Labdarúgás

2024.07.28. 21:28

DVTK: csúcsék gólokkal

Döntetlent játszott hazai pályán a Diósgyőr, a Paksot fogadva.

Rakonjac (felemelt kézzel) óriási gólt szerzett

Fotó: Vajda János

A labdarúgó NB I 1. fordulójában, vasárnap este a Diósgyőri VTK csapata a Paksi FC-t fogadta. 

Az összeállításokról

Az előző évadban Magyar Kupa-győztes, bajnoki ezüstérmes paksiaknak a 2024/25-ös idényben ez a negyedik tétmeccsük volt, ugyanis a nemzetközi porondon három mérkőzést már lejátszottak: az Európa Liga selejtezőjének 1. fordulójában a román kupagyőztes Corvinul Hunedoara ellen, hazai pályán előbb 4-0-ra kikaptak, majd idegenben 2-0-ra győztek, így kiestek a Konferencia Ligába, ahol a selejtező 2. fordulójának első mérkőzésén – a diósgyőri fellépésük előtt három nappal, – Pakson, 3-0-ra verték a ciprusi AEK Larnaca együttesét.
Annak a meccsnek kezdőcsapatából öten maradtak meg a DVTK elleni találkozó első sípszavára, Kinyik, Osváth, Vas, Papp K. és Ötvös, illetve az akkor csereként beállt Balogh B., Mezei és Tóth B. is lehetőséget kapott Bognár György vezetőedzőtől, míg a kapus, Simon B., valamint Kovács K. és Szabó B. abszolút új embernek számított. A csütörtöki sikerkovácsok közül Szappanos, Vécsei, Windecker és Szabó J. a kispadra került, Hahn és Haraszti pedig sérülés miatt hiányzott.
A DVTK kezdője nagyjából megegyezett a múlt szombaton tartott főpróbás alapcsapattal, a szlovák élvonalban szereplő MFK Zemplín Michalovce ellenivel (azt a meccset 3-1-re nyerték meg a piros-fehérek), azzal az eltéréssel, hogy az akkori két védekező középpályás helyett a nyolc nappal ezelőtti cseréik kezdtek, ugyanis Bényei és Holdampf kapott bizalmat Vladimir Radenkovic vezetőedzőtől, Vallejo és Klimovich pedig csak a kispadra került. Utóbbiról hiányzott, sérülés miatt Jurek, Herbák és Popadiuc, illetve a cserék közé sem került be, edzői döntés alapján Danilovic és Kampetsis, míg Derényi, Acolatse és Bárdos a DVTK tartalékkal, az NB III-as meccsre utazott el. 
A diósgyőriek új játékosai közül négyen a bajnoki bemutatkozásra készültek, Rakonjac, Sanicanin, Varga Z. és Rharsalla, míg Huszár, Sentic és Drezgic kispados volt.

Rakonjac bomba

A mérkőzés első félidejében sokáig egyik csapat sem tudott a másik fölé kerekedni. A három belső védővel játszó paksiak tulajdonképpen dupla védő sorral játszottak, mert a két szélső hátsó játékossal nagyjából egy vonalban, két védekező középpályással szűrtek, a támadójátékot pedig három labdarúgóval próbálták megoldani. A DVTK felállása 4-2-3-1 volt, de néha ez is három belső védős játékra hajazott, mert amikor Sanicanin balról, vagy Gera jobbról előre mozgott. Ám amikor ennek során az ellenfélhez került a labda, akkor Holdampf hátrafelé biztosított be. Egy jó ideig kiegyenlített küzdelmet láthattunk, majd fél óra játék után inkább a vendégek felé kezdett billenni a mérleg nyelve, labdabirtokolásban, a Diósgyőr nem tudott bemenegetni a támadó harmadába. Aztán a 41. percben ez mégis összejött, és kiderült, csapatszintű játék sem kell mindig a focihoz, ugyanis Rakonjac megvillantotta a klasszisát, egyedül fejezett be egy támadást, és parádés gólt ragasztott a bal felső sarokba. Olyat, amit biztosan szívesen nézegetnek majd az orosz fővárosban is, a Lokomotiv Moszkvánál, ahonnan kölcsönvette őt a DVTK. 

Három találat

A második félidőre kettőt cserélt a vendégek szakvezetője, és egyikük hamar meghálálta a bizalmat, Böde alig valamivel több, mint egy perc után gólt szerzett. Azt majd érdekes lesz visszanézegetni videóról, hogy miként tudott méteres előnyre szert tenni a védelemmel szemben. Eltartott egy ideig, amíg a DVTK magához tudta ragadni a kezdeményezést, és bő egy óra játék után előbb Pozeg Vancas, majd Feiullassier találhatott volna be közelről, de előbb a kapus védett, utóbbi játékos pedig célt tévesztett. Aztán Bényei hagyott ki egy nagy lehetőséget a 76. percben, majd nem sokkal később újabb diósgyőri hiba következett, Böde feje elől Szatmári kézzel ütötte el a labdát a 16-oson belül, és a videós visszajátszást követően büntetőhöz jutott a Paks. A 11-est Windecker értékesítette, ami után a DVTK nagyon ment az egyenlítésért. A célt sikerült elérni egy szöglet után Edomwonyi fejese mintha már túljutott a gólvonalon, de Klimovich azért a kapusról kijövő labdával még kipúpozta a hálót. Következett még 10 perc izgalom, de az eredmény már nem változott, a látottak alapján a mérkőzés igazságos döntetlennel zárult.

Labdarúgás: jegyzőkönyv

Diósgyőri VTK – Paksi FC 2-2 (1-0)
Diósgyőr, 6137 néző. V.: Berke (Garai, Aradi).
Diósgyőri VTK: Odyntsov (6) – Gera (6), Lund (6), Szatmári (5), Sanicanin (6) – Bényei (5), Holdampf (6) – Varga Z. (5), Pozeg Vancas (5), Rharsalla (4) – Rakonjac (7). Vezetőedző: Vladimir Radenkovic.
Paksi FC: Simon B. (6) – Ötvös (6), Kinyik (6), Vas (6) – Mezei (6), Papp K. (5), Balogh B. (5), Osváth (6) – Kovács K. (5), Tóth B. (4), Szabó B. (5). Vezetőedző: Bognár György. 
Csere: Tóth B. helyett Böde (6) a 46., Papp K. helyett Windecker (6) a 46., Szabó B. helyett Zimonyi (5) a 63., Pozeg Vancas helyett Klimovich (6) a 66., Rharsalla helyett Vallejo (6) a 66., Varga Z. helyett Feuilassier (6) a 66., Mezei helyett Vécsei (5) a 69., Rakonjac helyett Edomwonyi (7) a 73., Kovács K. helyett Szabó K. (-) a 88., Bényei helyett Ferencsik B. (-) a 89. percben.
Sárga lap: Kovács K. a 36., Bényei a 45+3., Edomwonyi a 77., Sanicanin a 92. percben.
Gólszerző: Rakonjac (1-0) a 41., Böde (1-1) a 47., Windecker, 11-esből (1-2) a 81., Edomwonyi (2-2) a 86. percben.

A gólok története

41. perc: Rakonjac kapott labdát a bal oldalon, elkezdett befelé araszolni, kereste lövést, majd miután megtalálta, 17 méterről, középről a jobb kapufáról bombázott a kapuba, 1-0.
47. perc: Mezei ugratta ki Bödét, a hazai védők vonalából, a frissen beállt csatár pedig rövid sprint után 15 méterről a kapu jobb oldalába lőtt, 1-1.
80. perc: VAR vizsgálat után Szatmári kezezése miatt 11-eshez jutott a Paksi FC. A büntetőt Windecker a jobb alsó sarokba lőtte, 1-2.
86. perc: Feuillassier balról érkező szögletét Edomwonyi fejelte kapura, Simon B. még védett, ám Klimovich közelről a kapuba küldte a lasztit. A videós visszajátszások szerint már Edomwonyi fejese is túljutott a gólvonalon, 2-2.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában