Labdarúgás

2024.07.27. 09:00

Sivic vendégségben, és a Diósgyőr – Paks meccsen

A két csapat korábbi edzője miskolci barátainak meghívására tölti a hét végét Miskolcon.

Tomislav Sivic az előző évadban két szerb élvonalbeli csapattal ért célba

Fotó: ZP

Illusztris vendég lesz jelen a vasárnapi, Diósgyőri VTK – Paksi FC NB I-es labdarúgó mérkőzésen, az egyik sky-boxban, egy olyan edző, aki korábban mindkét csapatnál volt szakvezető. Tomislav Sivic miskolci barátainak meghívására érkezett a hét végére a vármegyeszékhelyre. Vele beszélgettünk a miskolci Cafe Freiben.

Az idén tavasszal két csapatnál is dolgozott a szerb első osztályban, előbb az FK Mladost Lucani együttesével került be a felsőházi rájátszásba, majd tőlük elválva a Zeleznicar Pancevót tartotta bent az élvonalban, kilátástalannak tűnő helyzetből indulva, az osztályozót megnyerve. Ilyen előzmények után, hogy hogy nem bajnoki meccsre készül ezen a hét végén egy csapatot irányítva? 
– A legutóbbi klubomnál én nem akartam hosszabbítani. Remek közösség volt, de nekem nagyon nehéz szezonom volt, két csapattal is célba értem, és ezek után úgy éreztem, hogy szükségem van egy kis pihenőre. Több mint 10 napra, mint ami akkor lett volna, hogy folytatom a munkát a Pancevónál. Úgy éreztem, hogy az a tisztességes, becsületes, ha ezt őszintén a klubvezetők tudomására hozom. Így is tettem, megköszöntük, amit egymásért tettünk, és így nekem lett időm arra, hogy kikapcsolódjak egy hónapra.

Meglepne, ha azt mondaná, hogy ajánlata sem volt ez idő alatt...
– Ilyen meglepetéssel tényleg nem tudok szolgálni. Valóban volt egy nagyon komoly lehetőség, egy felnőtt válogatott szövetségi kapitányaként jöttem szóba. Az ország szövetségének elnökével álltam kapcsolatban, és ha júliusban ez a válogatott a két meccséből egyet elveszít, akkor most nem tudnék itt lenni Miskolcon. Ám ez a válogatott kétszer nyert, így nem történt váltás a szakvezetői poszton.

Melyik országról van szó? Vagy ha ezt nem is árulja el, legalább a kontinenst megmondhatná…
– Ennek már nincs jelentősége, de egy afrikai országról lett volna szó. Erről lemaradtam, de nem aggódom magam emiatt, szerintem rövid időn belül valami hasonló biztosan lesz.

Mintha valami nagy halra várna, és például nem egy magyar NB II-es klub ajánlatára...
– Ráérzett, mert az utóbbi osztályból is volt megkeresésem, amit köszöntem szépen. Jól esett, hogy gondoltak rám, de másban gondolkodom.

Miben?
– Szabad edző vagyok, de lehet, hogy már nem sokáig. A hétvégén is van olyan meccs, ami befolyásolhatja a jövőmet. Furcsa világ az edzőké, de ez így működik: ha valahol, valakit elküldenek a várakozáson aluli eredmények miatt, oda kineveznek valakit. 

Meddig tart Miskolcon a baráti látogatás?
– Vasárnapig. Nagyon szép pillanatokat éltem meg Miskolcon edzőként, 10 éve Ligakupát nyertünk a DVTK-val, Magyar Kupa döntőt játszottunk, nemzetközi kupában szerepeltünk, de sokkal többet ér a számomra, hogy sok barátságot kötöttem itt, hogy ennek kapcsán gyakran hívnak látogatásra, és ugyanolyan örömmel fogadnak, ahogy én jövök ide, vissza. Ez persze alapot ad arra, hogy Miskolcra jövetelem kapcsán felmerüljön, hogy a DVTK-hoz visszaérhetek-e. Ezt a témát szeretném lezárni mindörökre: amikor én voltam a vezetőedző, az eredmények, a játék olyan volt, amilyen, a rengeteg szurkolóra, az akkori remek hangulatra jó szívvel gondolok vissza, nagyon jó erre vissza emlékezni, de ennyi, nem akarom, hogy bárki is összekombináljon a DVTK-val. A Diósgyőr csapatának van egy jó edzője, akinek nagyon sok sikert kívánok, ahogy a klubnak is, szurkolok nekik, hogy eredményesek legyenek. A klub és én is más utakon járunk, és ezek találkozását esélytelennek látom, ezzel kapcsolatban a magam részét tudom mondani: nincsenek ambícióim a visszatérésre. 

Azt mondta vasárnapig marad. A Diósgyőr – Paks meccs megtekintése még belefér a programjába?
– Úgy terveztem, szervezték nekem az itt tartózkodásomat, hogy ez még beleférjen. Már csak azért is, mert nagyon is érdekel, hogy két korábbi csapatom mire lesz képes egymás ellen. Drukkolok Vladimir Radenkovicnak, korábbi pályaedzőmnek, egykori segítőmnek, és nagyon kíváncsi vagyok arra, szeretném megnézi, hogy milyen, mint vezetőedző, és kívánom neki, hogy legyen sikeres a csapattal. Ugyanakkor azt sem hallgathatom el, hogy a Paksi FC szereplése sem közömbös számomra, hiszen a tolnai csapat első számú vezetőjének, Haraszti Zsoltnak, az általa végzett klubvezetői munkának nagy tisztelője vagyok. Éppen ezért a két csapat egymás elleni bajnokiján nem fogok szurkolni egyik félnek sem.

Oké, de mire számít a meccsen?
– A bajnokság rajtja most van, sok mindent nem lehet tudni, amíg le nem megy 2-3 forduló, de úgy látom, hogy a Diósgyőr jól erősített. Radenkovic edzőnek ez volt az első felkészülési időszaka, ami alatt a saját elképzeléseit igazából valóra válthatta, mert amikor szezon közben megérkezett, e tekintetben behatárolt pályán mozgott. Vlado a szakmában nagy ott van, biztos vagyok benne, hogy a DVTK eben a szezonban jobb lesz, mint tavaly volt. Szerintem a Diósgyőr számára előnyös, hogy Paks a Konferencia Liga csütörtöki meccsén nagyon jó eredményt ért el, mert véleményem szerint, ha csak tudat alatt is, de a jövő heti kupa visszavágón erős lesz a fókusz, ugyanis a bajnokságban marad még 32 meccs a javításra. Nem elképzelhetetlen, hogy lesz rotáció a csütörtöki meccshez képest a Paksnál, de ez nem jelenti azt, hogy esetleg beáldoznák ezt a meccset.

Mit csinál majd hétfőn? Folytatja a nyaralást?
– Vasárnap a meccs után indulok haza, úgyhogy hétfőn – ha nem jön közbe valami – még pihenni fogok, az utazást követően. De nyaralni már voltam, kipihentem magam, készek állok, és várok az új kihívásra, hogy ismét edzőkén dolgozzak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában