél; a hazafiság, az áldozatkészség és a nagylelkűség drámája. Ezen erények gyakorlásában a magyarok és a tatárok szinte versengenek egymással. A dráma a nyelvújítás előtti archaikus nyelven íródott, amely a mai fül számára vagy komikus, vagy érthetetlen, a mű újjáélesztéséhez tehát elkerülhetetlen, hogy a darab minden erényét megőrizve, a XXI. századi nézők számára is élvezhetően szólaljon meg a színpadon. Ezt az organikus korrekciót a rendező, Szőcs Artur végezte el – olvasható az előadásról a színház honlapján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában