Párizs 2024

2024.08.06. 19:34

A szabadság vezeti a népet

A világ legnagyobb múzeumában mindig a hömpölygő tömeget kell követni.

Kolodzey Tamás

Az egész világon ismert Delacroix-alkotás Fotó: KT

A Louvre-ban számtalan módja van annak, hogy a vizitelő „puskát” kapjon. Kérhet idegenvezetőt, kaphat fejhallgatót, csatlakozhat a vezetett csoportokhoz és ha számára ezek közül egyik sem jó, akkor marad a menekülési útvonal: kezébe veheti a világ összes nyelvén kinyomtatott lapokat, füzeteket, könyveket. 

A forradalom emlékére 

Az óriási komplexumban külön „lakrészt” kapott Eugéné Delacroix. A művész alkotásai közül A szabadság vezeti a népet a leghíresebb, a történelmi festmény előtti tisztelgéshez így természetesen sorba kell állni. A művet az 1830-as forradalom emlékére álmodta meg és készítette el. A szabadság fogalmát megtestesítő sapkás nő változatos, fegyveres embercsoportot vezet előre egy barikádon át és az elesettek holttestén, közben magasba emeli a francia forradalom trikolórt, amely Franciaország nemzeti zászlója lett. Delacroix akkori szavai elhíresültek: 

Ha már nem harcoltam a hazámért, akkor legalább festek neki.

 

Jó tudni 

A képet Delacroix 1830 őszén alkotta. Az olajjal vászonra festett kép hatalmas méreteivel majd' az egész falat betölti. Magassága kétszázhatvan, szélessége háromszázhuszonöt centiméter. Az ikonikus műalkotás immáron csaknem kétszáz éve Franciaország egyik szimbóluma. A közelmúltban restaurálták, hat hónapos munkával eltávolították róla a szennyeződést, így visszanyerte eredeti színeit. A Louvre 700-as számot viselő termében található. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!