boon.hu video

2024.09.04. 18:55

A költők köztünk élnek, közel hozzák őket (fotókkal, videóval)

Hét helyszínen, tizenkét kortárs költővel és ingyenes programokkal vár minden érdeklődőt a 4. Rimay Költészeti Fesztivál.

Gárdonyi Edina

A Rimay János Alapítvány célja a kortárs magyar költészet népszerűsítése, elsősorban a fiatalok körében. A fesztivál névadója a közel félezer éve élt Rimay János, akinek köszönhetően Balassi Bálint költészete fennmaradt.

Nincs még egy olyan nyelv, mint a magyar

Bár Rimay János neve még nem szerepel az iskolai tananyagban, számos kortárs költőt megihletett

 – mondta Filip Gabriella kulturális újságíró, a fesztivál sajtóreferense a költészeti fesztivál sajtótájékoztatója előtt. Papp Ferenc, a Rimay János Alapítvány kuratóriumának elnöke, az esemény főszervezője kiemelte, a fesztivál fő célja, hogy közelebb hozza a költészetet a fiatalokhoz. 

Nincs még egy olyan nyelv, amely olyan gazdag szókinccsel rendelkezik, mint a magyar. A költők feladata, hogy ezt a kincset használják, ápolják és gyarapítsák

 – hangsúlyozta Papp Ferenc. Hozzátette: 

A fesztivál eseményeinek zömét iskolákban rendezik meg, így a diákok testközelből tapasztalhatják meg, hogy a költők köztünk élnek. Négy középiskolában és egy általános iskolában tizenkét kortárs költő látogat el a tanulókhoz, akik egy napon talán érettségi tételek is lesznek. A diákok láthatják és hallhatják, hogy a világot magunk teremtjük meg.

Nincsenek határok, csak gyarló emberi térképek

A tavalyi Rimay Költészeti Fesztivál fődíját, a Rimay-díjat a Szepsiben élő, gömöri származású Mihályi Molnár László nyerte el. Filip Gabriella kérdésére, hogy mi köti őt leginkább Rimayhoz – a költészet, a közösség vagy a közéleti szerep –, a költő azt válaszolta, hogy elsősorban a költészet, de a költészet és a közélet elválaszthatatlanok. 

Balassi kardot ragadott, Zrínyi talán jobb hadvezér volt, mint költő, és még sorolhatnánk. A közélet, a nemzet, a keresztény Magyarország védelme mindig fontos volt.

A fesztiválon részt vevő tizenkét kortárs költő közül többen is határon túli alkotók, sőt az egyik program helyszíne is a nagykaposi Magyar Ház. Ezzel kapcsolatban Mihályi Molnár László kiemelte: 

Nincsenek határok, csak gyarló emberi térképek. A gondolat egy, éljen az ember a határon innen vagy túl, versben, prózában vagy felszólalásban mondja el. A hely és a kifejezési formák változhatnak, de a szív és gondolat azonos.

A vers és a zene egy tőről fakad

Somorjai Lehel, az alapítvány kuratóriumának tagja, történész és levéltáros, zenészként is részt vesz a költészeti fesztiválon. A zenei programokon korabeli zenék és megzenésített versek segítségével varázsolnak különleges hangulatot a fesztiválra. Somorjai Lehel mellett Balog Erzsébet, Kováts Marcell, Major Péter és Veres Kinga is közreműködnek a zenei programokban.

A fesztiválra megjelent egy antológia, amelyben a résztvevő költők friss és sokszor még nem publikált művei olvashatók.

Különleges fesztiválzáró

A fesztiválzáró program szeptember 22-én egy különleges koncert lesz, egy fantasztikus helyszínen. Felsőzsolcán, a Bárczay-kastély udvarán mutatják be Ratkóczi Huba, Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós „Cseh Tamás 80 – Füst a szemében” című produkcióját. A darab Cseh Tamás élettörténetét meséli el húsz dal kíséretében.

Szeptember 9. 

Fesztiválmegnyitó

a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtárában

Szeptember 10. 

Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium

Fecske Csaba, Finta Éva, Lövétei Lázár László, Serfőző Simon és Vári Fábián László

Kisvárda Bessenyei György Gimnázium

Kopriva Nikolett, Kulin Borbála, Kemény István, Tari István, Mihályi Molnár László, Oláh András

Szeptember 11. 

Sárospataki Bodrog Hotel

Versekről prózában, kötetekről kötetlenül dr. Bertha Zoltán irodalomtörténésszel

Sárospatak Református Kollégium Gimnáziumának imaterme

Fecske Csaba, Finta Éva, Kulin Borbála, Serfőző Simon, Tari István, Vári Fábián László

Nagykaposi Magyar Ház

Kopriva Nikolett, Kemény István, Lövétei Lázár László, Mihályi Molnár László, Oláh András

Szeptember 12. 

Szerencs, Bocskai István Katolikus Gimnázium

Kopriva Nikolett, Kemény István, Lövétei Lázár László, Mihályi Molnár László, Serfőző Simon

Mátészalka, Képes Géza Általános Iskola

Fecske Csaba, Finta Éva, Tari István, Kulin Borbála, Oláh István

Sárospatak, Bodrog Hotel

Fogságból szabadult kincsek, védett értékek dr Dienes Dénessel, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményének igazgatójával

Fesztiválzáró, a Rimay-díj átadása

Szeptember 22. 

Felsőzsolca, Bárczay-kastély

Cseh Tamás 80 – Füst a szemében

Ratkóczi Huba, Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós koncertje

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában