CineFest

2024.09.09. 14:00

Engedély az öngyilkosságra

Tabutémát feszegetett az a török film, amit vasárnap vetítettek az Uránia-teremben.

Jobbra Emre Kavuk rendező-forgatókönyvíró válaszolt a kérdésekre Fotó: Répássy Olívia

"A török-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója alkalmából a 20. Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a Turkish Days című program keretében nyújt ízelítőt a török filmművészet gazdag kínálatából" - olvasható a CineFest honlapján. Három olyan filmet láthatnak az érdeklődők, amik mindegyike után szerveztek közönségtalálkozót, hogy a nézők rögtön feltehessék az alkotás megtekintése ideje alatt megfogalmazódott kérdéseiket. 

Emre Kavuk Egy szebb holnap című sci-fijében Ozan engedélyt kér az államtól öngyilkosságra, mert nem bírja elviselni, hogy a szerelme elhagyta. Elutasítják a beadványát, mert egy Ekin nevű lány szerelmes belé. Ozannak meg kell találnia Ekint, hogy meggyőzze: inkább ne szeresse őt.

 

A film nyár elején debütált Törökországban. A rendező, aki egyben az egyik forgatókönyvírója is volt az alkotásnak, elmondta, az emberek érzéketlenségét szerette volna megmutatni. 

Már most felszínesek a kapcsolataink, mi lesz velünk még 2042-ben, amikor a film játszódik? Azt tapasztaltam, hogy a közösségi médiában posztolók kiírják, mennyire sajnálnak egy embert az életkörülményei miatt, majd egy negyed óra múlva vicces posztot tesznek ki. Ez sajnos azt jelenti nekem, hogy negyed óra múlva már túl is léptek rajta. Ezt én furcsának és visszatetszőnek tartom 

– mesélt érzéseiről a rendező, aki elárulta azt is, az ötlettől a megvalósulásig nyolc év telt el.

Egy kérdésre válaszolva Emre Kavuk szerint nemcsak Törökországban, hanem az egész világon tabutéma az öngyilkosság. – Kíváncsi lennék arra, hogy ha valakinek elmondanám, hogy öngyilkos szeretnék lenni, mit válaszolna rá, vagy mit tenne. 

 

A film a rendező bevallott pesszimizmusa ellenére is happy enddel végződik. A következő török alkotást, a Napfogyatkozást szeptember 9-én, hétfőn este 7 órától láthatja a közönség az Uránia-teremben, ahol a vetítés után az érdeklődők találkozhatnak Aslihan Altug producerrel. 

A film leírása a következő: A 2020-as tokiói olimpiára sosem látott történelmi sikerrel kvalifikálta magát öt török tornász, majd váratlan fordulat következett be: a COVID-19 járvány miatt elhalasztották a versenyt. Egész eddigi életükben az olimpiai álmot kergették, így elszántan készülnek továbbra is, hogy megszerezzék Törökország történetének első tornász olimpiai érmét. Ezt az emberfeletti munkát dokumentálja precízen a film.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában