Egyetemi sport

2024.07.03. 12:41

Rekord születik: mutatjuk, hogy hol, mikor és miben

Miskolc és Debrecen közös rendezésű Európai Egyetemi Játékok (EUG) résztvevői július 12-24. között látogatnak a két városba.

A szervezők csapata

Forrás: ÉM

A szervezői csapat, a társrendező Miskolci Egyetem – az utóbbi évek sikeres nemzetközi versenyei után – bízik a hasonló folytatásban.

Örömteli, hogy az idei játékokon mintegy 3800 sportoló, 940 fős edzői, bírói, szakmai személyzet, látogat majd Debrecenbe és Miskolcra, akiket egy közel 1000 tagú önkéntes gárda fog segíteni.

Hatezren

Ez a támogató személyzet még kiegészül az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) munkatársaival, illetve természetesen a két város szervezőivel, így július 12. és 24. között mintegy 6000 ember fog sportolni, dolgozni és persze szórakozni a 2024-es Európai Egyetemi Játékokon Debrecenben és Miskolcon. A hazai felsőoktatási intézmények is kitettek magukért. 22 egyetemről és főiskoláról, kísérőkkel együtt mintegy 700 résztvevője lesz a rendezvénynek, amely a Játékok történetének legnagyobb magyar küldöttségét jelenti.

Évek óta dolgoznak 

A Kása Tamás vezette miskolci szervezői alapcsapat 20 fős, ekkora létszám dolgozik évek óta az előkészítésen. Ehhez az elmúlt időszakban, az eseményhez közeledve, további 50 fő csatlakozott, akikből 23 fő gyakornok. A miskolci szervezők egyrészt a helyi feladatokért (miskolci szállás, étkezés és helyszínek biztosítása, utaztatás) felelnek, másrészt a projektszintű feladatokban közösen dolgoznak a Debreceni Egyetemmel és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetséggel.

– Megtiszteltetés, ugyanakkor elismerés, hogy a Miskolci Egyetem társrendezője lehet a legnagyobb európai felsőoktatási eseménynek, egyúttal a világ egyik legnagyobb létszámú nemzetközi multisport eseményének – fogalmazott az esemény nemrégiben, Miskolcon megrendezett sajtótájékoztatóján Kalmár Zsolt, a Miskolci Egyetem gazdasági vezetője. – Elismerés, hiszen a Miskolci Egyetem évek óta kiemelten kezeli és fejleszti sportéletét, amelynek során alkalmassá váltunk egy ilyen nagyszabású projekt megvalósítására. Az egyetemi sportinfrastruktúra folyamatosan fejlődik és bővül, az egyetem sportegyesületében, a MEAFC-ban több, mint 700-an sportolnak, a férfi röplabda csapatunk a legmagasabb osztályban, a férfi kosárlabda csapatunk pedig a másodosztályban szerepel. Két éve sportszervező szakot indítottunk, a képzésben résztvevőknek kiváló lehetőségeik vannak arra, hogy értékes gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek. A Miskolci Egyetem a nemzetközi egyetemi sportesemények szervezésében már komoly tapasztalatokkal rendelkezik. 2016-ban tájékozódási futó egyetemi világbajnokságnak (amely 34 esemény közül elnyerte az Év Legjobb Egyetemi Világbajnoksága díjat), 2017-ben kosárlabda egyetemi Eb-nek, 2023-ban pedig tollaslabda- és vízilabda egyetemi Eb-nek voltunk a házigazdái. Bízunk benne, hogy az összefogás és a megfeszített munka egy újabb sikeres eseményt eredményez és a több ezer résztvevő jó hírét viszi egyetemünknek és városunknak. A Játékok kapcsán felhalmozott know-how és az egyetemi campus kiváló adottságai megalapozzák, hogy a jövőben további kiemelt felsőoktatási és sportrendezvényeknek legyünk házigazdái.

A Rockyban 

A sportolók és vendégek számára úgynevezett fun zone-okat is kialakítanak, ahol szakmai beszélgetésre, aktív kikapcsolódásra és szórakozásra is lehetőséget kínálnak. Ezenkívül lesz buli a legendás Rockyban, valamint nagy érdeklődésre tarthat számot a Miskolctapolcai Barlangfürdő meglátogatása, illetve a város különböző attrakcióinak megtekintése is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában