Miskolc hírei

2010.12.24. 09:43

Pisztrángot az ünnepi asztalra!

<p>Miskolc - A pisztrángos ember nem eszi, de mesterien készíti el családjának, vendégeinek a nemes halat.</p>

Hoitsy Györg, a Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője már sokszor elmondta, hogy ő maga nem pisztrágevő ember, de azért nagyon szereti tenyészteni ezt a kétségkívül nemes halat. Ráadásul mesterien tudja elkészíteni ételnek. Mondhatnánk, hogy „könnyű neki”, mert az alapanyag, maga a hal ott van néhány méterre a konyhától. Nem kell mást tenni, mint kiballagni a tenyésztőtavakhoz és kifogni néhány „konyhára érett” példányt...

Aztán szakszerű tisztítás, előkészítés, fűszerezés és már mehet is a serpenyőbe, tepsibe, sütőbe a már előre ínycsiklandó pisztráng. Mert – mint a Hoitsy György által rendelkezésünkre bocsátott receptek is bizonyságát adják – a pisztráng elkészítése nem igényel hosszas konyhai tartózkodást.

„Ha váratlan vendég érkezik és van néhány megtisztított pisztrágnunk eltéve a hűtőben, fagyasztóban – nem túlzás –, néhány perc alatt varázslatos vacsorát tálalhatunk. Egyáltalán nem mellékes, hogy a pisztráng húsa könnyű étek, rendkívül egészséges, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz. Egy pohár száraz fehér bor, vagy rozé meg egyenesen mennyievé teszi a pisztrángos ebédet, vagy vacsorát” – magyarázza a szakember.

Könnyű előkészíteni

Még a legtapasztaltabb háziasszonyok (vagy háziurak – sic.) között is akadnak olyanok, akik bizonytalanok abban, hogy miként kell megtisztítani, konyhára előkészíteni a halakat. A Lillafüredi Pisztrángtelepen dolgozók halbontó kézmozdulatait látva gyerekjátéknak tűnik, hiszen mesterien tisztítják meg kérésre a vevők által kiszemelt példányokat.

„Ma már a vásárlóink 90 százaléka tisztítva viszi a pisztrángot. Az már konyhakésznek tekinthető, csak le kell tötölni róla a nyálkát és lehet pácolni, fűszerezni – mondja Hoitsy György. – Amúgy nem sok tisztítást igényel a pisztráng, felnyitva a hasát, a belsőségeket kell eltávolítani és jól megmosni. Klasszikus értelemben vett pikkelye sincs, a bőre, úszói, farka maradhatnak, sütésnél finom ropogósak lesznek.” Mi van a fejjel? – vetjük közbe. „Van, aki visszataszítónak tartja – hanzik a válasz –, de semmi káros anyag nincs benne és a tálalásnál jól néz ki egészben a hal. Esetleg a szemet el lehet távolítani, de a ennek sütés szempontjából nincs jelentősége, legfeljebb esztétikai kérdés lehet...”

A legegyszerűbb módszer

Ilyenkor, karácsony környékén – a hagyományok miatt is – gyakrabban kerül az asztalra halétel. Ilyenkor kapósabb a pisztráng is. Ha valaki nem akar bajlódni az ünnepi főzéssel, sütéssel, hogyan készítheti el legegyszerűbben a pisztrángot?

„A pisztráng ropogósan a legegyszerűbb elkészítési módja a pisztrángnak. A következő a teendő: a megtisztított pisztrángot nem kaparjuk, nem pikkelyezzük, csak sütés előtt húsz perccel besózzuk, majd paprikás-borsos lisztben kivül-belül megforgatjuk és forró olajban kisütjük. Fontos, hogy az olaj forró legyen, mert különben megszívja magát a hal, ráadásul a formáját sem tartja meg. Nem kell, hogy ellepje az olaj, inkább kétszer-háromszor forgassuk meg. Amikor az uszonya, bőre már ropogós, aranysárga, a pisztrángunk megsült, ez nyolc-tíz perc...”

Összefut a szánkban a nyál és csak azt mondhatjuk, hogy „jó étvágyat hozzá”. Aki bonyolultabb készítési módokat szeretne, az nézze meg a Hoitsy György által rendelkezésünkre bocsátott mellékelt recepteket.

- Szaniszló Bálint -

Receptek Hoitsy Györgytől

Pisztráng, lillafüredi módon

A megtisztított pisztrángot kissé megsózom, közben egy evőkanál margarint felolvasztok, egy pohár tejföllel, egy-egy teáskanál mustárral, piros arannyal, és magyaros fűszerrel, 2-4 gerezd összetört fokhagymával, csipet borssal és majoránnával elkeverem, a halakról a nyálkát letörlöm, majd kívül belül jól megkenem. Így hagyom állni egy órácskát, majd vékonyra szeletelt baconnel körbetekerem, és margarinnal kikent tepsibe, sorba rakom a pisztrángokat, alufóliával letakarom. Meleg sütőbe teszem, és tizenöt-húsz perc múlva leveszem a fóliát, hogy egy kicsit piruljon. Ehhez halételhez inkább félszáraz, száraz fehér bort, vagy rozét javaslok.

Pisztráng filé zöldségesen, sütőben

A halfilét (de lehet egész pisztrángból is készíteni) megsózom, picit megborsozom, és margarinnal kikent tepsire teszem. A zöldségeket, borsót, kukoricát, apróra vágott hagymát, két-három gerezd foghagymát és szeletelt gombát, paprikát, jó húsos szalonna zsírján megdinsztelem, majd a filére kupacolom, köré hasáb burgonyát teszek, a tetejére pedig szintén nagyon vékony bacon szalonnát. Hamar megsül, 15-20 perc alatt kész. Ha valaki nem szeretne a zöldségfélékkel bíbelődni, boltokban kapható „parasztreggelivel” is készítheti.

 

 

Az igazi ínyenceknek

A Lillafüredi Pisztrángtelepen mesterien pácolt füstölt pisztrángot is készítenek. Az alábi két recept azok továbbfeldolgozásához ad ínycsiklandó tanácsokat

Füstöltpisztráng pástétom Ágnes módra

Azt hiszem az egyik legfenségesebb csemege, akár reggelire, vacsorára vagy vendégváró előételnek. Az alapját 2-3 db lillafüredi füstölt pisztráng adja, amit 12 féle fűszerből készült páclében pácolnak és hideg füstön, bükkfa fűrészporon füstölnek aranysárgára. Éppen ezért nem nagyon igényel fűszerezést, kész harmonikus ízű. A pástétomhoz a gerincről villával lefejtjük a húst, hozzáadunk 2 darab főtt apróra vágott kemény tojást, egy teáskanál mustárt és egy evőkanál házi sertészsírt, egy evőkanál olíva olajt, majd összekeverjük, pépesítjük. Aki ódzkodik a zsírtól, helyettesítheti vajjal, vagy margarinnal is, de higgyék el lágy házi zsírral az igazi. Frissen pirított kenyér illik hozzá, és könnyű félszáraz, száraz fehérbort kínálok mellé.

Majonézes-kukoricás füstöltpisztráng saláta

A füstölt pisztráng gerincéről lefejtjük a húsát, apró kockákra vágjuk. A majonézt kevés tejföllel és csipet mustárral kikeverjük és főtt kukoricát adunk hozzá, majd a füstölt pisztrángot és jól elkeverjük.  Friss, lágy fehér, vagy rozskenyeret kanálok mellé.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!