Labdarúgás

2024.07.04. 14:48

Cristiano Ronaldo igazi sportember

Az egykori kiváló asztaliteniszező nem csomagolta be a véleményét, keményen fogalmazott

Nevelits László asztaliteniszezőként is imádja a futballt

Fotó: Kolodzey Tamás

Nevelits László vármegyénk egyik legszínesebb egyénisége. Élvonalbeli pingpongos volt, majd sokra vitte a teniszben, imádja a labdarúgást, de szinte minden műfajt kedvel, ráadásul keresztapja a diósgyőriek egykori, a kecskemétiek mostani védekező középpályásának, az ugyancsak népszerű Szűcs Kornélnak. A németországi futball Európa-bajnokság ürügyén kerestük meg.

Osztott felelősség 

– Először a VAR-ról, a játékvezetők tevékenységét segítő videós elemzésről szólok – kezdte a civilben fogtechnikai laboratórium tulajdonos-ügyvezetője, majd így folytatta: – Azt látom, hogy a VAR megosztja a felelősséget a bíró és a monitorok előtt ülő, többnyire a névtelenség homályába burkolózó csapat tagjai között. Ennek jegyében egymásra tudják kenni a felelősséget, munkájuk akár manipulációra is lehetőséget ad. A futball eladhatóságát tompítják a holtpontok: egy gól után hovatovább már senki nem mer örülni, erre három percet kell várni. Megadják, nem adják meg, visszafújják, vonalaznak, tárgyalnak a fülesen, keresgélik a millimétereket, belóg a láb, vagy nem, kimegy a dirigens a tévéhez, vagy nem, erre sincs szabály. A példák azt mutatják, hogy a VAR a rendező ország csapatának szekerét is nyomja. Természetesen szükség van a moderc technika vívmányainak alkalmazására, a finomítások és az elvek azonban tisztázásra szorulnak.

Az öngólokról  

A négyszeres világbajnok Jónyer István egykori játszótársa és barátja ezután a sok öngólról beszélt:

– Mindenáron el kell kerülni a kapott gólt, ezzel a taktikával mennek ki a csapatok, ezért unalmasak a meccsek. A játékosok a középpályán tologatnak, vagy tízen védekeznek, a tizenhatoson belül és környékén másfél tucatnyian torlódnak fel. Így legtöbbször csak véletlenül és a lecsorgó labdákból lehet bevenni a hálót. Az ide és oda pattogó játékszer okozza azt, hogy valaki abszolút vétlenül a saját ketrecébe talál. A színházi előadás minőségére hatással van, hogy a fiúkat tavasszal túlhajtották, számukra pedig a saját bajnokságaik mellett a Bajnokok Ligája-találkozók fontosabbak voltak, mint a nemzeti csapatok produkciói. Örülnek, ha letudják a kötelezettségüket és mehetnek haza... Itt jegyzem meg, hogy a legszebb és legtámadóbb futballt a spanyolok adják elő és talán a hollandok, a németek meg rendezők, velük szemben féltem is az ibériaiakat a négy közé jutásért folyó összecsapáson.    

Mindent vitt

Az egykori asztaliteniszező végül CR7 magánszámait méltatta: 
– A portugál – szlovén mérkőzésen, nulla nullánál magától értetődően Cristiano Ronaldo – aki már minden létező rekordot felállított, vagy megdöntött – állt a labda mögé és miután kihagyta a büntetőjét, elsírta magát. Aztán, mintha ez meg sem történt volna vele, a hosszabbítás után pedig újra feltette a kezét, ő lőtte az első 11-est, amelyet már értékesített. Sportemberi cselekedetei előtt fejet hajtok, a nevét örökre a szívembe zártam, CR7 okkal és joggal a földkerekség egyik legnagyobb egyénisége. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában