Tábor

2024.08.11. 13:30

Nekézsenyben festettek a kohászváros képzőművészei

Nekézseny nevezetességeit festették meg az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai. Táboruk helyszínéül a hegyháti falut választották.

Boon.hu

Elmélyült alkotó munka

Forrás: ozd.hu

Festőkaland alkotói hangulatban! Ez is lehetne a mottója annak a tábornak, melyet az Ózdi Képzőművészeti Egyesület szervezett augusztus első hetére, Turiné Orosz Margit vezetésével. Már hagyománynak számít, hogy a közeli települések nevezetességeit vászonra viszik a tagok. Most az erdőkkel körülölelt Nekézsenyben vertek tanyát.

Alkotás közben
Forrás: ozd.hu

Apró kincsek

Wéber Zsóka is az egyesület oszlopos tagja, már több éve.

„Minden évben a legfőbb célunk az egyesülettel annak a helynek az örökségvédelme, ahol vagyunk. Nekézseny egy varázslatos kis falu, vannak kis apró kincsek, amiket megtekintettünk, bejártuk és megnéztük, művészeti szempontból értékeltük. De mégis a természeti környezet a legfontosabb, amit minden egyes festőtársam más technikával, másképpen vitt képre” - mondta Wéber Zsóka festőművész.

Örömmel alkotnak 

Az alkotók a már megszokott tematika szerint kezdték el a helyi látványosságok megfestését. Volt, akinek az volt az első lépés, hogy a kiválasztott témáról, fotókat készített, majd vázlatot rajzolt. Demes Ferenc is örömmel vett részt a táborban, hiszen mint mondta, a falusi élet szépségeibe is belepillanthattak ezalatt az egy hét alatt. A festők alkotásaikkal hálálták meg a település vendégszeretetét.

„Megmutattuk az itt élő embereknek, hogy milyen szép a településük. A mi szemünkkel látva, mi az érték, mi a szép. Ezt vászonra festve sokkal nagyobb élmény látni az ő településüket vásznon, mint minden nap mikor elmennek a templom mellett. Mi örömmel jövünk mindenhová, örömmel alkotunk és nagyon jó dolog az, hogy a környék településein már nagyon sok helyen kaptunk lehetőséget, hogy megörökítsük a gyönyörű tájat, ahol Észak-Magyarországon élünk és lakunk. Én szeretek itt élni és a többiek is ugyanezt vallják” - nyilatkozta az ozd.hu-nak Demes Ferenc festőművész. 

Együtt...
Forrás: ozd.hu

Terveik között szerepelt, hogy az egy hét alatt, mindenki megfest több képet. A technika, a téma nem volt megkötve, bárki bármit vászonra vihetett. A tét mégis nagy volt, hiszen az augusztus 20-i ünnep egyik kísérőrendezvénye lesz az a kiállítás, melynek anyaga az Ózdi Képzőművészeti Egyesület nekézsenyi táborában került ecsetvégre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában