Diákolimpia

2023.01.30. 16:00

Diósgyőri bronzérem a döntőn

Három miskolci csapat is tagja volt a középiskolás kosárlabdázók diákolimpiai országos fináléjának.

ÉM

A harmadik helyezett Diósgyőri Gimnázium csapata

Fotó: Kamarás Péter

A Kosárlabda Diákolimpia V-VI. korcsoport „A” kategória országos döntőt - a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából - a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület január 27-29. között rendezte meg Miskolcon. A legjobb 8-8 leány és fiú csapat a Miskolc Egyetem Körcsarnokában, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium-Szent György Sportcsarnokában, a Lévay József Református Gimnázium tornatermében és a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium-Kaszap István Tornacsarnokában végig színvonalas, helyenként rendkívül izgalmas összecsapásokon döntötte el az érmek és helyezések sorsát. A pénteki megnyitó ünnepséget megtisztelte jelenlétével Daragó Lászlóné, a Magyar Diáksport Szövetség tiszteletbeli elnöke, Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere és Szabó Gergely, a B.-A.-Z. Vármegyei Önkormányzat alelnöke is.

Az All Star-ban

A címvédő Diósgyőri Gimnázium leány csapata (Fárbás Emma, Győri Zília, Nagy Noémi, Papp Lilla, Fárbás Eliza, Márkusz Lilla, Kovács Éva, Kovács Dorina, Leskó Réka, Keller-Bortnyik Lujza, Poczkodi Zsófia, Virág Sára, Molnár Eszter) az „A”-csoportban 70-29-re nyert a debreceni Kossuth ellen, míg a Pécsi Egyetem Gyakorló Gimnáziumát 68-52-re múlta felül. A csoportelsőségért vívott meccsen 70-30 arányban alulmaradtak tavalyi döntős ellenfelükkel, a pécsi Cserepka Gimnáziummal szemben. A keresztjátékban, parázs csata végén mindössze egy pont választotta el a diósgyőrieket az újabb győzelemtől, azonban 78-77-re nyert a soproni Berzsenyi. A 3-4. helyért vívott meccsen a soproni Eötvös volt az aktuális vetélytárs. A helyosztó végén 72-59-es hazai sikert mutatott az eredményjelző, ami bronzérmet jelentett a borsodi megyeszékhely képviselőinek. A diósgyőri lányok közül Márkusz Lillát beválogatták a torna All Star csapatába, míg Papp Lilla 99 egységgel kiérdemelte a legtöbb pontot dobó játékosnak járó különdíjat.
A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium leány csapata (Vukicevic Mila, Földi Boglárka, Borbély Blanka, Balajthi Boglárka, Barabás Zsófia, Kádas Boglárka, Orbán Zsófia Mária, Ocsenás Móna Petra, Váraljai Viola, Papp - Durbák Dorottya) a „B”-csoportban először a nagykanizsai dr. Mező Ferenc Gimnázium ellen 58-38-ra nyert, a következő két meccsen az egyaránt soproni Berzsenyitől (73-44) és az Eötvöstől (78-71) is vereséget szenvedtek. Mivel a keresztjátékban, a debreceni Kossuth ellenében 83-52 arányban sikerült győzni, így a végjátékban az 5-6. helyért léphettek pályára. A helyosztón a Pécsi Egyetem Gyakorló Gimnáziuma 79-47 arányban nyert, így a Fényi a 6. pozícióban zárt.

„Dávidként” küzdöttek

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium fiú csapata (Geszti Imre, Kaáli Zétény, Novák Zsombor, Szabó Zsombor, Pákozdi Márk, Tamás Barnabás, Vass Zoltán, Veit Milán) a rendező megye bajnokaként kapott meghívót a döntőbe, ahol az előzetes esélylatolgatásnál afféle „Dávidként” számolhatott velük a hét „Góliát”. A csoportban a kecskeméti Bolyai 73-31, a zalaegerszegi Kölcsey 69-29, a későbbi bajnok szombathelyiek 54-14 arányban bizonyultak jobbnak a miskolciaknál. A keresztjátékban a debreceni Kossuth 59-48 nyert ellenük, míg a 7-8. helyért vívott találkozón a szolnoki Széchenyi 60-38-ra hozta a meccset. A derekasan küzdő Jezsuita számára így maradt a 8. hely.
A vasárnap délutáni, a Miskolci Egyetem Körcsarnokában megtartott díjátadó ünnepségen közreműködött Fazekas Miklósné, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnöke, egyben a szervező bizottság vezetője, dr. Fazekas Csaba, a B.-A.-Z. Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke, Liska Bálint, a versenybizottság elnöke, Magyar Gergely, a DVTK Akadémia ügyvezető igazgatója, Kompordai Levente, a Diósgyőri Gimnázium igazgatója, Viszlai István, az MDSZ Regionális irodájának vezetője, Bene Szilárd, a B.-A.-Z. Megyei Kosárlabda Szövetség ügyvezetője és Benőcs Dávid, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület titkára. Különdíjakat ajánlott fel a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a DVTK Kosárlabda Akadémia, a MEAFC kosárlabda szakosztálya és a B.-A.-Z. Megyei Kosárlabda Szövetség.

Méltó házigazda volt

- Úgy gondolom, hogy a sok befektetett munka meghozta a gyümölcsét és egy sikeres rendezvényt zártunk – értékelt Benőcs Dávid rendezvényfelelős, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület titkára. - Köszönet illeti a kosaras szakmai stábunkat, öröm volt együtt dolgozni velük. Lódi Gábor a versenybizottság elnökhelyetteseként tartotta a frontot a különböző helyszínek között. Letek László titkárként volt a Jezsuita Gimnázium-Szent György csarnokának a házigazdája, míg Bene Szilárd ugyanezt tette az Egyetemi Körcsarnokban. Szilárd ezentúl az összes szakmai háttérmunkából kivette a részét, oroszlánrészt vállalt a verseny szervezésében. A versenybizottság elnöke Liska Bálint volt Ajkáról, aki a szakmai felkészültségével biztosította az országos döntő zökkenőmentes lebonyolítását. Köszönet a munkájukért, csakúgy, mint Soós Istvánné és Juhász Judit sokrétű segítségéért. Hálával tartozunk további segítőnknek, a szponzoroknak, a helyszínek munkatársainak, valamennyi partnerünknek. Miskolc újra megmutatta, hogy összefogással, méltó házigazdája tud lenni egy ilyen nagy volumenű diákolimpiai országos döntőnek! 

A tények

A miskolci országos döntő fővédnöke Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke volt. Az esemény védnöki testületében dr. Pintér Sándor belügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, dr. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, dr. György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, Bánné dr. Gál Boglárka, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közgyűlésének elnöke, Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere és Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöke kapott helyet. 

A végeredmény

Lányok: 1. Cserepka János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Sportiskola, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum (Pécs, felkészítők: Vald Benjamin, Eördögh Edit), 2. Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum, Gimnázium és Kollégium (Sopron, felkészítők: Miklós Dániel, Horváth József), 3. Diósgyőri Gimnázium (Miskolc, felkészítők: Petre Márton, Lantosné Hegyesi Edit),... 6. Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda (Miskolc, felkészítők: Molnár Attila, Balázs, Milen Vukicsevics).
Fiúk: 1. Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium (felkészítők: Németh Attila, Svajda Gábor, Karagity Milán), 2. Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma (felkészítők: Berényi Sándor, Buglyó Roland, Kisházi Béla), 3. Kecskeméti Bolyai János Gimnázium (felkészítő: Ábel József),... 8. Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda (Miskolc, felkészítők: Vaszi Ádám, Gulyás László).

Képalá: A harmadik helyezett Diósgyőri Gimnázium csapata Fotó: Kamarás Péter

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában