Kiállítás

2 órája

Semjén Zsolt: az embereknek szükségük van szimbólumokra

Mivel emberek vagyunk, szükségünk van olyan szimbólumokra, mint a tér tekintetében a templom, azaz a szent hely; mint az egyház ünnepei, szentségei, vagyis a szent idő; és olyan tárgyakra, mint a liturgikus eszközök vagy az ikonok - mondta csütörtökön Semjén Zsolt a Görögkatolikusok évszázados öröksége című centenáriumi kiállítás megnyitóján Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban.

MTI

A Görögkatolikusok évszázados öröksége című centenáriumi kiállítás megnyitója a Herman Ottó Múzeumban. Képünkön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes

Fotó: Vajda János

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte, emberekként arra is szükségünk van, hogy az érzékszerveinkkel megragadható módon tudjuk a valóságot a tudatunkba hozni, szükségünk van az érzelmekre és hangulatokra, valamint a logikára is, hogy "eljussunk az igazság felismerésére". Ezért van szükségünk egyházművészetre és teológiára.

gorogkatolikus kiallitas, semjén
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Orosz Atanáz a Miskolci Egyházmegye püspöke 
Fotó: Vajda János

Semjén: Istent ábrázolni lehet

Az Abszolútum, az Isten ábrázolása sehol sem lehetséges, kivéve a kereszténységet - hangsúlyozta Semjén Zsolt. Azért, mert mint fogalmazott, egyedül a kereszténység tud arról, hogy az Isten emberré lett és az, hogy Istent ábrázolni lehet, azért van, mert az Abszolútum megtestesült a názáreti Jézusban. Ezért, aki az evangéliumot hallgatja, Istent hallgatja, aki Krisztus ikonját nézi, Istent nézi, hiszen Krisztus Isten ikonja, és ezért legitim a kereszténységben az ikon, mert "maga az Isten akarta azt, hogy ő Krisztusban, mint ikonban látható legyen, tapasztalható legyen, köztünk legyen" - mutatott rá Semjén Zsolt.

Ebből, és abból, hogy az egyház az ő misztikus teste, az is következik, hogy testének, az egyház beteljesedett életű tagjainak, a szenteknek az ábrázolása szintén legitim - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Jövő év március 20-ig látható

Szolyák Péter, a múzeum igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a kiállításon huszonnyolc intézmény és parókia összefogásával hatvannyolc műtárgyat mutatnak be jövő év március 20-ig. A kiállított tárgyak között az abaújszolnoki oltárt vagy a kéziratos Tetraevangeliont is megtekinthetik a látogatók. Megjegyezte, hogy az elmúlt száz év egyháztörténeti összefoglalása és a hitélet alappillérei "szép és logikus" elrendezésben, a nagyközönség számára is érthető nyelvezettel tárulnak az érdeklődők elé.

Kiemelte, hogy a tárlatban az okoseszközök "tudatos és arányos" használata jellemző, emellett felhívta a figyelmet az intézmény iskolák számára kidolgozott múzeumpedagógiai programjaira is. A múzeumpedagógia a jelen és a jövő modern múzeumainak is az egyik legfontosabb és egyre erősebb alappillére, melyre a Herman Ottó Múzeum már bő egy évtizede tudatosan épít - mondta. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a tárlat nemcsak száz év értékeit mutatja be, hanem örökölt "kincsekből" is, több száz év templomaiból is vittek oda olyan értékeket, melyeket érdemes lesz megcsodálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában