Nagyvilág

2011.03.04. 17:01

Tüntető nők közé lőttek Elefántcsotparton, hét halott

<p>Hét tüntető nő meghalt Elefántcsontparton, amikor a választási vereséget szenvedett, de távozásra nem hajlandó elnök ellen tüntettek. A helyzet egyre feszültebb a nyugat-afrikai országban, az elmúlt hetekben többször is véres harcok robbantak ki a politikai ellentáborok között - írja az afriport.hu.</p>

Nők tüntettek Abidzsánban az Alassane Ouattara megválasztott, de hivatalát el nem foglaló elnök fellegvárának számító Abobo negyedben. A tüntetők az önmagát változatlanul és a választási eredmények ellenére államfőnek tekintő Laurent Gbagbo távozását követelték. A biztonságiak nagy erőkkel vonultak ki, és belelőttek a tömegbe. Hét nő meghalt.

Az elefántcsontparti politikai vezetés nem erősítette meg a hírt, de a fegyveres erők parancsnoksága elismerte, hogy "tévedésből" tüzet nyitottak a tiltakozókra. Halálos áldozatokról azonban a katonaság sem beszélt. Szemtanúk azt mondták, hogy egyenruhás fegyveresek jelentek meg a demonstráción, akik válogatás nélkül lőttek a tüntető nőkre.

Abobóban az elmúlt hetekben többször is összecsaptak Ouattara és Gbagbo támogatói, emiatt az ENSZ adatai szerint 200 ezren hagyták el otthonukat. A november végi vitatott eredményű választások óta 365 ember halt meg a zavargásokban Elefántcsontparton.

-Független Hírügynökség-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!