Olimpia 2024

2024.08.01. 11:40

,,Pechem volt, lehettem volna szerencsésebb, de mindent kiadtam magamból"

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub színeit képviselő Lehmann Csongor – lehajrázva a címvédő norvég Blummenfelt-et is – a 11. helyen érkezett célba a párizsi olimpia férfi triatlon versenyén.

Párizs 2024 - Triatlon

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az eredeti, kedd reggel 8 órai rajthoz képest egy nappal később, július 31-én, szerdán, 10:45 órakor sorakozhatott fel a Szajna partján kialakított ponton-hídra az 55 tagú férfi mezőny, két magyarral, Lehmann Csongorral és Bicsák Bencével. Az 1500 méteres úszást egy 910 és egy 590 méteres körrel teljesítették a sportolók, akiknek a folyó szokottnál is magasabb sodrásával is meg kellett küzdeniük. A tiszaújvárosiak világranglista 6. helyezettje, Lehmann Csongor az úszás során belekeveredett egy nagy „verekedésbe”, miközben elvesztette a szemüvegét és a sapkáját is, ráadásul, ha rövid időre is, de többed magával együtt kiszorították a pályáról. A kényszerű pályaelhagyás miatt sárgalapos büntetést kapott. Ilyen előzmények után csak a 31. helyen jött ki a vízből, mások mellett a Tokióban olimpiai bronzot kiérdemlő új-zélandi Hayden Wilde-el együtt.

A hét darab, egyenként 5715 méteres körből álló kerékpározás második felére a két magyart is soraiban tudó üldöző csoport felért az élen haladókra, így 32 sportoló folytatta a tekerést a depóig. Mivel a 6. körben nem történt különösebb változás, így az utolsó kört jelző csengőnél is együtt haladt ez a népes csoport, a címvédésre készülő norvég Kristian Blummenfelt vezérletével.

A kerékpáros depózás után Csongor jól pozícionált, a 2-4. helyen ment ki futni. A négy körös 10 km elején a brit Alex Yee - nem mellesleg Tokió egyéni ezüstérmese, és vegyes-váltó olimpiai bajnoka - alaposan megrántotta a tempót, amit csak Wilde tudott lekövetni. Az első 2500 méter után ők ketten elszakadtak, Csongor 17 mp hátrányban, a 12. helyen ekkor. Féltávnál Lehmann Csongor 40 mp-es hátrányban volt, de tartotta a 12. helyet. Némi meglepetésre, nem sokkal később Wilde – hosszú kilométerekre - faképnél hagyta Yee-t, aki viszont kiválóan taktikázva, az utolsó 500 méteren beérte őt, ritmust váltott és megnyerte az aranyat. A bronz a francia Leo Bergere gyűjteményébe került. Lehmann Csongor az olimpiai bajnoki címvédő norvég szupersztárt, Kristian Blummenfelt-et is lehajrázta és szerezte meg a 11. helyet, míg Bicsák Bence 16.-ként ért célba.

,,Pechem volt"

Hatalmas küzdelem és verekedés volt a vízben a mind jobb pozíció megszerzéséért, melynek során sajnos én húztam a rövidebbet.

 – fogalmazott Lehmann Csongor célba érkezését követően. - A szemüvegemet is leverték, ezért szinte semmit nem láttam, így az egyik bóját rossz oldalról vettem, amiért sárgalapot adtak nekem a versenybírók. Soha nem kaptam még büntetést, sajnálom, hogy éppen életem első olimpiáján történt ez meg. A bringázás nagyon kemény volt, sokat kivett belőlünk, hogy felzárkózzunk az élbolyhoz, aztán jött az őrült futás. A harmadik körben töltöttem le a 15 másodperces büntetést, ekkor visszaestem a 16. helyre. A végén viszont sikerült még hajráznom, a célegyenesben a címvédő Blummenfelt-et is megelőztem. Pechem volt, lehettem volna szerencsésebb, de mindent kiadtam magamból. Örülök, hogy Bicsák Bence is az első húszban végzett, miközben az egész ország láthatta, hogy ez valóban az egyik legkeményebb és legnépszerűbb sportág manapság a világon.

Hazai győzelem

A női versenyben Kuttor-Bragmayer Zsanett az élbolyban fejezte be az 1500 méteres úszást, így gond nélkül csatlakozott az első kerékpáros bolyhoz. Ez a 10 tagú csoport – az olimpiai bajnoki címvédő, négyszeres világbajnok bermudai Flora Duffy-val együtt, a 7 körös, 40 km-es kerékpározás felére több, mint 1 perces előnyt harcolt ki az üldözőkkel szemben. A 4 körből álló, 10 kilométeres futást a svájci Derron kezdte meg elsőként, míg a jól depózó Zsanett a 4-5. pozíciót foglalta el ekkor. 2,5 km után a francia Beaugrand és Lombardi, Derron, valamint a brit Potter ellépett a többiektől, míg az egyetlen magyar induló sajnos egyre hátrébb csúszott. Nyert Beaugrand, megelőzve Derron-t és Potter-t, míg Kuttor-Bragmayer Zsanett a 26. helyen fejezte be versenyt.

Végeredmény


 

Férfiak: Alex Yee (brit) 1:43:33 óra, 2. Hayden Wilde (új-zélandi) 1:43:39, 3. Leo Bergere (francia) 1:43:43, …11. Lehmann Csongor (magyar) 1:44:27, …16. Bicsák Bence (magyar) 1:45:14


 

Nők: 1. Cassandre Beaugrand (francia) 1:54:55, 2. Julie Derron (svájci) 1:55:01, 3. Beth Potter (brit) 1:55:10, …26. Kuttor-Bragmayer Zsanett (magyar) 2:00:24.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!