Magyarország

2010.01.28. 12:50

Ingatlanadó nem lesz, újabb megszorítás igen

<p>Már nincs elegendő idő ahhoz, hogy a jelenlegi kabinet döntsön a tegnap az Alkotmánybíróság által elutasított ingatlanadó módosításáról - jelentette be szerdán Bajnai Gordon kormányfő.</p>

Ebben a kormányzati ciklusban már nem lehet határozni az ingatlanadóról szóló jogszabály módosításáról. Erre jutott Bajnai Gordon miniszterelnök azután, hogy egyeztetett az MSZP vezetésével és jogász tanácsadóival. A kieső bevételeket azonban pótolni kell - szögezte le szerdán a kormányfő, aki ennek kapcsán újabb takarékossági lépéseket helyezett kilátásba, igaz, ezek részleteiről nem beszélt - írja a Világgazdaság.hu.


Hozzátette: a következő kabinetnek ugyanakkor van lehetősége arra, hogy az AB iránymutatásának megfelelően alakítsa át az ingatlanadóról szóló passzusokat. Azt ugyanis a taláros testület határozata is leszögezi: a vagyonadóztatás, mint a közteherviselési forma nem ütközik az alaptörvény szellemébe. Szükség van azonban a kedden hatályon kívül helyezett technikai részletek - többek között az adóalap meghatározásának - pontosítására.

Bajnai megszólalásában ismét hitet tett a vagyonadó mellett, megítélése szerint ugyanis ez teszi lehetővé, hogy a tehetősebbek nagyobb mértékben vegyék ki részüket a közteherviselésből. Így válik lehetővé a bérekre és a munkára rakodó adó- és járulékteher csökkentése, ami elősegíti a munkahelyek számának gyarapítását is - vélekedett a kormányfő.
Forrás: Vg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!