Sakk

2024.09.09. 10:58

Anandnak ízlett a tokaji aszú

Sakkolimpia: sportdiplomáciából csillagos ötösre vizsgáztunk

dr. Barva Attila FIDE-mester sakkozó, Miskolc aljegyzője

Fotó: Olvasónk

„Az összes nagyszabású miskolci hatvannégy kockás rendezvényből kivettem a részem – idézte fel az itteni sakktornákat dr. Barva Attila, a vármegyeszékhely aljegyzője, a polgármesteri hivatal jogi főosztályvezetője, NB I-es játékos, majd hozzátette: – Óriási fegyverténynek tartom, hogy Budapest megkapta a sakkolimpia rendezésének jogát, végre hozzánk jönnek a legjobb játékosok és nem mi utazunk a világ valamelyik részébe. A megvalósult álom gigászi munkát ad a szervezőknek, akik most nagyban azt csinálják, amit jómagam évekkel ezelőtt kicsiben tettem a helyi rendező csapat tagjaként. Meglehet, hogy kicsit pátoszosan hangzik, de így érzek: büszke vagyok arra, hogy magyar sakkozóként ez a műfaj a hobbim. Az is melengeti a szívemet, hogy végre ismét sikerül legjobb játékosainkat egy asztalhoz ültetni, ennek jegyében bízom a jó szereplésünkben.”

 

Kirándulásokat tettek 

„Ami pedig a Lékó Péter nevével fémjelzett miskolci tornákat illeti: a hozzánk látogatott világnagyságokkal számos kirándulást tettem vármegyénk néhány szegletébe és több év távlatából is örömmel tölt el, hogy a sakksztároknak nagyon tetszett Miskolc és környékének számos nevezetessége, látnivalója – folytatta a sakkozó tisztségviselő. – Az indiai világbajnok Viswanathan Anandot például elvittük Tokaj-Hegyaljára, ahol annak ellenére istenítette az aszút, hogy életében soha nem volt barátja az alkoholnak. Amikor Lékó nagymester a Kramnyik elleni világbajnoki döntőjére készült, egy hónapig a tarcali Degenfeld kastélyszállóban gyakorolt a szekundánsaival a svájci Brissagóba kiírt eseményre. Az akkori sajtótájékoztatón több tucat televíziós társaság forgatott és rengeteg magyarországi és külföldi szerkesztőség is elküldte a szakíróit a szépséges földrajzi környezetben fekvő községbe. Magától értetődik, hogy tiszteletemet teszem a kedden kezdődő budapesti sakkolimpián, ahol biztosan sok ismerőssel futok majd össze.” 

 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában