boon.hu video

2 órája

Béres Attila: „A szerelem abszolút érték”

Klasszikus történet a Rómeó és Júlia, mindenki ismeri. Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója vitte színre Shakespeare tragédiáját, őt kérdeztük, miben különleges ez az előadás.

Galambos Eszter

William Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiájának főpróbája a Miskolci Nemzeti Színházban. A főszerepben Bodoky Márk és Rudolf Szonja látható.

Fotó: Vajda János

A Rómeó és Júlia William Shakespeare angol drámaíró műve. A háborús Veronában találkozik két fiatal ember, akik történetesen a két háborúzó családfő egyetlen gyermekei. Találkoznak, egymásba szeretnek, összeházasodnak – azt hiszik, a szerelem mindent legyőz. Ám belehalnak a tévedésükbe. Ez a történet röviden, Béres Attila rendezőt kérdeztük a kulisszatitkokról.

Béres Attila
Béres Attila, a Rómeó és Júlia rendezője. Az előadás premierje október 11-én volt a Miskolci Nemzeti Színházban 
Fotó: Vajda János

Béres Attila és a Pogány Induló

Mit gondol, miért most jött el az ideje annak, hogy megrendezze ezt a darabot?

Mert 16 éves a fiam, és elvitt egy Pogány Induló-koncertre. Azt láttam, hogy tízezer nagyon fiatal ember eszméletlen átéléssel érti és érzi azokat a dalokat-verseket, amelyeket én 53 évesen próbáltam felfogni. Hazamentem és elolvastam, hogy miről ír ez a fiú, és kiderült számomra, hogy a mai fiatalok gyötrő problémáiról ír: a szerelemkeresésről, a megfelelési kényszerekről, a „Ki vagyok én?”-ről. Egyszer csak, ahogy olvastam a sorait, eszembe jutottak József Attila versei és így jutottam el a Rómeó és Júliához.

Ezek után mire számíthat a néző? A klasszikus darabot fogja látni?

Mészöly Dezső klasszikus fordítását használtuk. Természetesen, ha teljes hosszában kellene elmesélni a shakespeare-i történetet, az hat-hét órát venne igénybe. A maga korában ezek a darabok egy másfajta színházi gondolkodással születtek meg. Az előadás közben nem volt szünet, a közönség tagjai ki-be járhattak a nézőtéren. Ma már egy ember nehezen visel el két és fél óránál hosszabb előadást, a 21. századra az időnk lecsökkent, ezért húzni kellett belőle, de nincs egyetlen mondat sem, ami ne Shakespeare-től származna. A néző klasszikus jelmezeket és díszleteket láthat. Az eredeti erkély jelenik meg a darabban, a veronai tökéletes mása. A ruhák pedig reneszánszak. Mindegyik fekete, ennek az értelmezését a nézőre bízom.

romeo_julia032
Egy mozgalmas jelenet a Béres Attila rendezte Rómeó és Júlia című tragédia főpróbáján a Miskolci Nemzeti Színházban 
Fotó: Vajda János

József Attila és Shakespeare

Miről szól Béres Attila Rómeó és Júlia rendezése?

Ez a történet az álmok és a csodák világában játszódik, ami elsősorban a szerelemről szól. A szerelemnek nincs aktualitása, mert az ősember idején is volt és ötszáz év múlva is lesz. Ezt az érzést nem kell aktualizálni. Ebben a történetben engem a társadalmi vonatkozás érdekelt a fiatalok szemszögén keresztül, a mai fiatalok életérzése. A jelenet változásait úgy oldottuk meg, hogy József Attilának a legszebb szerelmes versei hangzanak el. Aki megnézi, az megérti, hogy miért. Belekerült pár Pogány Induló-dal, amit Mercutio énekel. Adott Shakespeare Rómeó és Júliája, ami nagyon fiatal emberekről szól, József Attila legszebb szerelmes versei, amit szintén nagyon fiatalon írt, és a Pogány Induló szövegei, amelyek szívhez szólóak, a fiatalok problémáiról mesélnek. Egyszerre csak történik egy ív az időben, amiben megmutatja azt, hogy a tizen-huszonéves fiatalemberek három különböző korban ezt a fajta szerelmi vágyat és gyötrődést, hogyan élik meg. A szövegek átkötik a korokat és rájövünk, hogy a szerelem abszolút érték, ami minden korban tökéletesen egyforma.

A tizenévesektől a kilencven évesekig

A szereposztás nincsen lekettőzve, miért?

Egy Rómeó és Júliát nem lehet kettős szereposztással eljátszani. Az ember, ha ezt a darabot rendezi, akkor a szerepeket egy-egy színészre találja ki. Már tavaly ősszel, mikor készült az idei évad terve,  eldöntöttük közösen a művészeti tanáccsal, hogy kik lennének azok, akiknek ez testhezálló feladat lenne, és úgy érzem, hogy akkor nagyon jó döntéseket hoztunk. A társulat hihetetlen munkát tett abba, hogy ez az előadás megszülethessen.

Melyik korosztálynak ajánlaná a darabot?

Bárkinek ajánlható, aki hamarosan meg fogja élni a szerelmet, aki most éli meg, aki már megélte, aki még küzd érte és a kilencven évesnek is, aki visszaemlékezik az örök szerelme történetére. A Pogány Induló dalai igazán jó lehetőséget adnak arra, hogy a mai tizenéves fiatalokat becsaljuk a színházba.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában