Párizs 2024

2024.08.07. 12:30

Az ezüstérmes templom

A híres Montmartre-on álló templomból szédítő kilátás nyílik a francia fővárosra.

Kolodzey Tamás

A párizsi Mártírok-hegyén magasodik a Szent Szív-bazilika

Fotó: KT

Párizs. A XXXIII. nyári olimpia tizenkét milliós városában pofonegyszerű barangolni. A metropolisz olyan fejlett föld alatti és -feletti tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, hogy a vizitelőnek csupán egy dolga van: beülni és az „illetékes” állomást figyelni, így az összes híres látnivalóhoz hatvan percen belül eljut. 

Mecsethez hasonlít 

Párizs legmagasabb pontján, a Mártírok-hegyén található a Sacré Coeur, a román és bizánci hatásokat magán viselő római katolikus templom, amely sokak szerint olyan, mint egy mecset. A Szent Szív-bazilika a tengerszinttől számítva százhuszonkilenc méteren magasodik, ezzel ezüstérmes a háromszázhuszonnéggyel első helyezett Eiffel-torony mögött – így onnan pazar fotók készíthetők Európa egyik „szívéről”. A fehér kőből készült bazilika építését a Poroszország elleni, 1871-ben elveszített háború után határozták el: a csaknem hatvanezer elesett katona emlékére emelték. Az impozáns bejárat felett lévő szoborcsoport Jézust jeleníti meg, az oltár fölötti arany mozaik pedig Krisztust és Szűz Máriát ábrázolja. Aki nem kedveli a végeláthatatlan lépcsőzést, siklóval közelítheti meg a bazilikát, amely a misékre ezreket fogad be. A belépést szigorú biztonsági szűrő előzi meg, falai között pedig idegenvezetők hada szolgálja a turistákat. KT 

Fotó: KT

A Sacré Coeur-bazilika 

A templomot 1875 és 1919 között építették. A római katolikus imaház a párizsi főegyházmegye „zászlóshajója”. Nyolcvanöt méter széles és nyolcvanhárom méter magas. Öt kupolája van, belsejét márvány borítja. 

Fotó: KT

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!