2013.02.22. 09:01
Jegyzet: Mellékíz
<em>A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ez év januárjában razziázni kezdett a menzákon: a gyermek közétkeztetésben felszolgált ételeket vizslatja, akkreditált laboratóriumban, és az eredményeket – fotókkal illusztrálva – saját honlapján rendszeresen közzé teszi</em>. <strong>Szőke Tímea jegyzete</strong>.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ez év januárjában razziázni kezdett a menzákon: a gyermek közétkeztetésben felszolgált ételeket vizslatja, akkreditált laboratóriumban, és az eredményeket – fotókkal illusztrálva – saját honlapján rendszeresen közzé teszi. Szőke Tímea jegyzete.De nem ám szemérmesen, ahogy a hivatalok szokták, hanem odaírja például, hogy X iskolában, Y cég főztjében (konkrét megnevezések, várossal) a zöldbableves zsíros, a paprikáskrumpli kellemetlen mellékízű, a cékla meg erősen földszagú.
Úgy vélem, jó a kezdeményezés: egyrészt a szülő pártatlan szakértőtől (is) tudhatja, mit eszik a csemetéje, s akar-e azért fizetni továbbra is. Másrészt a csemete is tudhatja, hogy amit ebéd címén feltálalnak neki, az megüti-e a mércét: jogosan fintoroghat-e a gasztronómiai élmény miatt, vagy ez az a minőség, amit majd felnőtt korában a pénzéért mindenhol meg kell követelnie.
A szakácsok részéről kedvező bírálat esetén nincs gond, ha viszont elmarasztaló a NÉBIH ítélete, akkor vagy összekapják magukat, és tisztességesen megfőzik azt az ételt, mintha csak az otthoni asztalra kerülne; vagy nyelnek egy nagyot mert tudják: amennyi pénzből, amilyen alapanyaghoz ők hozzájutnak, abból csak ezt lehet kihozni.