Párizs 2024

2024.08.05. 10:20

Tíz millió látogató keresi fel

Az Eiffel-torony a francia főváros egyik leghíresebb jelképe.

Kolodzey Tamás

Fotó: KT

Párizs. Azoknak, akik nem találják a világszerte ismert tornyot, csupán annyit kell tenniük, hogy felmásznak egy fa tetejére, vagy keresnek egy olyan lépcsőházat, amelyről körülnézhetnek. Az Eiffel-tornyot ugyanis a tizenkét millió lelkes metropolisz minden pontjáról pompásan lehet látni. 

Méregdrága      

A kilátó Gustavé Eiffel mérnökről kapta a nevét. Az 1889. évi világkiállításra készítették és azt tervezték, hogy a fontos börze után lebontják, de az emberiség szerencséjére erre nem került sor. A helyi polgárok mintegy fele kedveli, másik része pedig utálja, ezért kapta az Öreg Hölgy és a Csúfság beceneveket. Az első szintjén lévő luxusétterem méregdrága árakkal várja a vizitelőket és az ottani üzletekben nem érdemes a turistáknak vásárolniuk. A legolcsóbb belépőjegy 35 euróba, átszámolva mintegy 14 ezer forintba kerül, ennek ellenére órákat kell sorakozni és még szerencsésnek mondhatja magát az a turista, aki a rendkívül szigorú ellenőrzés után bebocsájtást nyer, majd gyalogosan, vagy lifttel is elindulhat az égbe. A tornyot évente mintegy tíz millióan keresik fel. A XXXIII. nyári olimpia idején nagyon féltették a terroristáktól, ezért néhány napra lezárták és rendőrkordonnal védték. 

Az olimpia megnyitójának napján katonák és rendőrök ezrei zárták el a toronyhoz vezető utcákat.
Fotó: KT

Jó tudni 

A torony 300 méter magas, a tetejére szerelt tévéantenna pedig további 24 méterrel „dobta” meg a szerkezetet. Az első emelet 58, a második 116, a harmadik pedig 276 méterre van a földtől. A négyzetalapú torony tömege 10 100 tonnára rúg és 12 000 acél darabot tartalmaz. Fenntartói szerint évente 10 tonna festékkel akadályozzák meg rozsdásodását. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!