Közel–keleti konfliktus

2024.07.29. 08:17

Az IDF tovább harcol a Gázai övezetben, távolodik a túszalku és a tűzszünet

Az izraeli–palesztin háború 297. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izrael légicsapást mér a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborra 2024. július 22-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Abdel Karím Hana

Josep Borrell a tűzszünet és a kétállami megoldás fontosságát hangsúlyozta 

A Gázai övezetben Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között dúló harcok azonnali beszüntetését sürgette pénteken az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, aki az X-en közzétett üzenetében kiemelte: az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) egyetért abban, hogy a konfliktus rendezéséhez és a tartós békéhez vezető út a kétállami megoldás.

Josep Borrell, aki Laosz fővárosában, Vientiánban találkozott az ASEAN-tagországok külügyminisztereivel, az üzenetében ismét a gázai harcok azonnali beszüntetését és a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok elengedésére szólított fel. 

Hozzátette: az ASEAN több tagországa „mély megdöbbenését” fejezte ki a gázai konfliktussal kapcsolatban.   

BORRELL FONTELLES, Josep
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége, az ASEAN külügyminiszterei és az Európai Unió találkozóján a laoszi fővárosban, Vientiánban 2024. július 26-án
Fotó: Szakcsaj Lalit

Emellett kiemelte az EU és az ASEAN-tagországok közötti kapcsolatok fontosságát, hozzátéve: az új uniós vezetés továbbra is külpolitikájának egyik fontos elemeként tekint az ASEAN-nal ápolt viszonyra.

„Itt az idő megerősíteni a kereskedelem, a biztonság, a digitalizáció, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni harc terén kialakult együttműködéseket” – szögezte le.   

Az X-en előző nap közzétett üzenetében Borrell bírálta az izraeli kormány azon döntését, amely az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségét (UNRWA) törvénytelennek minősítette, és elutasította azt az izraeli vádat, amely szerint az ügynökség terrortevékenységet folytatna.

Az IDF tovább harcol a Gázai övezetben, távolodik a túszalku és a tűzszünet

Az IDF szóvivője hétfőn a Gázai övezetben zajló harcok folytatásáról tájékoztatott. 

Az izraeli egységek az Egyiptommal határos Rafah térségében, az övezet déli végén megöltek számos iszlamista fegyverest személyes tűzharcban és a légierő repülőgépeinek csapásaival.   

Szintén harcok folytak a déli Hán-Juniszban, ahol az izraeli erők palesztin fegyvereseket, és terroristainfrastruktúrát is megsemmisítettek.   

A légierő az elmúlt napon mintegy 35 célpontot támadott meg a Gázai övezetben, katonai épületeket, terroristainfrastruktúrát, aláaknázott, csapdának szánt házakat és felfegyverzett terroristaosztagokat.   

David Barnea, Izrael külföldi titkosszolgálatának, a Moszadnak az igazgatója vasárnap Rómában találkozott a Hamásszal a tárgyalásokon közvetítő Egyesült Államok, Egyiptom és Katar főtárgyalóival, hogy megbeszéljék az újabb feltételekkel kiegészített izraeli javaslatot, amelyet Izrael szombaton a Fehér Háznak is átadott.   

Barnea vasárnap reggel repült el Izraelből Rómába, ahol William Burns CIA-főnökkel, Abbász Kamellel, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, és Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari miniszterelnökkel másfél órán át tanácskozott.   

Az átadott dokumentum részletezi többek között azokat a feltételeket, amelyeket Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az utóbbi időben jelentett be. Ezek a fegyveresek átjutásának megakadályozása Gázai övezet északi részbe, valamint az egyiptomi határövezet, a Philadelphi-folyosó és a rafahi határállomás izraeli felügyelete iránti igény.   

A közvetítők várhatóan átadják ezt az új javaslatot a Hamásznak, és megvárják válaszát a követelésekre. A Haarec című újságnak nyilatkozó forrás szerint a miniszterelnök fenntartásait amerikai nyomásra óvatosan fogalmazták meg, hogy csökkentsék annak lehetőségét, hogy a Hamász ezen feltételek miatt lefújja a további tárgyalásokat.   

A túszmegállapodás körüli egyezkedések „a következő napokban” folytatódnak – közölte a miniszterelnöki hivatal vasárnap este, miután Barnea visszatért Rómából. A 115, a Gázzai övezetben élve vagy holtan fogva tartott izraeli túsz szabadon bocsátásának korábbi izraeli javaslatát elvileg elfogadta a Hamász, de Netanjahu szigorúbb követelésekkel állt elő, melyeket a Hamász elutasít.   

Az izraeli miniszterelnök jelenleg azt követeli, hogy megoldásokat dolgozzanak ki annak megakadályozására, hogy palesztin fegyveresek a Gázai övezet déli részéről északra vándoroljanak. 

Izraeli magas rangú tisztségviselők a közelmúltban úgy becsülték, hogy Netanjahu ezen követelése meghiúsíthatja a megállapodást a Hamász miatt, amely eddig minden tárgyalási menetben az összes izraeli katonai kivonását követelte Gázából.

Ketten meghaltak Libanonban egy izraeli megtorló dróntámadásban

Ketten meghaltak és hárman megsebesültek Dél-Libanonban hétfőn egy izraeli pilóta nélküli repülő eszköz támadásában a helyi mentőszolgálat jelentése szerint.

A drónnal egy autót és egy motorkerékpárt vettek célba a dél-libanoni Meisz al-Dzsabal és Sakra falvak térségében. A sebesültek egyike egy közeli épületnél tartózkodó gyermek volt.   

Ez volt az első halálos kimenetelű izraeli válasz a Libanonból egy futballpályára kilőtt rakétára, amely szombaton megölt 12, és megsebesített közel negyven 10 és 20 év közötti gyermeket és tizenévest a Golán-fennsíkon fekvő, Madzsdel Samsz nevű, drúz nemzetiségűek lakta faluban.   

A libanoni síita Hezbollah milícia tagadja, hogy ők lőtték volna ki a rakétát, de az izraeli hadsereg (IDF) szakértői szerint a támadást Falak 1-es, legalább ötven kilogramm robbanóanyagot hordozó, iráni gyártmányú rakétával hajtották végre, amely Libanonban csak a Hezbollah birtokában van. 

Rakétatámadásban elhunyt tizenkét éves gyermekétől vesz végső búcsút hozzátartozója a Golán-fennsíkon fekvő Madzsdel Samsz nevű drúz faluban 2024. július 28-án
Fotó: Leo Correa / Forrás: MTI/AP

Izraelben vasárnap az egyhetes amerikai látogatásáról visszatérő Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezetésével összeült a biztonságpolitikai kabinet, amely felhatalmazta a kormányfőt és Joáv Galant védelmi minisztert a válaszlépések meghatározására.   

Az IDF szóvivője hétfőn bejelentette, hogy az izraeli légvédelem vadászgépei hajnalban elfogtak egy libanoni területről Nyugat-Galilea területére behaladó drónt a határövezetben. A légvédelmi figyelmeztetéseket a lehulló elfogórakéta-töredékek miatt aktiválták, nem történt anyagi kár vagy áldozat emberéletekben.   

Az Al-Ahbar libanoni lapnak a Hezbollah illetékesei azt mondták, a szervezet még nem döntötte el, hogyan reagál majd az ország ellen várható izraeli ellencsapásra. A források szerint a Hezbollah válaszát az izraeli támadás mértéke alapján határozzák majd meg.   

A libanoni eszkalációtól tartva a német Lufthansa légitársaság szerdáig felfüggesztette bejrúti járatait, más cégek pedig ritkították járataikat. Szíria riadókészültségbe helyezte légvédelmét az ország déli és középső részén.

Az iszlamista Hamász terrorszervezet Izrael elleni tavaly októberi támadása, majd az annak nyomán kitört háború óta az Iránból pénzelt és irányított Hezbollah folyamatosan rakéta- és dróntámadásokat intéz Izrael északi határvidéke ellen, amelyekre Izrael általában dél-libanoni légicsapásokkal felel.

Recep Tayyip Erdogan: Törökország bevonuIhat Izraelbe

A török elnök kijelentette, hogy országa bevonulhat Izraelbe, ahogyan azt korábban Líbiában és Hegyi-Karabahban tette, bár nem fejtette ki, milyen beavatkozást javasol. Erről írt a Reuters brit hírügynökség. Recep Tayyip Erdogan hevesen bírálta Izrael gázai offenzíváját – számol be róla a Magyar Nemzet.

Nagyon erősnek kell lennünk, hogy Izrael ne tegye meg ezeket a dolgokat Palesztinával

– mondta az államfő, aki hozzátette, hogy nincs ok arra, hogy ne tegyenek ilyen lépéseket.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában