Kosárlabda

2024.07.10. 10:18

DVTK HT: az olasz, a lengyel és a görög bajnokot elkerülhetik

A jövő héten kap Euroliga csoportellenfeleket a DVTK Hun-Therm női kosárlabdacsapata.

Kányási (fehérben) a DVTK Hun-Therm csapatával a 3., Goree (zöldben) a Serco UNI Győr együttesével a 4. kalapba kerülhet az Euroliga csoportkör sorsolásakor

Fotó: NSO/Kovács Péter

Nyolc nap múlva derül ki, hogy kik lesznek a DVTK Hun-Therm női kosárlabdacsapatának ellenfelei a nemzetközi porondon, az Euroliga csoportkörében, ugyanis a jövő héten csütörtökön, július 18-án tartják ennek a sorsolását. 


Az Euroligát új lebonyolítási formában rendezik meg, a 16 csapatos mezőnyt ezúttal nem kettő, hanem négy csoportba sorolják, és 6 forduló után a csoportok legjobb három helyezettje jut tovább a csoportkör második szakaszába (a csoportok negyedikjei a második számú sorozatban, az Európa Kupában, annak az egyenes kieséses szakaszában folytatják a küzdelmeket). Az EL 12 csapatosra szűkült mezőnye, két hatos csoportban folytatja, újabb 6 fordulóban, ugyanis a csapatok magukkal hozzák az első körben elért eredményeiket, azokkal az együttesekkel szemben, aki ellen a 2024/25-ös évad csoportkörének első szakaszában már pályára léptek. Innen a csoportok első négy helyezettjei jutnak tovább: a 3-4. helyezettek a hat csapatos döntőbe jutásért küzdenek majd, az 1-2. pozícióban végzettek pedig az elődöntőbe jutásért. Előbbi csata vesztesei számára véget ér a sorozat, utóbbiak vesztesei pedig a 3-4. helyezett csapatok győzteseivel mérkőznek majd meg, az elődöntőbe jutásért, a Final Sixben, vagyis a hatos döntőben, ahol az elődöntőbe jutásért vívott párharcok győztesei várnak rájuk.

Kalapok

Az első csoportkör előtti sorsolást megelőzi a kalapokba sorolás. Az Euroliga 2024/25-ös, 16 csapatos mezőnyéből 13 együttes kiléte ismert (a további 3 kiadó helyért 6 együttes játszik selejtezőt), őket a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség klubrangsora alapján osztják be négy darab négy csapatos kalapba. Ez alapján a DVTK Hun-Therm a 3. számú kalapba kerülhet majd, az olasz bajnok Umana Reyer Venezia, a lengyelek aranyérmese, a KGHM Polkowice és a görög első helyezett, az Olympiacos SFP társaságába, ami azt jelenti, hogy csoportkör első szakaszában ezeket a csapatokat elkerülik. Amennyiben a nemzetközi szövetség valamilyen ok miatt nem változtat a klubok rangsorának rendező elvén, akkor mindössze egy kérdés van, az, hogy az egyaránt 160 pontos spanyol Perfumerias Avenida Salamanca és az olasz Beretta Famila Schio közül melyik csapat kerüljön a legerősebbek kalapba, és melyik a második négyesbe.

Kosárlabda: női Euroliga elméleti kalapbeosztások
1. kalap: Fenerbahce (török, bajnok), ZVVZ USK Praha (cseh, bajnok), Mersin (török, bajnoki 2. helyezett), Perfumerias Avenida Salamanca (spanyol, bajnoki 2. helyezett)/Beretta Famila Schio (olasz, bajnoki 2. helyezett).
2. kalap: Perfumerias Avenida Salamanca (spanyol, bajnoki 2. helyezett)/Beretta Famila Schio (olasz, bajnoki 2. helyezett), Villeneuve d'Ascq-LM (francia, bajnok), Tango Bourges Basket (francia, kupagyőztes), Valencia Basket Club (spanyol, bajnok). 
3. kalap: Umana Reyer Venezia (olasz, bajnok), DVTK Hun-Therm (magyar, bajnok), KGHM Polkowice (lengyel, bajnok), Olympiacos SFP (görög, bajnok).
4. kalap: Serco Uni Győr (magyar, bajnoki 2. helyezett) és a selejtezőből továbbjutó 3 csapat: Basket Landes (francia, bajnoki 2. helyezett)/Casademont Zaragoza (spanyol, bajnoki elődöntős)/KSC Szekszárd (magyar, bajnoki 3. helyezett)/ Besiktas JK (török, bajnoki elődöntős)/ CSM Constanta (román, bajnok)/Zabiny Brno (cseh, bajnoki 2. helyezett)

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában