Nagyvilág

2010.10.05. 18:54

Az agyelszívás ellen szólt az orosz elnök a fizikai Nobel-díj nyertesei kapcsán

<p>Felszólította a kormányt kedden az orosz államfő, hogy akadályozza meg az agyelszívást. Dmitrij Medvegyev ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy két, Nagy-Britanniában dolgozó orosz tudósnak ítélte oda az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.</p>

Andrej Gejm és Konsztantyin Novoszelov a grafénnel kapcsolatos áttörő kísérleteik miatt kapták meg az elismerést. A grafén a szén egyik változata, amelynek jövőjét a nanoelektronika területén képzelik el.

"Erőfeszítéseket kell tennünk, hogy tehetségeink ne menjenek külföldre" - mondta az orosz elnök, amikor tanárokkal találkozott egy moszkvai tanácskozáson.

Az orosz Nobel-díjasok egyébként a moszkvai Műszaki Egyetemen tanultak, és kutatásaikat is az orosz főváros körzetében folytatták, mielőtt Nagy-Britanniába mentek. Gejm az 1990-es évek elején hagyta el hazáját, és jelenleg holland állampolgár is, Novoszelovnak pedig brit útlevele van.

Medvegyev azt mondta: a fizikai Nobel-díj bejelentésekor érzett öröme szomorúsággá változott, amikor meghallotta, hogy két oroszról van szó, akik a manchesteri egyetemen dolgoznak.
"Nem tudjuk jelenleg arra serkenteni fiatal kutatóinkat, tehetséges állampolgárainkat, hogy maradjanak, és dolgozzanak a hazájukért, hiába küzd ezért a kormány évek óta. A kutatóműhelyek sajnos elavultak, mert nem fejlesztettük azokat, vagy csak néhányat, mint a moszkvai és a szentpétervári egyetemen lévőket" - mondta az orosz államfő, aki szerint mind több orosz tudós fog távozni, ha nem változik ez a helyzet.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!