Helyi sport

2024.08.02. 12:02

MK: Kettőben biztos a borsodi továbbjutó

Kilenc vármegyei csapat lép pályára szombaton a Magyar Kupa 1. fordulójában.

Fotó: Kjersti Hummel

Elérkezett a pillanat, a hét végén elkezdődik a labdarúgó Magyar Kupa 2024/2025-ös sorozata. A Magyar Labdarúgó Szövetség versenykiírása alapján szombaton, illetve vasárnap összesen 144 csapat lépne pályára, 72 párban, azonban az MLSZ adatbankja szerint a Duna SK, a Balatonalmádi SE, a Faddi SE, illetve a Somogysárd SE csapata játék nélkül, 3-0-s gólkülönbséggel továbbjutott – sorrendben – a Körösladányi MSK, a Szombathelyi Haladás, a Diósdi TC, valamint a WR-Tex Lovászhetény alakulatával szemben, s bekerültek a 2. fordulóba.

Az első kör résztvevői a vármegyékből feljutott egyesületek (az MLSZ korábban meghatározta, a feladható létszámot), illetve az NB III-as klubok. Ez utóbbihoz hozzá kell tenni, hogy a kupaforduló miatt nem rendeznek ,,most" hét végén harmadosztályú bajnoki összecsapásokat, a 2. forduló meccseire augusztus 7-én, szerdán 17.30-tól kerül sor.

Nagy meglepetés lenne

A csapatokat egyébként négy területi alapú csoportba rendezték, hogy a ,,kiscsapatokat" megkíméljék a hosszú utazásoktól, ezért aztán előfordul, hogy két, ugyanabba a vármegyébe tartozó klub küzd meg egymással. Az első két fordulóban (a második játéknapja: augusztus 24-25.) még nem lesznek érdekeltek a két legmagasabb osztály csapatai, az NB I-es és II-es klubok a harmadik körben lépnek be, és a harmadik fordulóban erőnyerők, azaz nem sorsolják majd őket egymáshoz.

A kilenc, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei alakulat mindegyike szombaton lép pályára, egységesen 16.30-tól. A vármegyei kupa során hat csapat vívta ki a jogot a főtáblás szereplésre: a győztes Gesztely FC vendége az az FC Hatvan lesz, amely az NB III Észak-Keleti csoportjának múlt vasárnapi nyitó meccsén 0-0-ra végzett a Salgótarjáni BTC-vel. A látogatók vezetőedzője széles körben ismert, Zoran Spisljak, a 9-es mezt pedig az a Kitl Krisztián viseli, aki jó pár éve a DVTK utánpótlásában futballozott. Tehát, nagy meglepetés lenne, ha a GFC elbúcsúztatná a hevesieket. Döntetlen esetén hosszabbítás, és büntetőrúgások lehetségesek.

Biztosan felszívja magát

A vármegyei kupaezüstérmes MVSC-Miskolc idegenben játszik, mégpedig a Nógrád vármegyei I. osztályban induló Diósjenői SE vendégeként. A DSE az ,,otthoni" kupájában az elődöntőig jutott, a fináléba kerülésért a Vizslási SE-től kaptak ki 5-1-re, a bajnokságban pedig a 9. helyen zártak. A Vasút tehát esélyesként veszi fel a harcot. A Tállya RSE a négyig jutott el a vármegyei kupában, az ő ellenfelük az NB III-as Bacsó Beton-Cigánd csapata lesz. A hegyaljaiak csupán egy hét múlva startolnak a vármegyei I-ben, a bodrogköziek viszont már lejátszottak egy mérkőzést a harmadik vonalban, 1-1-re végeztek a Kisvárda MG tartalékkal. Itt a ,,fogadóirodák" nagyobb odds-ot a tállyaiak, kisebbet a cigándiak továbblépésére tennének. A Hidasnémeti VSC szintén az elődöntőben veszített a vármegyei kupában, hozzájuk az NB III-as Tiszafüredi VSE ,,buszozik". A TVSE vasárnap 2-0-ra győzött Tiszaújvárosban, és ha nem veszik könnyedén ezen összecsapást, akkor 90 perc alatt ,,behúzhatják" a továbbjutást. Az ötödik, vármegyei kupából ,,fellépő" gárda a Borsod SK Alsózsolca, amelyhez gyakorlatilag egy ,,szomszéd" látogat, a harmadosztályú Termálfürdő FC Tiszaújváros. A vendég TFC-nek kötelező lenne vennie ezen akadályt, de biztos, hogy a házigazda felszívja magát erre az ütközetre.

Szenzációnak számítana

A hatodik, főtáblára került egyesület a Sárospataki TC, amely az előző szezon végén búcsúzott a vármegyei I. osztálytól. Az STC eljutása eddig elég ,,érdekes" volt, hiszen a vármegyei kupa 3. fordulójában, április 17-én nem álltak ki, nem utaztak el Gesztelybe, a GFC így játék nélkül, 3-0-s gólkülönbséggel lépett tovább. Ugyanakkor a Bodrog-partiak nem léptek vissza a sorozattól, és úgymond az alsó ágon, további három csapattal harcolhattak a még fennmaradó két helyért. Itt a SunPro Napenergia-Ónod SE-t kapták ellenfélnek, amelytől a pályán, május 8-án 4-1-es vereséget szenvedtek. Csakhogy, a hazaiak a szabályokkal ellentétben jogosulatlanul szerepeltettek játékost, így az igazgatóság versenybizottsága 3-0-val a patakiaknak adta a találkozót, akik így főtáblások lettek, s fogadhatják most a Hajdú-Bihar vármegyei bajnok Monostorpályi SE-t – amely az NB III-as osztályozón elbukott a Füzesabonyi SC-Erőss Út csapatával szemben.

A kilencedik küzdőtérre kifutó borsodi gárda a Putnok FC. Az észak-borsodiak – akik bajnokok voltak az előző szezonban az NB III Észak-keleti csoportjában, de az NB II-es osztályozón alulmaradtak – nem indultak eredményesen az új szezonban, hiszen a DVTK tartalék 2-0-ra nyert ,,náluk" vasárnap, ennek ellenére szenzáció lenne, ha nem tudnának túllépni a nógrádi, vármegyei kupagyőztes Vizslási SE-en.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában