Olimpia

2024.07.22. 14:04

A cél az, hogy mosolygós Blanka jöjjön vissza

Sajtótájékoztatón beszélt az olimpiai részvételről, a DVTK öttusázója, Guzi Blanka.

Guzi Blanka

Fotó: Magánarchívum

Az idén immár a 33. nyári, újkori olimpiát rendezik meg: a párizsi ötkarikás játékok már szerdán megkezdődnek, de a nagyüzem csak a pénteki megnyitó után indul be. A francia fővárosban az augusztusi zárásig, 32 sportágban, 329 versenyszámban avatnak bajnokot.
Az egyik ilyen sportág az öttusa lesz, amelynek a női egyéni számában, a DVTK-s Guzi Blanka is részt vesz, köszönhetően annak, hogy az idei világbajnokságon ezüstérmes lett, ezzel kvalifikációt szerzett, és nem utolsósorban a sportági szövetség elnöksége is jóvá hagyta indulását (mivel egy országból, nemenként csak két versenyző nevezhető az olimpiára, és három magyar női öttusázó szerzett kvótát, emiatt az elnökség döntése nem csak formai volt).
A kistokaji illetőségű öttusázó a 17. olyan diósgyőri sportoló, aki részt vesz a nyári játékokon (a téli olimpiai indulókat is figyelembe véve pedig a 18. a sorban), így 12 év után lesz ismét, aki vasgyári piros-fehérek színeket képviselheti.

Guzi Blankát az olimpiára indulás előtt a DVTK egy sajtótájékoztató keretében ,,búcsúztatta”.
– Az elmúlt napokban, hetekben nem igazán éreztem olimpia hangulatot, persze az olimpiai formaruha átvétele azért más volt, de az eskütételen sem tudtam jelen lenni – mondta Guzi Blanka. – Persze, ébresztett bennem gondolatokat, hogy hamarosan kezdődik, de a mostaniak még amolyan munkás napok, így nem igazán éreztem eddig, hogy ez valami más lenne. Szerintem ez nem egy rossz felfogás, amihez két oldalról közelíthetek: az egyik, hogy a gyerekkori álmom valóra válik, és meg kell majd élnem ezeket a pillanatokat, hogy a jövőben ezekből töltekezzek. A másik, hogy ha pedig majd ott leszek, akkor azon leszek, hogy úgy alakuljon, mint az utolsó három versenyem, amelyeken jól tudtam fókuszálni. Különleges napok jönnek, és amikor a verseny lesz, számomra az lesz a fő, hogy csak arra koncentráljak. Az elmúlt időszakban Budapest és Tata között ingáztunk, illetve Miskolc, valamint Kistokaj is, – ahonnan származom, – belekerült a programba. Fontosnak tartottam, hogy itthon is tudjak futni, úgymond az én felség területemen, mert az nagy pluszt ad a számomra. Tatára vívni jártunk le, a felkészülés többi részét viszont Budapesten végeztem. Magaslati edzőtáborba nem tudtam elmenni, de ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy jött Mohamedhez. Ugyanis sikerült beszerezni egy magaslati sátrat, amivel modellezni tudjuk az ottani körülményeket, ugyanazt a regeneráló hatást tudjuk elérni, ezt a pluszt csempésztük bele a felkészülésbe.

A DVTK sportolója beszélt arról is, hogy milyen eredményt vár, hogy mivel lenne elégedett.
– Az idei évem úgy indult, ahogy a tavalyi is, az volt a cél, hogy megszerezzem az olimpiai kvótát, de amíg ez volt fókuszban nem jöttek úgy az eredmények, amit a görcsösség okozott – mondta Guzi Blanka. – Aztán sikerült ezt félre tenni, a szófiai világkupa magasságában, vagy talán az ezt megelőző budapesti verseny idején. Letettem a terhet, azt csináltam, amit az edzőim mondtak, aminek az volt a lényege, hogy kezdjem el élvezni, amit csinálok, és elkezdtek jönni az eredmények. A mostani versenynek is úgy megyek neki, hogy nem csak számokban gondolkodom. Persze nekem is benne van a fejemben, hogy de jó lenne jól szerepelni, ám nagyon sok mindennek össze kell állnia ahhoz, hogy aranyérmes legyen valaki, hiszen például lovaglás már az elődöntőben is van. Ha meg tudom élni a pillanatokat, ami aznap bennem van, és ha ebből 9. vagy 16. hely lesz, akkor is boldog lehetek, nem csak akkor, ha éremmel jövök haza. Ha megtettem, amit tudtam, a lelkiismeretem tiszta lesz, ha boldog emberként jöhetek vissza az, ha a mosolygós Blanka jön vissza, az jó.

Hatban, tízben

– Az elmúlt két év úgy nézett ki, hogy az egyik olimpiai kvótának megvan a gazdája, és a másikért lehet harcolni, hogy 2-3 lány között dől el, hogy ez kié lehet. Amiből végül az kerekedett ki, hogy Blanka lett a biztos befutó, és az elnökség döntött, hogy ki kapja a másik kvótát, és közte volt, akire korábban biztos utazóként tekintettek – mondta Kállai Ákos, a DVTK öttusa edzője, Guzi Blanka trénere, majd így folytatta: – Egy hajszálon múlt, hogy nem lett aranyérmes Blanka a világbajnokságon, de az erre való kijutás, a fejlődési íve alapján ott volt a helye az utazó csapatban. Az olimpián a fókusz a lényeg, ezt a versenyzőnek tudnia kell kezelni, amikor kezdődik a versenye, csak arra kell figyelnie. Blanka az olimpiai ranglistán a 2. helyen áll, világkupát tudott nyerni, világbajnoki ezüstje van, elvileg a hatban is benne tud lenni. A tömeg, az olimpia, millió dolog el tudja vinni a gondolatokat, de ha valaki tud magával foglalkozni, ha meg tudja csinálni, amire képes, az eredményes lehet. Nagyon jó lehetőségei vannak Blankának, a legjobb hatban, tízben benne lehet, mert fizikálisan a mezőny legjobbjának számít. Ha közepes vívása lesz, a lovaglással nem lesz gondja, akkor stabil döntősként a legjobbak között lehet.

Gratuláció
Szabó Tamás, a Guzi Blankát versenyeztető sportszervezet, a DVTK sportegyesület főtitkára a sajtótájékoztatón gratulált az olimpiára kijutott versenyzőnek és edzőjének, és többek között arról is beszélt, hogy a diósgyőri klub a jövőben nagyobb szerepet akar vállalni a sportágban, a cél az, hogy komoly öttusa bázist építsenek ki hosszú távon.
Világi Péter, a DVTK kommunikációs vezetője felidézte, hogy a klub egyetlen olimpiai aranyérmét a birkózó Repka Attila szerezte 1992-ben, hogy 2004-ben Vörös Zsuzsanna szerzett legutóbb ötkarikás aranyat öttusában, amihez hozzátette, hogy egy újabb olimpiai aranynak nagyon örülne, de ezzel kapcsolatos mondatát úgy fejezte be, hogy az is hatalmas dolog, ha valaki versenyzőként ott van az olimpián.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában