Tűzszünet

2024.07.05. 12:13

Menczer Tamás: amit Orbán Viktor csinál, az egy békemisszió (videó)

„A tűzszünet és a béketárgyalás politikai döntés kérdése” – hangsúlyozta közösségi oldalára feltöltött videójában a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója.

MW

Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Menczer Tamás úgy fogalmazott: Orbán Viktornak köszönhetően egész Európa komoly lépést tett a béke irányába. A jelenlegi a helyzetben nem lehet többet tenni annál, amit a magyar kormányfő tett – emelte ki. 

A kommunikációs igazgató kijelentette:

 tárgyalás nélkül nincs béke, ezért a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani. 

Ha nem állunk szóba egymással, akkor nem lesz béke

– figyelmeztetett. Menczer Tamás szerint amit Orbán Viktor tesz, az békemisszió. Elmegy minden érintett félhez, hogy egészen pontosan megértse az álláspontjukat, és megkérdezze, az adott fél meddig hajlandó elmenni a kompromisszum érdekében – magyarázta, hozzátéve: a kormányfő beszámol ezekről a tárgyalásairól az Európai Tanácsnak. 

Kitért arra is: 

Orbán Viktor nem az Európai Unió nevében tárgyal az oroszokkal és az ukránokkal. 

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, és tény, hogy Magyarország jelenleg betölti az Európai Unió soros elnöki posztját – mondta. 

Menczer Tamás úgy fogalmazott: 

Orbán Viktor az, aki mindenkivel beszélni tud.

 Például Donald Trumppal is – tette hozzá, megjegyezve: alapvető érdekünk, hogy az Egyesült Államokat békepárti elnök vezesse, Donald Trump pedig békepárti. Hangsúlyozta, hogy az oroszok és ukránok mellett "még egy nemzet fiai és lányai halnak meg a háborúban: magyarok." "

Mi pontosan tudjuk, hogy miről van szó. Azt akarjuk, hogy az öldöklésnek, a háborúnak legyen vége

– jelentette ki. 

A moszkvai látogatása miatt a miniszterelnököt ért támadásokkal kapcsolatban megjegyezte: voltak és vannak is háborúpártiak, akik nyomást akarnak Magyarországra gyakorolni, de Európa érdeke a béke. Azzal összefüggésben, hogy a moszkvai látogatás miatt meghiúsulhat az Európai Bizottság budapesti útja, Menczer Tamás azt mondta, ez a bizottság "szokásos szereptévesztése." Hozzátette: a bizottságnak nem is kellene politizálnia, hiszen eredetileg nem politikai, hanem operatív testület.

„A helyzet az az, hogy aki azt mondja, hogy a tűzszünet és a béketárgyalás nem lehetséges, nem létrehozható, az egészen egyszerűen hazudik. Miért? Azért, mert a tűzszünet nem más, mint egy politikai döntés kérdése, amely döntést politikusoknak kell meghozniuk” – hívta fel a figyelmet Menczer Tamás. Az igazgató a videójában kiemelte, hogy a politikusok dönthetik el, „melyik irányba szeretnének menni.” 

Tehát a tűzszünet és a béketárgyalás egy politikai döntés kérdése, amely politikai döntés bizony lehetséges. Akarat kérdése

– zárta szavait.

Menczer Tamás a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyarország miniszterelnöke az egyetlen politikus Európában, aki képes volt mind az ukrán, mind az orosz elnökkel tárgyalni a békéről:


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában