boon.hu video

2024.08.21. 14:28

Rendhagyó társulati üléssel kezdte 201. évadát a Miskolci Nemzeti Színház - fotók, videó

Olimpikon, valamint a jelenlegi és megválasztott polgármester is részt vett a Miskolci Nemzeti Színház 201. évadnyitó társulati ülésén. Mindhárman különleges ajándékot kaptak a társulat nevében Béres Attila direktortól.

Gárdonyi Edina

Guzi Blankát is köszöntötték a színpadon

Fotó: Vajda János

Az megszokott, hogy nyár végén, az új évad kezdete társulati üléssel kezdődik a színházban, így történt ez augusztus 21-én is.

Olimpikon a színpadon

A társulati ülésen Béres Attila igazgató elmondta, hogy a Miskolci Nemzeti Színház egyik alapvető ereje a közösségépítésben rejlik:

Ebben a városban próbálunk inkább több, mint kevesebb sikerrel közösséget építeni.

Kiemelte, hogy vannak abszolút értékek, melyeket senki nem kérdőjelez meg, ilyen az, hogy ez a színház 200 éves, és ilyen érték Guzi Blanka Miskolcon – mondta az igazgató, majd színpadra szólította az olimpikont. Megköszönte neki az élményt, amit olimpiai szereplésével nyújtott. Kiemelte, hogy az utolsó napon mutatott küzdelme példaértékű mindenki számára. A színészeknek a főpróbahét olyan, mint neki az utolsó nap volt az olimpiai versenyben:

ezt tanultuk tőled, hogyan lehet megszázszorozni az erőnket

 – zárta szavait a direktor. A Művészet Tanácstól egy éves bérletet kapott a következő évadra és egy keretet látszólag egy darab deszkával:

Hosszú évek után néhány éve elbontottuk azt a színpaddeszkát, amin a legnagyobb művészek lépkedtek, így eszmei értéke felbecsülhetetlen

 – tért ki az ajándék eredetére a színházigazgató.

Mészöly Annát köszöntötték

Béres Attila ezután Mészöly Anna felé fordult és gratulált neki, hiszen a napokban Szimler Bálint Fekete pont című filmjében nyújtott alakításáért a legjobb színész díját kapta a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Polgármesterek a világot jelentő deszkákon

Hagyomány, hogy az évadzáró és évadnyitó társulati üléseken részt vesz a mindenkori városvezető. Ez a hagyomány most rendhagyó dolgot eredményezett, hiszen az évadnyitó ülésen Veres Pál polgármester és Tóth-Szántai József megválasztott polgármester is részt vett. Béres Attila megköszönte az elmúlt évek közös – néha nem könnyű – munkáját Veres Pálnak. Ezután Tóth-Szántai Józsefhez fordult és elmondta, hogy tudja, milyen fontos számára a kultúra és a színház. Az igazgató elmondta, hogy amint a múltban, a jövőben is mindent a társulat és a 130 ezer néző nevében tett és tesz, majd mindkettőjüknek átnyújtott egy-egy darabot a hatalmas eszmei értéket jelentő közel kétszáz éves deszkákból.

Alkotó közösségek nélkül nincs ereje egy városnak

Mindig az volt a fontos számomra, hogy városunkban lokálpatriotizmus és várospolitika legyen, ne széthúzás.

Öröm számára, hogy az utódja is ezt fogja képviselni. Tóth-Szántai József képviselni fogja azt, hogy ez a város az értékeire büszke legyen, hogy még jobb legyen a városlakóknak és valóban szolgálatként tekint ő is a polgármesterségre, ahogyan én is tettem.

– mondta Veres Pál.

Alkotó, erős közösségek nélkül nincs egy városnak ereje. Ehhez a közösséghez kapcsolódik az a sok néző, akik annyira szeretik ezt a színházat, hogy a legnehezebb időkben összefogtak érte. Biztos benne, hogy ezt a szellemiséget tovább viszi a színház, hiszen színház nélkül nagyon szegény lenne Miskolc. Thália mosolyogni fog, amikor 201. alkalommal is szétnyílik a függöny

 – zárta szavait a polgármester.

A megválasztott polgármester már szerepelt a színház deszkáin

– Azért nagy dolog ez az ajándék – mutatta a keretbe foglalt deszkadarabot Tóth-Szántai József – mert 1987-ben állhattam ezeken a deszkákon. Csiszár Imre rendezte a Galilei élete című darabot, melyben fiatal középiskolásként statisztált – osztotta meg a jelenlévőkkel Miskolc megválasztott polgármestere. Statiszta éveiben megtanulta, milyen fontos szellemi műhely egy színház. Látja, amikor hosszú sorok kígyóznak a jegypénztár előtt és tudja, hogy ez az ország egyik legjobb színháza – nemcsak a helyiek, hanem a szakmai vélemények szerint is – ennek a csapatnak köszönhetően, akik itt vannak. 

Az én mandátumom október 1-je után kezdődik. A dolgom az lesz, hogy vigyázzak mindenre, ami ebben a városban működik és ami nem, azt tegyem újra működőképessé. Ez a csapat egy magas színvonalon működő közösség, kitűnő szellemi műhely, melyre vigyázni kell. 

Reméli, hogy a jövőben is folytatódik az a színvonalas szakmai munka, ami évek óta jellemzi a színházat.

Ennek a színháznak a jövőben is tökéletesen kell működnie 

– zárta szavait a megválasztott polgármester.

Új tagok a társulatban

A rendhagyó események után köszöntötték a társulat új tagjait.

A balettművészek csapatát erősíti az új évadtól Jose Antonio De La Fuente. Puskás Balázs továbbra is gyakorlatát tölti a színháznál. Rácz János színművész Egerből érkezett a miskolci teátrumba, míg Fazakas Júlia, aki már többször is színpadra lépett Miskolcon, az idei évadtól társulati tagként teszi ezt.

Hány búzaszem tölt meg egy poharat? Hány hajszálnak kell kihallani, hogy valaki megkopaszodjon? Egy. Hiszen azzal az egy szemmel lesz tele a pohár, annak az egy hajszálnak a kihullásával lesz valaki kopasz. Mindig azt az egy nézőt szólítsuk meg, aki még nem volt a színházunkban, aki pedig már volt, azt tartsuk meg

 – zárta szavait Béres Attila igazgató.

A színházban kezdődnek a próbafolyamatok és ahogyan arról portálunk is beszámolt, szeptemberben már három premiert is láthat a közönség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában