Nagyvilág

2011.05.06. 20:00

Bin Laden: Fokozott éberség Amerikában az al-Kaida bosszúfenyegetése miatt

<p>"Fokozott éberséget" jelentett az amerikai elnök hivatala, miután az al-Kaida bosszút esküdött, mert az Egyesült Államok egyik különleges egysége hétfő hajnalban Pakisztánban megölte a terrorszervezet alapítóját, Oszama bin Ladent.</p>

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, a hatóságok fokozottan figyelnek a lehetséges terrorcselekményekre és nagyon éberek. A szóvivő is beszélt az al-Kaida napközbeni üzenetéről, amelyben a szervezet megerősíti a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokért is felelős Oszama bin Laden halálhírét.

"Mi, az al-Kaida tagjai Allahra fogadjuk, hogy folytatjuk utunkat a szent háború útján, amelyen vezetőink, köztük a kimagasló Oszama sejk jártak, és ehhez kérjük a mindenható segítését, támogatását és állhatatosságát" - idézte a terrorszervezet közleményét a világhálós terrorista tevékenységet figyelő SITE amerikai szervezet.

A terrorszervezet dzsihádista iszlámista internetes fórumokon megtalált közleményében szó van bin Laden halálának helyéről és felelőseiről, ezzel valószínűleg véget vetnek a halálhír bejelentésekor Oszama bin Laden muzulmán hívei között terjedni kezdő összeesküvés elméleteknek.

Az al-Kaida a pakisztáni politikai vezetést is megfenyegette. A terrorszervezet felkelésre szólított fel minden pakisztáni muszlimot, hogy "megtisztuljanak attól a szégyentől, amit hitszegők és tolvajok ragasztottak rájuk, akik eladtak mindent saját ellenségeiknek". A közleményben erőteljes és általános felkelés szükségességéről írtak.

Oszama bin Ladent hétfő hajnalban ölte meg egy amerikai kommandó a pakisztáni fővárostól mindössze ötven kilométerre lévő Abbottabad nevű helyőrségi városban.

-Független Hírügynökség-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!