Kosárlabda

4 órája

Euroliga: más menetrend szerint közlekednek

Az Euroligában az eddigiektől eltérő lebonyolításban játszanak a női kosárlabdacsapatok. Az Euroliga csoportkörében két magyar együttes szerepel.

Az Euroliga tavalyi sorozatában a DVTK Hun-Therm (fehérben) a négy közé jutásért játszhatott

Fotó: Árvai Károly

Megkezdődnek a  mai napon a női kosárlabda Euroliga csoportküzdelmei a 2024/25-ös évadban. A 16 csapatos mezőnynek 13 biztos tagja volt már a nyári sorsoláskor, míg a szeptemberi selejtezőkből további 3 együttes jutott be az kontinentális elitbe, a cseh Zabiny Brno, a spanyol Casademont Zaragoza és a francia Basket Landes.

Az Euroliga 2024/25-ös évadjában a DVTK Hun-Therm (fehérben) szerdán játssza első meccsét
Az Euroliga 2024/25-ös évadjában a DVTK Hun-Therm (fehérben) szerdán játssza első meccsét
Fotó: Árvai Károly

Utóbbi csapat vendégeként, szerdán 19.30-kor kezdi meg a szereplését a DVTK Hun-Therm együttese, a mezőny egyik magyar tagjaként, a másik magyar csapat az UNI Győr, csütörtökön 18.00-tól, hazai környezetben az olasz Reyer Venezia ellen tartja a nyitányt.

Az Euroligában ezúttal nem az előző évadok menetrendje szerint közlekednek a csapatok, ugyanis a küzdelmeket új lebonyolítási formában rendezik meg.

Euroliga: az új lebonyolítási forma

A 16 csapatos mezőnyt ezúttal nem kettő, hanem négy csoportba – A, B, C, D – sorolták, és 6 forduló után – amelynek során a kvartettek tagjai oda, vissza (otthon és idegenben) megmérkőznek egymással – a csoportok legjobb három helyezettjei jutnak tovább a csoportkör második szakaszába, a két darab hatos csoportba (a csoportkör első szakaszának 4. helyezettjei a második számú kontinentális sorozatban, az Európa Kupában folytatják a szereplésüket, annak az egyenes kieséses szakaszában).

A második szakasz során az A-csoport és a B-csoport első három helyezettje az E-csoportban folytatja a csatározásokat, míg a C-csoport és a D-csoport első három helyezettje az F-csoportban. Az első kör azonos csoportjaiból érkezett együttesek magukkal hozzák az egymás elleni eredményeiket, mindenki 4-4 meccset, és csak azon 3 gárda ellen ellen játszanak 6 fordulóban oda, vissza (otthon és idegenben), akik a másik csoportból érkeztek.

Innen a csoportok első négy helyezettjei jutnak tovább, a többiek, vagyis négy gárda számára számára véget ér a sorozat. Viszont a hatos csoportok 3-4. helyezettjei a hat csapatos döntőbe jutásért küzdenek majd, az 1-2. pozícióban végzettek pedig az elődöntőbe jutásért. Előbbi csata vesztesei számára véget ér a sorozat, utóbbiak vesztesei pedig a 3-4. helyezett csapatok győzteseivel mérkőznek majd meg, az elődöntőbe jutásért, a Final Sixben, vagyis a hatos döntőben, ahol az elődöntőbe jutásért vívott párharcok győztesei várnak rájuk. Az elődöntők után a bronzmeccset követően a fináléval, az aranycsatával zárul a sorozat, 2025. április 13-án.

Kosárlabda: női Eutoliga csoportok
A-csoport: Perfumerias Avenida Salamanca (spanyol, bajnoki 2. helyezett), Beretta Famila Schio (olasz, bajnoki 2. helyezett), DVTK Hun-Therm (magyar, bajnok), Basket Landes (francia, bajnoki 2. helyezett).
B-csoport: CBK Mersin (török, bajnoki 2. helyezett), Tango Bourges Basket (francia, kupagyőztes), Olympiacos SFP (görög, bajnok), Zabiny Brno (cseh, bajnoki 2. helyezett).
C-csoport: Fenerbahce Opet (török, bajnok), Villeneuve d'Ascq LM (francia, bajnok), KGHM BC Polkowice (lengyel, bajnok), Casademont Zaragoza (spanyol, bajnoki elődöntős).
D-csoport: ZVVZ USK Praha (cseh, bajnok), Valencia Basket Club (spanyol, bajnok), Umana Reyer Venezia (olasz, bajnok), Uni Győr (magyar, bajnoki 2. helyezett). 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában