Rally

3 órája

Négyszereplős bajnoki finálé

A magyar ralibajnokság idei utolsó versenyének Szerencs lesz a központja október utolsó hétvégéjén.

Csomós Miklós a bajnoki címért száll majd harcba

Fotó: Magánarchívum

Rali. A sportág szempontjából történelmi pillanatok részesei lehetnek mindazok, akik október 25-27-e között ellátogatnak az idei Zemplén Rallyra. A szakág az utolsó futamon avat majd bajnokot, ráadásul az abszolút elsőségre négy egység is pályázik. Legkedvezőbb helyzetben a Csomós Miklós és Nagy Attila duó áll, de matematikai szempontból a második helyen álló Turán Frigyes, Zsíros Gábor, a harmadik Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt, és a negyedik Német Gábor, Németh Gergely kettős is odaérhet még a csúcsra.

A sajtótájékoztató előadói
Fotó: Marosréti Ervin

Szerencsről indulva

A szezonzáró futam felvezető sajtótájékoztatóját a szerencsi Rákóczi-várban tartották meg, itt az is kiderült, hogy a város versenyközpontként vesz részt a hétvége lebonyolításában, 2022 után másodszor.
– A legfontosabb a biztonság – fogalmazott Kiss Attila, Szerencs újonnan hivatalba lépett polgármestere. – Az előjelek alapján egy remekül szervezett hétvégére van kilátás, amely számunkra azért is fontos, mert a városunk az autósporton keresztül bemutatkozhat a távolabbról érkező vendégek részére. A rendezőket igyekszünk mindenben segíteni, mert szeretnénk, ha Szerencsen egy emlékezetes hétvégével zárulna a rali bajnokság.
A térség számára turisztikai szempontból is kiemelten fontos ez a hétvége, hiszen az eltöltött vendégéjszakák szempontjából a Zemplén szeretne előre lépni. Erre pedig az őszi időszak, a szüret és az autósport nagyszerű lehetőséget kínál.
– Az utak, a szálláshelyek és a gasztronómia fejlesztése mellett a térségnek nagyon fontos, hogy kiemelt rendezvények látogassanak hozzánk – fogalmazott dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője. – Természetesen ebbe a körbe tartozik a rali is, amely évtizedek óta összefonódott a régiónkkal. Idén a szüretet hamarabb kezdtük, de elképzelhető, hogy a hó végén a látogatók még látnak valamit belőle. A hangulat fantasztikus lesz, bízom benne, hogy mindenki számára emlékezetes marad október utolsó hétvégéje.

Csata a pályán lesz

A rali szakág számára kiemelten fontos az év utolsó bajnoki versenye, éppen ezért mindenki komolyan készül a megmérettetésre.
– Irigylésre méltó helyzetben vagyok – mondta dr. Varga Attila, az RSB vezetője. – A magyar raliban még soha nem volt olyan, hogy az utolsó versenyen még négy bajnokesélyes legyen. Ráadásul ez a szezonzáró minden szempontból ideális. Remek pályákon, csodálatos környezetben versenyezhetünk, ami megnyugvással tölt el. Természetesen egy egészséges drukk van bennem, de izgalmakat igazából csak a pályán várok. Számomra ez a futam fontosabb, mintha Eb-versenyt rendeznénk, hiszen a sportág magyar kedvelőinek a magyar bajnokság mindennél előrébb való.
A HUMDA ORB idei utolsó futamát az Észak-Magyarországi Autó és Motorsport Zrt. rendezi, a csapatnak idén a II. Diósgyőr Rally után ez lesz a második versenye.
– Számomra emocionálisan is érdekes a Zemplén, hiszen bő két évtizeddel ezelőtt ezt a helyszínt, ezt a környéket mi álmodtuk meg, 2001-ben mi rendeztük itt az első versenyt – jegyezte meg Jacsó Tibor, főszervező. – Akkor több éven keresztül működött az elképzelésünk, ezért most boldog vagyok, hogy visszatérhetünk erre a csodálatos környékre. Az előkészületek során azt tapasztaltuk, hogy ez a térség továbbra is szereti, örömmel fogadja a versenyzőket, ami nagy segítség a mi munkánk során is. A verseny központját Szerencs biztosítja, de valamennyi önkormányzat és az összes partnerünk pozitívan áll ehhez a hétvégéhez. A gyorsasági szakaszok során részben azokat a pályákat használjuk, ahol a rali Eb mezőnye is versenyzett, de technikai okok miatt az erdészeti utakba nem megyünk bele nagyon mélyen. Szerencsére a környéknek vannak olyan adottságai, hogy így is nagyszerű szakaszokon tudunk versenyezni október utolsó hétvégéjén.

Partner a DVTK

A pályák bejárása során a korábbi hétszeres magyar bajnok, ifj. Tóth János is segítséget nyújtott, így nem csupán rendezői, hanem avatott versenyzői szemmel is véleményezték a programot. A szervező munka során egyébként a térség legnagyobb sportklubja is segítséget nyújt, a Zemplén Rally stratégiai partnere ugyanis a DVTK.
– A DVTK a legnagyobb régiós multisportklub az országban, ezért természetes volt számunkra, hogy nem csak a Diósgyőr Rally szervezésében dolgozunk együtt a főszervező ÉMAM Zrt.-vel, hanem a régió idei második országos rally bajnoki futamán is – emelte ki dr. Világi Péter, a DVTK kommunikációs igazgatója. – Nem csak Diósgyőrben, a Bükk lábánál, hanem itt, a Zemplén lábánál is nagyon sokan értik és szeretik a ralit, ráadásul Csomós Mixi személyében egy, a régióban, Sárospatakon született pilóta itt nyerheti meg élete első abszolút bajnoki címét. Igaz, erre van még esélye a miskolci Német Gábornak, de ne felejtsük el, hogy Turán Frigyes és Velenczei Ádám is a bajnoki címért érkezik. A verseny másfélszeres szorzója miatt a végső győzelemre így ennek a négy pilótának van még esélye. Sok nézőre és remek hangulatra és egy olyan versenyre számítok, amelyről a nézők úgy mennek haza, hogy évek múlva is emlegetik majd a 2024-es, Szerencs központtal megrendezett Zemplén Rally-t.

Nincs nyomás

Az is érdekesség, hogy mindenképpen új bajnokok avat a szakág, hiszen olyan versenyzők és navigátorok érhetnek fel a csúcsra, akiknek eddig ez még nem sikerült. A legkedvezőbb helyzetben Csomós Miklós és Nagy Attila áll, akik természetesen szeretnék megtartani a vezető pozíciójukat.
– Nagy lehetőség előtt állunk, de mégsem érzünk magunkon nyomást. Élvezzük a helyzetet, hiszen sportemberként nagyon szeretjük a rivalizálást – fogalmazott Csomós Miklós. – Minden versenynek úgy állunk neki, hogy nyerni szeretnénk, most viszont a legfontosabb az éves elsőség megszerzése. Elképzelhető, hogy ehhez nem kell futamot nyerni, majd a verseny közben igyekszünk alkalmazkodni az éppen aktuális helyzethez. Természetesen nagyon motivál bennünket, hogy abszolút bajnokok lehetünk, hiszen ez a cím még hiányzik a gyűjteményünkből.

Zemplén Rally
Időpont: 2024. október 25-27.
Versenyközpont, rajt-céldobogó: Szerencs, Rákóczi-vár
Szervizpark: Szerencs, volt cukorgyár
Értékelt bajnoki osztályok: ORB/ORC, Historic, ORB2, ORB3
Gyorsasági szakaszok: Mezőzombor, Fony, Szemere, Erdőbénye, Aranyosi-völgy, Óhuta, Hernádvécse, Mád

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában